Begrippen

Hier kun je informatie vinden over basisbegrippen die terug komen bij het bakken van brood. Hydratatie, glutenvormende eiwitten, bakeigenschappen, bulkrijs, narijs en ga zo nog maar even door.

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Wanneer je net begint met het bakken van brood en mijn artikel over verwachtingen al hebt gelezen dan ken je de termen al: Broodverbeteraar en broodverbetermiddelen. Misschien heb je het artikel gemist en is dit de eerste keer dat je er wat over leest. Bak je al wat langer? Misschien ken je de termen dan…

Wat is de bulkrijs?

Wat is de bulkrijs?

Wanneer je net begint met het bakken van brood vraag je jezelf misschien af wat ik bedoel met de ‘bulkrijs’. De bulkrijs is de eerste rijs dat het deeg zal doormaken. Waarom dit zo heet en waarvoor de bulkrijs gebruikt wordt lees je hieronder. Wat is de bulkrijs en waarom heet het zo? Een brood…

Wat is een deegkrabber?

Wat is een deegkrabber?

Een deegkrabber is een heel handig gereedschap tijdens het bakken van brood! Je gebruikt het bijna in ieder stadium van het broodbak proces. Maar wat is een deegkrabber precies? Wat is een deegkrabber en waarom is het handig? Een deegkrabber is (vaak) een soort plastic plat ‘mes’ of krabber in verschillende formaten en vormen. Een…

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Lees je een broodrecept waarbij de ingrediënten uitdrukt zijn percentages? Dan heb je te maken met een bakkersformule! Je wilt een brood gaan bakken, een keer wat anders dan het fabrieksbrood uit de supermarkt. Na het doorbladeren van enkele kookboeken en het afstruinen van het internet heb je een recept gekozen, maar er is een…