Slaegemeel
Bakboek

Aan de bak met Slaegemeel

Bakken met ècht bakwaardig meel van Nederlandse bodem,

Slaegemeel, wat is dat? Na het een paar keer voorbij te hebben zien komen werd ik toch wel benieuwd naar de bakkwaliteiten van dit Nederlandse bakgraan (vooral naar de Rode Wintertarwe). De granen worden in Gelderland verbouwd (in de Silvoldse Slaege). De granen zijn op dit moment (februari 2021) exclusief te koop bij Baktotaal Bouwhuis. Ik kreeg van Jan en Ingrid een pakket toegestuurd met bloem- en meelsoorten die ik mag gebruiken voor het ontwikkelen van recepten voor op deze website. Bedankt Jan en Ingrid!

Over de granen van Slaege

“In de Silvoldse Slaege verbouwen wij diverse graan soorten, bedoeld voor de menselijke consumptie. 2005 was het jaar dat wij voor het eerst spelt hebben verbouwd, na een uitvoerige zoektocht in Belgisch Wallonië. Na gesprekken met een akkerbouwer, molenaar en bakker aldaar, is het eerste zaaizaad gekocht en gezaaid in de Achterhoekse lichte kleigrond. Na verdere zoektochten in de jaren daarna is de keuze voor zaaizaad in de Duitse richting gegaan en worden tegenwoordig Duitse E-Weizen rassen door ons geselecteerd, liefst met geen of zo laag mogelijk inkruisings-percentage met tarwe-rassen. Uiteraard dient de bakwaardigheid van het ras hoogstaand te zijn, anders zouden de bakkers er teveel toevoegingen aan moeten doen, terwijl ons streven is zo puur mogelijk. Brood net als vrogger!

Bij diverse Slaegemeel-bakkers in Nederland maakt men van het Slaege-graan de lekkerste broden. Maar daar blijft het hier niet bij : beschuit, ontbijtkoek, zoutjes, suikerbrood, koekjes…. In februari 2013 heeft een van de ‘Slaege-meel’ bakkers zelfs het lekkerste brood van Nederland gemaakt.

Naast diverse soorten spelt-rassen telen wij diverse wintertarwe-rassen te weten gele en rode baktarwe. Wij staan echter niet stil en trachten steeds opnieuw bijzondere graansoorten aan te bieden aan onze bakkers. Het oude graanras Zwarte emmer wordt onder andere in de mix TESS aangeboden (tarwe/emmer/spelt Slaege).

Alvorens wij onze granen leveren aan bakkers laten wij eerst een bakproef uitvoeren of de kwaliteit van dat meel van dat specifieke perceel van dat ras wel goed genoeg is om puur mee te bakken, waarbij puur moet worden omschreven ‘zonder toevoegingen’ behalve zout, gist/desem en water. Al onze granen worden gemalen bij molen de Vier Winden Gunnewick in Vragender : gemalen op de steen en zo de zak in zonder toevoegingen.

Door de jaarlijks veranderende weersomstandigheden verschilt de bakkwaliteit ook per jaar, waarbij wij streven naar een hoge kwaliteit. Daarbij kun je met goed bodembeheer veel bereiken.Stro onder ploegen, groenbemesters zaaien, mycorrhiza schimmels inbrengen in de bodem en gebruik van laag gedoseerde bladbemesting. Inzet van akkerranden met kruiden- en bloemrijke mengsels naast de graan velden ter bestrijding van luizen wordt ook al jaren toegepast. Het mooie daarvan is dat het er tevens voor zorgt dat de weidevogels terug keren o.a. de patrijs. Een veelvoud van insecten, waaronder bijen, wordt gestimuleerd om te vertoeven in de kleurrijke bloemenpracht.”

Tekst afkomstig van de website van Slaege: Slaege Granen, granen geteeld in de Achterhoek (Een bezoekje is aan te bevelen voor extra informatie over alle graansoorten die ze verbouwen).

Aan de slag met receptuur

Natuurlijk ga ik de broden uitwerken als recept. Welke soort broden ik precies ga maken blijft nog even een verrassing, maar je kunt deze blog in de gaten houden en alvast je bloem en/of meel inkopen bij Bouwhuis!

Bezoek hier de website van Slaege: slaege.nl

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *