Kneden

Het kneden van je brood. Wat komt er bij kijken, hoe bepaal je of de textuur van het deeg goed is, wanneer is er goede deegontwikkeling, wat is bijwassen? Antwoorden op deze en meer vragen kun je binnen deze categorie vinden.

Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Heb je al eens brood gebakken met zaden en/of pitten en was je brood erg droog, rees het niet goed of ging er iets anders totaal verkeerd? Wil je eens brood bakken met zaden of pitten maar weet je niet precies hoe je het aan moet vliegen? Hier kun je handvatten vinden die jou helpen!…

Wanneer is deeg goed gekneed? 6 Manieren om het te herkennen

Wanneer is deeg goed gekneed? 6 Manieren om het te herkennen

Als beginnende thuisbakker kun je jezelf het volgende afvragen: “Wanneer is deeg goed gekneed?“. Een vraag die ik veel voorbij zie komen. Een te kort gekneed deeg kan zorgen voor een kruimelend brood, een brood dat niet goed wil rijzen, een ‘baksteen’ of een flink aantal andere ongewenste uitkomsten. Laat ik vooropstellen dat ik er…

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Ik heb een nieuwe bloem- of meelsoort, hoe kom ik nu achter de juiste hydratatie?

Veel (thuis)bakkers hebben een vast arsenaal aan bloem- of meelsoorten die ze graag gebruiken voor het bakken van hun brood. Ze hebben de grondstof goed leren kennen en kunnen hier consistente resultaten mee behalen. Super tof! Maar wat nu als je een nieuwe bloem- of meelsoort in huis haalt waarmee je wilt gaan bakken? Kortom:…

Waarom ik nooit mijn werkblad bestuif

Waarom ik nooit mijn werkblad bestuif

Je gaat een brood bakken, je volgt het recept uit het kook/bakboek/internet maar je brood is verschrikkelijk droog, rijst niet goed of zakt in. Dit kan te maken hebben met het bestuiven van je werkblad. De gedachte ‘het brooddeeg rijst niet goed’ is dan een logisch mogelijk gevolg op deze situatie. Bij het bakken van…