Ingrediënten

Welke ingrediënten gebruik je bij het bakken van brood? Hier leer je welke bloem- en meelsoorten er zijn en waar je op kunt letten bij aanschaf. Ook leer je welke soorten gist er zijn en hoe je ze op een goede manier verwerkt.

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?
Basis Ingrediënten Veelgestelde vragen Wat is...?

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?

Wanneer je brood gaat bakken heb je gist voor brood nodig. Gist in een deeg voedt zich op suikers. Dankzij de voeding produceert het gist gas. Dit gas zal vastgehouden worden door de gluten in het deeg, er ontstaan kleine zakjes gas waardoor het deeg opblaast (het deeg rijst). Hierdoor krijgt je brood een luchtig…

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?
Basis Ingrediënten Mijn brood...? Veelgestelde vragen

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Voordat je bloem of meel gaat kopen Wanneer je brood gaat bakken heb je gluten nodig. Gluten ontstaan bij het samenkomen van glutenvormende eiwitten en vocht. Deze eiwitten komen voor in bepaalde graansoorten, vooral diverse Tarwerassen bevatten relatief veel gluten (denk aan ‘gewone’ Tarwe, Spelt, Durum of Khorasan (Kamut). Om te weten welke soort bloem…

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?
Basis Ingrediënten Kneden

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Veel (thuis)bakkers hebben een vast arsenaal aan bloem- of meelsoorten die ze graag gebruiken voor het bakken van hun brood. Ze hebben de grondstof goed leren kennen en kunnen hier consistente resultaten mee behalen. Super tof! Maar wat nu als je een nieuwe bloem- of meelsoort in huis haalt waarmee je wilt gaan bakken? Kortom:…

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?
Begrippen Basis Ingrediënten Wat is...?

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Lees je een broodrecept waarbij de ingrediënten uitdrukt zijn percentages? Dan heb je te maken met een bakkersformule! Je wilt een brood gaan bakken, een keer wat anders dan het fabrieksbrood uit de supermarkt. Na het doorbladeren van een aantal kookboeken en het afstruinen van het internet heb je een recept gekozen, maar er is…