Alle berichten

Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)

Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)

Inhoudsopgave Dit recept is voor mijn ‘comfort’ desembroodWelke soort desem kan ik gebruiken?Het recept gaat uit van kneden, kan ik ook een ‘niet kneden’ methode gebruiken?Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)INGREDIËNTENInstructies Dit recept is voor mijn ‘comfort’ desembrood Ben je op zoek naar een basisrecept voor desembrood? Aan de hand van…

Je eerste brood bakken

Je eerste brood bakken

Graag heet ik je welkom in de magische wereld van het brood bakken. Brood, een product met een lange geschiedenis, een product dat al eeuwen in de maak is op bizar veel verschillende manieren. Vloerbrood, platbrood, brood uit een bakblik, gegiste broden, gevulde broden, desembroden, alles daar tussenin en nog veel meer. Brood is een…

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Inhoudsopgave Lees je een broodrecept waarbij de ingrediënten uitdrukt zijn percentages? Dan heb je te maken met een bakkersformule!Wat is een bakkersformule en waarom is het handig?ControleerbaarheidHoe ziet een bakkersformule er uit en hoe werk ik er mee?Bestaand recept aanpassen naar eigen formaat bakvorm of behoefteDe rekenmachines:Waarom is het nog meer handig?Voorbeeld voor het omrekenen…

MyWeigh KD-8000

MyWeigh KD-8000

Voor het afwegen van mijn ingredienten gebruikte ik voorheen de Soehnle Page Compact Keukenweegschaal. Sinds kort ben ik echter overgestapt op de MyWeight KD-8000. Een aantal voordelen zijn: Beter nulpunt, ook tijdens het verschuiven van de weegschaal blijft hij netjes op 0. Doordat de meting intern gebeurt en niet via de pootjes kun je de…

150.000 weergeven!

150.000 weergeven!

Wat gaaf! Bakkerij Rémon heeft sinds de lancering vorig jaar september (2020) ruim 150 duizend weergaven gehad! Super leuk om te zien dat zoveel van jullie ook terug blijven komen. Vergeet je ook niet de website te delen op Social Media, met vrienden & familie? Zo help jij het bereik van Bakkerij Rémon ook verbeteren….

Bruine Tressé met Rode Wintertarwe (desem & gist)

Bruine Tressé met Rode Wintertarwe (desem & gist)

Inhoudsopgave Bruine Tressé met Rode Wintertarwe met desem, desem en gist of alleen met gistBruine Tressé met Rode Wintertarwe (desem & gist)INGREDIËNTENInstructiesBAKKERSFORMULE Bruine Tressé met Rode Wintertarwe met desem, desem en gist of alleen met gist Dit brood maakt gebruik van desem en gist, het is dus een ‘hybride’. Heb je geen desem? Je kunt…

Klassieke Franse vorm: ‘Le tressé’

Klassieke Franse vorm: ‘Le tressé’

De ‘tressé’ is een klassieke Franse broodvorm. Je kunt deze het beste als vloerbrood bakken (op een steen of steel), bakken in een pan of cloche kan natuurlijk ook. Het is belangrijk dat het deeg rekbaar genoeg is om goed te kunnen vormen, tegelijkertijd moet het deeg wel elastisch genoeg zijn om goed zijn vorm…

Help, mijn desembrood is erg plakkerig of heeft te grote gaten in het kruim (tunnels)

Help, mijn desembrood is erg plakkerig of heeft te grote gaten in het kruim (tunnels)

Is je zelfgebakken desembrood plakkerig? Plakkeriger dan normaal? Heb je wellicht extreem grote gaten in het kruim van je brood die allemaal ongelijk verdeeld zijn? Of heb je misschien een heel fijn kruim maar loopt er een grote tunnel door de bovenkant van je brood? In dit artikel bespreek ik een aantal veel voorkomende oorzaken…

Wat is een Levain? Hoe is het anders dan een desemcultuur/desemstarter?

Wat is een Levain? Hoe is het anders dan een desemcultuur/desemstarter?

Een Levain is een voordeeg gemaakt van een deel van de desem dat naar behoefte van het recept is aangevuld met bloem/meel en water. Nadat de Levain voldoende gefermenteerd is zal deze in zijn geheel gebruikt wordten in het uiteindelijke deeg. Om de Levain te maken pakt men een deel van de desem/desemcultuur/moederdesem (dit deel…

Wat is (zuur)desem en hoe kun je een (zuur)desem(starter) maken of opstarten?

Wat is (zuur)desem en hoe kun je een (zuur)desem(starter) maken of opstarten?

Naast commerciële gist bestaat er nog een vorm van gist. Deze vorm ontstaat uit natuurlijke fermentatie (door het gebruik van desem). Maar wat is het en hoe is het anders dan ‘gewone’ gist? Wat is (zuur)desem? Waar een commerciële gist hoofdzakelijk bestaat uit één specifieke giststam, een giststam die zo ook nog eens zo snel…

Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain

Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain

Inhoudsopgave Recept voor een Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve LevainLichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve LevainINGREDIËNTENInstructiesBAKKERSFORMULE Recept voor een Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain Wohoo, eindelijk tijd om recepten voor desembrood te plaatsen! Ik heb besloten de informatie over bakken met commerciële gist en het gebruik…

Wit tosti brood met gerookte paprikapoeder en vier seizoenen peper

Wit tosti brood met gerookte paprikapoeder en vier seizoenen peper

Inhoudsopgave Recept voor wit casinobrood met gerookte paprikapoeder en peper, ideaal als boterham voor je tosti!Wit tosti brood met gerookte paprikapoeder en vier seizoenen peperINGREDIËNTENInstructiesBAKKERSFORMULE Recept voor wit casinobrood met gerookte paprikapoeder en peper, ideaal als boterham voor je tosti! Dit tosti brood met paprikapoeder en vier seizoenen peper is ideaal om een heerlijke tosti…