Ingrediënten

Welke ingrediënten gebruik je bij het bakken van brood? Hier leer je welke bloem- en meelsoorten er zijn en waar je op kunt letten bij aanschaf. Ook leer je welke soorten gist er zijn en hoe je ze op een goede manier verwerkt.

Wat is een Levain? Hoe is het anders dan een desemcultuur/desemstarter?

Wat is een Levain? Hoe is het anders dan een desemcultuur/desemstarter?

Een Levain is een voordeeg gemaakt van een deel van de desem dat naar behoefte van het recept is aangevuld met bloem/meel en water. Nadat de Levain voldoende gefermenteerd is zal deze in zijn geheel gebruikt wordten in het uiteindelijke deeg. Om de Levain te maken pakt men een deel van de desem/desemcultuur/moederdesem (dit deel…

Wat is (zuur)desem en hoe kun je een (zuur)desem(starter) maken of opstarten?

Wat is (zuur)desem en hoe kun je een (zuur)desem(starter) maken of opstarten?

Naast commerciële gist bestaat er nog een vorm van gist. Deze vorm ontstaat uit natuurlijke fermentatie (door het gebruik van desem). Maar wat is het en hoe is het anders dan ‘gewone’ gist? Wat is (zuur)desem? Waar een commerciële gist hoofdzakelijk bestaat uit één specifieke giststam, een giststam die zo ook nog eens zo snel…

Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Heb je al eens brood gebakken met zaden en/of pitten en was je brood erg droog, rees het niet goed of ging er iets anders totaal verkeerd? Wil je eens brood bakken met zaden of pitten maar weet je niet precies hoe je het aan moet vliegen? Hier kun je handvatten vinden die jou helpen!…

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Broodverbeteraars en broodverbetermiddelen

Wanneer je net begint met het bakken van brood en mijn artikel over verwachtingen al hebt gelezen dan ken je de termen al: Broodverbeteraar en broodverbetermiddelen. Misschien heb je het artikel gemist en is dit de eerste keer dat je er wat over leest. Bak je al wat langer? Misschien ken je de termen dan…

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?

Gist voor brood: Welke soorten gist zijn er en hoe werk je er mee?

Wanneer je brood gaat bakken heb je gist voor brood nodig. Gist in een deeg voedt zich op suikers. Dankzij de voeding produceert het gist gas. Dit gas zal vastgehouden worden door de gluten in het deeg, er ontstaan kleine zakjes gas waardoor het deeg opblaast (het deeg rijst). Hierdoor krijgt je brood een luchtig…

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?

Voordat je bloem of meel gaat kopen Welke bloem (of meel) om brood te bakken? Het is een vraag die veel (nieuwe) broodbakkers zichzelf stellen. Wanneer je brood gaat bakken heb je gluten nodig. Gluten ontstaan bij het samenkomen van glutenvormende eiwitten en vocht. Deze eiwitten komen voor in bepaalde graansoorten, vooral diverse Tarwerassen bevatten…

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Veel (thuis)bakkers hebben een vast arsenaal aan bloem- of meelsoorten die ze graag gebruiken voor het bakken van hun brood. Ze hebben de grondstof goed leren kennen en kunnen hier consistente resultaten mee behalen. Super tof! Maar wat nu als je een nieuwe bloem- of meelsoort in huis haalt waarmee je wilt gaan bakken? Kortom:…