Aardbeien Roomijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie. Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.- Voor alle melk-, room,- en sorbetijsrecepten heb je een ijsmachine nodig.
- Voor alle melk-, room,- en sorbetijsrecepten heb je een thermometer nodig.
- Een setje RVS bolzeven is handig om de compositie of fruitpuree door te passeren.
- Een afgeronde sauspan is ideaal, er zijn dan geen hoekjes waar je lastig bij kunt komen. Bovendien heeft deze pan een handige schenkrand.
- Het mengen en roeren in de pan werkt het beste met een draadgarde.
- Bij het koken van een fruitpuree of het schrapen van een kom is een setje siliconen spatels een uitkomst.
- Deze siliconen lepel is een ideaal hulpmiddel bij het verplaatsen van het ijs uit de machine naar de bewaarbak. Stevig genoeg om te schrapen, maar niet scherp.
- Een Gastronorm Container (GN 1/4) is handig om het ijs in te bewaren, indien gewenst met afsluitbaar deksel (GN 1/4).
- Bij sommige recepten heb je een staafmixer nodig.
- Weeg alle ingrediënten, ook vloeistoffen.
- Gebruik alleen de specifieke ingrediënten die staan aangegeven in het recept (juiste vet- en suikerpercentages). Laat geen ingrediënten weg en voeg geen andere ingrediënten toe, met uitzondering van het onderstaande.
- Wanneer je stukjes koek, cake, chocolade of nootjes wilt toevoegen aan het ijs, gebruik dan maximaal 10% ten opzichte van het totale mixgewicht. Toevoegen tegen het einde van het draaien. Voeg geen stukjes fruit toe, deze worden onbehandeld vaak te hard bij het verder aanvriezen.
- Wanneer je meer technische kennis hebt van ijs, kun je een recept omrekenen naar andere grondstoffen.
- Stabilisatoren zijn optioneel, maar het gebruik ervan beveel ik wel aan. IJs stabilisatoren zijn veelal van plantaardige afkomst. Voor het afwegen van stabilisatoren kun je het beste een precisieweegschaal gebruiken.
- Wil je niet de gesuggereerde Gecombineerde Stabilisator-Emulgator gebruiken? Dan kun je 1 blaadje gelatine (1,64 gram) gebruiken, eerst wellen natuurlijk. Deze zodra de compositie van het fornuis komt er met een staafmixer doorheen mixen. Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator of eigen samenstelling gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering. Te veel stabilisatoren kunnen een vreemd mondgevoel of slijmerige beleving veroorzaken. Verwarmen naar de specificatie van de gekozen ingrediënten (meestal 80 tot 85 graden).
Zelf Aardbeien Roomijs maken
Laat de zoete smaak van de zomer op je tong dansen met dit verrukkelijke recept voor Aardbeien Roomijs. Deze romige lekkernij barst van de sappige, zoete aardbeien, waardoor het een onweerstaanbaar fruitige en verfrissende traktatie is. Of je nu de zon op je gezicht voelt op een warme dag of gewoon snakt naar een beetje zomerse vreugde, dit Aardbeien Roomijs zal je zintuigen prikkelen en je een heerlijk gevoel van verfrissing bezorgen.
In dit recept gebruik ik geen slagroom. Maar een Aardbeien Roomijs maken zonder slagroom, dat kan toch helemaal niet? Jazeker kan dat!
Omdat ik standaard boter in huis heb en niet altijd verse slagroom, heb ik ervoor gekozen een recept te berekenen op basis van boter. Boter bevat net als slagroom, melkvet, vaste melkbestanddelen en water. Een ‘roomijs’ mag (in Nederland) de naam dragen wanneer tenminste 5% melkvet in het ijs zit en er geen ‘vreemde vetten’ in het ijs zitten. Bij vreemde vetten kun je bijvoorbeeld aan kokosvet denken. Kokosvet is een relatief ‘goedkope’ vetstof die vaak bij de goedkopere bakken schepijs van de lokale super wordt ingezet.
Slagroom is na openen relatief kort houdbaar, boter is behoorlijk lang houdbaar. Door de slagroom te vervangen door boter heb ik wel wat meer melkbestanddelen moeten toevoegen. Dit heb ik gedaan door middel van melkpoeder met een vetpercentage van 1% (magere melkpoeder).
Laten we samen de keuken induiken en genieten van een schepje pure zomergelukzaligheid!
Aardbeien Roomijs
20
uur30
minutenIngrediënten
- Aardbeienpuree
304 gram Diepvries Aardbeien
11 gram Citroensap
- Compositie
198 gram Water
53 gram Roomboter 82%
91 gram Sacharose
23 gram Dextrose
68 gram Melkpoeder 1%
1,5 gram Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (optioneel, maar aanbevolen)
Instructies
- Aardbeien laten ontdooien. Citroensap toevoegen en het geheel glad mixen met een staafmixer. Door bolzeef passeren en aan de kant zetten.
- Water, roomboter en melkpoeder in pan doen en onder continu roeren verwarmen naar 65 graden.
- Sacharose mengen met dextrose en de stabilisator. Toevoegen in de pan. Onder continu roeren verder verwarmen naar 84 graden.
- Compositie door bolzeef passeren en bij aardbeienpuree voegen. Dit geheel homogeen mengen met een staafmixer.
- Spoedig terugkoelen en afgedekt laten overnachten in een koelkast van 4 graden.
- De volgende dag de compositie nog eens goed doorroeren. Vervolgens ijs draaien volgens instructie van de ijsmachine.
– Bij een ijsmachine met compressor de machine voorkoelen.
– Bij een ijsmachine met vooraf bevroren mengkom kan het mengsel er direct in. - Lossen in voorgekoelde bak, bak afsluiten en in vriezer plaatsen om het ijs verder te laten bevriezen.
- 30 minuten voor serveren in koelkast plaatsen om op te warmen naar juiste scheptemperatuur.
Notities
- Er is geen kleurstof gebruikt in dit recept. Het zal dus waarschijnlijk minder roze zijn dan je van aardbeienijs gewend bent.
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.