Opmaken

Het opmaken, vormen of opbollen van brood. Het vormen is belangrijk voor de structuur in het deeg (hoe staan de glutenstrengen met elkaar in contact en hoe liggen zo over elkaar heen). Door het onder spanning brengen van je deeg rijst het de hoogte in, in plaats van de breedte. Je kunt dit vergelijken met een stevige drilpudding (stevig met structuur) vs. een bakje magere kwark (slapjes en vloeiend). Na het voorvormen of opbollen van het deeg laat je het rusten (bakkers noemen dit vaak de bolrijs). Waar kun je rekening mee houden tijdens het vormen en welke technieken zijn er? Hier leer je er alles over.

Een busbrood vormen met je handen
Basis Opmaken

Een busbrood vormen met je handen

Een busbrood is niets anders dan een brood dat gebakken is in een bakblik. Er zijn ook andere vormen om een brood te bakken. Bijvoorbeeld kleinbrood, vloerbrood na het rijzen op een ondergrond of vloerbrood na het rijzen in een rijsmandje. Wanneer je een brood in een blik of bus wilt gaan bakken is het…

Moet je een broodvorm invetten?
Basis Opmaken

Moet je een broodvorm invetten?

Wanneer je voor het eerst een brood gaat bakken vraag je je misschien af of je je broodvorm moet invetten of niet. Dit is eigenlijk een vraag waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn. Het komt er op neer dat het volledig afhangt van het type bakvorm dat je gebruikt. Waarom zou je je broodvorm invetten?…