Opmaken

Het opmaken, vormen of opbollen van brood. Het vormen is belangrijk voor de structuur in het deeg (hoe staan de glutenstrengen met elkaar in contact en hoe liggen zo over elkaar heen). Door het onder spanning brengen van je deeg rijst het de hoogte in, in plaats van de breedte. Je kunt dit vergelijken met een stevige drilpudding (stevig met structuur) vs. een bakje magere kwark (slapjes en vloeiend). Na het voorvormen of opbollen van het deeg laat je het rusten (bakkers noemen dit vaak de bolrijs). Waar kun je rekening mee houden tijdens het vormen en welke technieken zijn er? Hier leer je er alles over.

Kleine bolletjes vormen met je handen – Hoe vorm je bolletjes?

Kleine bolletjes vormen met je handen – Hoe vorm je bolletjes?

Ga je bolletjes bakken, hoe vorm je bolletjes dan? Zachte bollen, harde bollen, de techieken zijn hetzelfde. Hier leg ik uit hoe je bolletjes opbolt of vormt. Deze techniek geeft de minste kans op gaten bovenin je bolletjes. Sommige mensen ervaren het opmaken of opbollen van bolletjes als één van de makkelijkste manier om kleinbrood…