Begrippen

Hier kun je informatie vinden over basisbegrippen die terug komen bij het bakken van brood. Hydratatie, glutenvormende eiwitten, bakeigenschappen, bulkrijs, narijs en ga zo nog maar even door.

Wel of geen boter, olie of ander vet in brooddeeg? Hoe maak je een keuze?

Wel of geen boter, olie of ander vet in brooddeeg? Hoe maak je een keuze?

Wanneer je brood gaat bakken heb je voor het gebruik van vet veel keuzes. Gebruik je geen vet of juist wel? En wanneer je wel vet gebruikt, welke soort vet gebruik je dan? Hoeveel gebruik je er van en welke functies en invloeden hebben vetten eigenlijk op een brooddeeg en het uiteindelijke brood? Om dit…

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Wanneer je net begint met het bakken van brood en mijn artikel over verwachtingen al hebt gelezen dan ken je de termen al: Broodverbeteraar en broodverbetermiddelen. Misschien heb je het artikel gemist en is dit de eerste keer dat je er wat over leest. Bak je al wat langer? Misschien ken je de termen dan…

Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

Wanneer je begint met het bakken van brood vraag je jezelf wellicht het volgende af: Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel? In dit artikel zal ik ingaan op de basis van de verschillen tussen meel en bloem. Ook leer je waarom we vooral in Nederland de begrippen bloem en meel kennen en…

Wat is de bulkrijs?

Wat is de bulkrijs?

Wanneer je net begint met het bakken van brood vraag je jezelf misschien af wat ik bedoel met de ‘bulkrijs’. De bulkrijs is de eerste rijs dat het deeg zal doormaken. Waarom dit zo heet en waarvoor de bulkrijs gebruikt wordtt lees je hieronder. Wat is de bulkrijs en waarom heet het zo? Een brood…

Wat is een deegkrabber?

Wat is een deegkrabber?

Een deegkrabber is een heel handig gereedschap tijdens het bakken van brood! Je gebruikt het bijna in ieder stadium van het broodbak proces. Maar wat is een deegkrabber precies? Wat is een deegkrabber en waarom is het handig? Een deegkrabber is (vaak) een soort plastic plat ‘mes’ of krabber in verschillende formaten en vormen. Een…

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Je gelooft het misschien niet, maar de bakkersformule begrijpen is één van de meest belangrijke dingen om brood bakken ècht te leren beheersen. Rémon De bakkersformule, een onwijs handig stukje broodbak kennis dat, wanneer goed toegepast, de sleutel is tot het begrijpen van èn het bedenken van recepten Je wilt een brood gaan bakken, een…