Opmaken

Het opmaken, vormen of opbollen van brood. Het vormen is belangrijk voor de structuur in het deeg (hoe staan de glutenstrengen met elkaar in contact en hoe liggen zo over elkaar heen). Door het onder spanning brengen van je deeg rijst het de hoogte in, in plaats van de breedte. Je kunt dit vergelijken met een stevige drilpudding (stevig met structuur) vs. een bakje magere kwark (slapjes en vloeiend). Na het voorvormen of opbollen van het deeg laat je het rusten (bakkers noemen dit vaak de bolrijs). Waar kun je rekening mee houden tijdens het vormen en welke technieken zijn er? Hier leer je er alles over.

Kleine bolletjes vormen met je handen – Hoe vorm je bolletjes?

Kleine bolletjes vormen met je handen – Hoe vorm je bolletjes?

Ga je bolletjes bakken, hoe vorm je bolletjes dan? Zachte bollen, harde bollen, de techieken zijn hetzelfde. Hier leg ik uit hoe je bolletjes opbolt of vormt. Deze techniek geeft de minste kans op gaten bovenin je bolletjes. Sommige mensen ervaren het opmaken of opbollen van bolletjes als één van de makkelijkste manier om kleinbrood…

Wat is een deegkrabber?

Wat is een deegkrabber?

Een deegkrabber is een heel handig gereedschap tijdens het bakken van brood! Je gebruikt het bijna in ieder stadium van het broodbak proces. Maar wat is een deegkrabber precies? Wat is een deegkrabber en waarom is het handig? Een deegkrabber is (vaak) een soort plastic plat ‘mes’ of krabber in verschillende formaten en vormen. Een…

Waarom ik nooit mijn werkblad bestuif

Waarom ik nooit mijn werkblad bestuif

Je gaat een brood bakken, je volgt het recept uit het kook/bakboek/internet maar je brood is verschrikkelijk droog, rijst niet goed of zakt in. Dit kan te maken hebben met het bestuiven van je werkblad. De gedachte ‘het brooddeeg rijst niet goed’ is dan een logisch mogelijk gevolg op deze situatie. Bij het bakken van…