Ingrediënten

Welke ingrediënten gebruik je bij het bakken van brood? Hier leer je welke bloem- en meelsoorten er zijn en waar je op kunt letten bij aanschaf. Ook leer je welke soorten gist er zijn en hoe je ze op een goede manier verwerkt.

Wel of geen boter, olie of ander vet in brooddeeg? Hoe maak je een keuze?

Wel of geen boter, olie of ander vet in brooddeeg? Hoe maak je een keuze?

Wanneer je brood gaat bakken heb je voor het gebruik van vet veel keuzes. Gebruik je geen vet of juist wel? En wanneer je wel vet gebruikt, welke soort vet gebruik je dan? Hoeveel gebruik je er van en welke functies en invloeden hebben vetten eigenlijk op een brooddeeg en het uiteindelijke brood? Om dit…

Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Heb je al eens brood gebakken met zaden en/of pitten en was je brood erg droog, rees het niet goed of ging er iets anders totaal verkeerd? Wil je eens brood bakken met zaden of pitten maar weet je niet precies hoe je het aan moet vliegen? Hier kun je handvatten vinden die jou helpen!…

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Wanneer je net begint met het bakken van brood en mijn artikel over verwachtingen al hebt gelezen dan ken je de termen al: Broodverbeteraar en broodverbetermiddelen. Misschien heb je het artikel gemist en is dit de eerste keer dat je er wat over leest. Bak je al wat langer? Misschien ken je de termen dan…

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?

Wanneer je brood gaat bakken heb je gist voor brood nodig. Gist in een deeg voedt zich op suikers. Dankzij de voeding produceert het gist gas. Dit gas zal vastgehouden worden door de gluten in het deeg, er ontstaan kleine zakjes gas waardoor het deeg opblaast (het deeg rijst). Hierdoor krijgt je brood een luchtig…

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Voordat je bloem of meel gaat kopen Welke bloem (of meel) om brood te bakken? Het is een vraag die veel (nieuwe) broodbakkers zichzelf stellen. Wanneer je brood gaat bakken heb je gluten nodig. Gluten ontstaan bij het samenkomen van glutenvormende eiwitten en vocht. Deze eiwitten komen voor in bepaalde graansoorten, vooral diverse Tarwerassen bevatten…

Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?

Wanneer je begint met het bakken van brood vraag je jezelf wellicht het volgende af: Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel? In dit artikel zal ik ingaan op de basis van de verschillen tussen meel en bloem. Ook leer je waarom we vooral in Nederland de begrippen bloem en meel kennen en…

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Veel (thuis)bakkers hebben een vast arsenaal aan bloem- of meelsoorten die ze graag gebruiken voor het bakken van hun brood. Ze hebben de grondstof goed leren kennen en kunnen hier consistente resultaten mee behalen. Super tof! Maar wat nu als je een nieuwe bloem- of meelsoort in huis haalt waarmee je wilt gaan bakken? Kortom:…

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Wat is een bakkersformule en hoe kan ik het toepassen?

Je gelooft het misschien niet, maar de bakkersformule begrijpen is één van de meest belangrijke dingen om brood bakken ècht te leren beheersen. Rémon De bakkersformule, een onwijs handig stukje broodbak kennis dat, wanneer goed toegepast, de sleutel is tot het begrijpen van èn het bedenken van recepten Je wilt een brood gaan bakken, een…