Alle berichten

Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)

Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)

Inhoudsopgave Dit recept is voor mijn ‘comfort’ desembroodWelke soort desem kan ik gebruiken?Het recept gaat uit van kneden, kan ik ook een ‘niet kneden’ methode gebruiken?Oude graansoorten verwerkenHoeveelheid deeg vergroten of verkleinenBasisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)INGREDIËNTENInstructies Dit recept is voor mijn ‘comfort’ desembrood Ben je op zoek naar een basisrecept…

Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

Wanneer je begint met het bakken van brood vraag je jezelf wellicht het volgende af: Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel? In dit artikel zal ik ingaan op de basis van de verschillen tussen meel en bloem. Ook leer je waarom we vooral in Nederland de begrippen bloem en meel kennen en…

Brood bakken voor beginners: Je eerste brood bakken

Brood bakken voor beginners: Je eerste brood bakken

Graag heet ik je welkom in de magische wereld van het brood bakken. Dit is de introductie ‘brood bakken voor beginners’. Brood, een product met een lange geschiedenis, een product dat al eeuwen in de maak is op bizar veel verschillende manieren. Vloerbrood, plaatbrood, brood uit een bakvorm of bakblik, gegiste broden, gevulde broden, desembroden,…

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Je gelooft het misschien niet, maar de bakkersformule begrijpen is één van de meest belangrijke dingen om brood bakken ècht te leren beheersen. Rémon Inhoudsopgave De bakkersformule, een onwijs handig stukje broodbak kennis dat, wanneer goed toegepast, de sleutel is tot het begrijpen van èn het bedenken van receptenWat is een bakkersformule en waarom is…

De Buyer Mineral B Pannenkoekenpan

De Buyer Mineral B Pannenkoekenpan

Voor het bakken van mijn crêpes, pannenkoeken en tortilla’s maak ik gebruik van een De Buyer Mineral B Pannenkoekenpan. Het is een plaatstalen (carbonstaal) pan zonder antiaanbaklaag. Bij goed gebruik en verzorgen gaat hij een leven lang mee. Enkele aandachtspunten: Geschikt voor alle soorten fornuis. Gebruik je elektrisch of inductie, kies vooral dan voor een…

Knapperige witte pitabroodjes

Knapperige witte pitabroodjes

Inhoudsopgave Zelf knapperige witte pitabroodjes makenPitabroodje als bedje voor je vlees of groenteWerkwijze bepaalt het soort broodKnapperige witte pitabroodjesIngrediëntenInstructiesNotitiesBAKKERSFORMULE Zelf knapperige witte pitabroodjes maken Ben je op zoek naar een recept voor knapperige witte pitabroodjes? Hieronder kun je mijn recept vinden. Deze broodjes bak je bij voorkeur op een steen of steel. Zorg dat deze…

Bruin desembrood met Rode Wintertarwe en Zwarte Emmer

Bruin desembrood met Rode Wintertarwe en Zwarte Emmer

Inhoudsopgave Recept voor een lichtbruin desembrood van Slaege Rode Wintertarwe, Slaege Zwarte Emmer en tarwebloem.Het recept gaat uit van kneden, kan ik ook een ‘niet kneden’ methode gebruiken?Hoeveelheid deeg vergroten of verkleinenBruin desembrood met Rode Wintertarwe en Zwarte EmmerINGREDIËNTENInstructiesBAKKERSFORMULE Recept voor een lichtbruin desembrood van Slaege Rode Wintertarwe, Slaege Zwarte Emmer en tarwebloem. In dit…

Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met Pompoenpitten

Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met Pompoenpitten

Inhoudsopgave Recept voor Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met PompoenpittenRoggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met PompoenpittenINGREDIËNTENInstructiesBAKKERSFORMULE Recept voor Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met Pompoenpitten Dit Roggebrood is stevig, zwaar en compact. Het heeft een Fris aroma en is niet te zuur qua smaak. Het vraagt een totaal andere werkwijze dan broden…

Donkere vlekken op zachte bolletjes of kadetten

Donkere vlekken op zachte bolletjes of kadetten

Heb je last van donkergekleurde vlekken op je zelfgebakken zachte bolletjes of kadetten? Vraag je je af waardoor dat kan komen en hoe je het kunt voorkomen? In dit artikel bespreek ik het. Inhoudsopgave Luchtbelletjes kort onder de deeghuidVochtige deeghuid of condensVergelijk het met een ballonNiet alleen van toepassing bij bolletjes of kadettenBolletjes verdelen en…

Bakkerij Rémon Update – Masterclasses

Bakkerij Rémon Update – Masterclasses

Een kleine februari 2022 update vanuit Bakkerij Rémon. Ik ga Masterclasses maken! Waarom, hoe, wat je kunt verwachten en mijn proces vertel ik je hieronder. Waarom Masterclasses? Op de Bakkerij Rémon website is onwijs veel informatie te vinden over brood. Hoewel alles netjes geordend is in chronologische volgorde van het proces, kan het voor sommige…

Brood bakken met Rogge, hoe gaat dat?

Brood bakken met Rogge, hoe gaat dat?

Een brood bakken met Volkoren Roggemeel, gebuild Roggemeel of Roggebloem. Hoe gaat dat? Rogge vraagt een andere werkwijze en andere kennis dan broden die je bakt met een moderne Tarwe of een goede kwaliteit Spelt. Wanneer je de kennisartikelen op deze website hebt doorgenomen, begrijp je al goed hoe je op een goede manier werkt…

Wel of geen boter, olie of ander vet in brooddeeg? Hoe maak je een keuze?

Wel of geen boter, olie of ander vet in brooddeeg? Hoe maak je een keuze?

Wanneer je brood gaat bakken heb je voor het gebruik van vet veel keuzes. Gebruik je geen vet of juist wel? En wanneer je wel vet gebruikt, welke soort vet gebruik je dan? Hoeveel gebruik je er van en welke functies en invloeden hebben vetten eigenlijk op een brooddeeg en het uiteindelijke brood? Om dit…