
Alle berichten


Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?
Inhoudsopgave Lees je een broodrecept waarbij de ingrediënten uitdrukt zijn percentages? Dan heb je te maken met een bakkersformule!Wat is een bakkersformule en waarom is het handig?Hoe ziet een bakkersformule er uit en hoe werk ik er mee?Bestaand recept aanpassen naar eigen formaat bakvorm of behoefteDe rekenmachines:Waarom is het nog meer handig?Voorbeeld voor het omrekenen…

Zelf een pizzasteel maken (broodbaksteel), de meest betaalbare stalen bakplaat oplossing
Zelf een pizzasteel maken. Nou ja, helemaal zelf maken is het niet. Maar een ‘direct aan de bak product’ is het ook niet. Ik heb het over mijn nieuwe broodbaksteel (stalen broodbakplaat). De (koolstof)staalplaat is een vervanging voor mijn pizzasteen. Wanneer je zoekt op Google naar ‘pizzasteel’ of ‘pizza steel’ zul je diverse aanbieders tegenkomen….

Deegkleed Linnen 60cm. 2,3 meter
Voor het laten rijzen van mijn vloerbroden die niet in een deegmandje gaan gebruik ik het deegkleed van Baktotaal Bouwhuis, deze is 230cm lang. Zelf heb ik hem door midden geknipt en door Carla van ‘Het Ezeltje’ in Ypelo laten afwerken. Je kunt het deegkleed hier bestellen > Deegkleed Linnen 60cm. 2,3 meter

Help, mijn brood scheurt tijdens het bakken
Het is een veelvoorkomend probleem bij ‘nieuwe’ bakkers. Het brood scheurt (aan de onderkant) in tijdens het bakken en je weet eigenlijk niet goed waardoor het komt. In dit artikel bespreek ik een aantal aanleidingen voor het probleem ‘het brood scheurt tijdens het bakken’. Je leert waardoor het komt en hoe je het (in sommige…

Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe
Inhoudsopgave Aan de bak met Slaege Rode TarwevolkorenOver Slaege Rode TarwevolkorenBruinbrood met Slaege Rode WintertarweIngrediëntenInstructiesRecept videoBAKKERSFORMULE Aan de bak met Slaege Rode Tarwevolkoren Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Om te beginnen heb ik een recept voor een ‘simpel’ bruinbrood gemaakt. Ik heb…

Aan de bak met Slaegemeel
Bakken met ècht bakwaardig meel van Nederlandse bodem, Slaegemeel, wat is dat? Na het een paar keer voorbij te hebben zien komen werd ik toch wel benieuwd naar de bakkwaliteiten van dit Nederlandse bakgraan (vooral naar de Rode Wintertarwe). De granen worden in Gelderland verbouwd (in de Silvoldse Slaege). De granen zijn op dit moment…

Update: recepten in grammen (inclusief de formule)
Recepten in grammen op verzoek Regelmatig krijg ik de vraag van bezoekers of de recepten ook in grammen aangegeven kunnen worden voor een bepaalde hoeveelheid. Dit zou wat rekenwerk schelen en komt beter uit voor de bezoekers van deze website die wat meer moeite hebben met rekenen of cijfers niet goed kunnen plaatsen (dyscalculie of…

Waarom heeft een brood zout nodig?
Zout, het is een redelijk simpel ingrediënt. We consumeren er al gauw te veel van. Je kunt dan de keuze maken om het zout in je zelfgebakken brood te laten vervallen, dit is echter (voor een optimaal resultaat) niet de meest handige zet. In dit artikel bespreek ik waarom een goed brood zout nodig heeft…

Formules voor ervaren bakkers: werken met soorten voordeeg, kookstukken en desem
Wanneer je gaat werken met een voordeeg zoals een poolish of biga, je een (meel)kookstuk wilt toepassen of desem wilt gebruiken in plaats van ‘commerciële gist’ zul je vaak even wat moeten rekenen. In alle gevallen verreken je de ingrediënten die in bijvoorbeeld het voordeeg zitten met het hoofddeeg (einddeeg/uiteindelijke deeg). Je kunt ook een recept dat uitgaat…

Volkoren meergranen pistolets met rogge kookstuk, karwij- en venkelzaad
Dit recept voor Volkoren meergranen pistolets zit vol van smaak en heeft een zacht kruim. Door het gebruik van een Rogge Kookstuk kun je wat meer water kwijt in het deeg wat de versheid ervaring ten goede komt, door het gebruik van het kookstuk kon ik 73% water kwijt in het deeg (er verdampt ook…

Zachte Volkoren Meergranen Bollen
Wil je zelf zachte volkoren bollen bakken? Deze Zachte Volkoren Meergranen Bollen hebben een zacht kruim en geen toegevoegde suikers. Een echte vezelbom. Indien je de bollen nog zachter wilt kun je 10% water vervangen door losgeklopt ei en 4% zachte boter toevoegen. Voor deze bollen ging ik uit van 80 gram deeg per bol,…