Brood bakken met zaden en pitten, hoe gaat dat in zijn werk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

  1. Geweldig deze gegevens.
    Wij bakken heel lang ons eigen brood en meestal Waldkorn de luxe en zijn nu over gestapt op Waldkorn brood van Koopmans, maar hier zitten minder zaden en pitten in, maar wel heel lekker.

    Wij gaan nu zaden en pitten toevoegen zoals staat beschreven, ben benieuwd.

    Gr. JanB

  2. Hoi Remon, bedankt voor het mooie artikel. Geldt dit voor alle zaden wat het roosteren en het weken betreft zoals ook chiazaad en gebroken lijnzaad. Groet Francis

    1. Chiazaad en gebroken lijnzaad ben ik geen fan van om te roosteren. Gebroken lijnzaad neemt vrij snel vocht op en chiazaad niet enorm veel vocht op, dus die kun je ook zo bij het deeg mikken en waar nodig wat bijstellen door extra vocht bij te wassen.

    1. Voor het weken roosteren. Als je ze zou weken voor het roosteren dan kleuren ze niet/slecht. Dan moet eerst weer het water verdampen, want kleuren gebeurt pas vanaf ongeveer 140 graden oppervlaktetemperatuur.

      Rémon

  3. Ik probeer mijn eigen meergranenmelange te maken omdat ik geen mogelijkheid heb om direct in te kopen bij een groothandel. Maar welke zaden/pitten zijn goed geschikt voor meergranenbroden en passen goed bij elkaar? Uiteraard begrijp ik dat dit smaak is, maar wellicht heb jij ook ideeën.

    1. Beste Rene, zoals je zegt, is het echt smaak. Ik laat me graag inspireren door de mixen die te koop zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mixen van Holland Meel. Als je er één aanklikt die je aanspreekt, kun je de ingrediënten bekijken en inspiratie opdoen.

      Rémon

  4. Hi Remon,

    Ik wil graag een witbrood bakken maar dan met iets meer diepte in de smaak.
    Vor het deeg gebruik ik nu de Amerikaanse Patentbloem van Baktotaal. Gaat prima, lekker maar graag meer diepte in de smaak dus toevoegen van pitten en zaden.
    Vraag na lezen van je stuk daarover: Als ik zaden en of pitten ga roosteren, kan ik ze dan ook weken?
    Of ga ik het vochtpercentage van het deeg verhogen om zo de zaden/pitten met rust te laten?

    Dank alvast, Johan

    1. Hoi Johan,

      Je kunt ze roosteren (droge koekenpan zonder anti-aanbaklaag of in de oven, ongeveer 180 graden) en daarna wellen in (ongeveer een gelijke hoeveelheid) water. Waarschijnlijk nemen ze alles op. Daarna kun je ze in het deeg verwerken, let wel, aan het begin kunnen ze weer wat vocht loslaten, dus houdt het deeg eventueel eerst wat droger, is na het toevoegen van de zaden/pitten het deeg nog te stug, dan kun je nog wat bijwassen.

      Succes!

      Rémon

      1. Hi Remon, zojuist het wit(bus)brood gebakken met sesamzaad en zonnebloempitten. Beide eerst geroosterd in de oven () daarna nachtje in de week. Zelfde gewicht van beide maar dan in water. Resultaat was een iets te nat deeg, moeilijk te vormen maar toch gelukt. Heerlijk brood dus dankjewel maar de volgende ga ik het vocht toch wat aanpassen. Groet, Johan