Help, mijn brood rijst niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties

 1. Vindt u het erg als ik een vraag stel? Ik bak al jaren brood, de laatste maanden wil mijn witte brood niet rijzen bij de tweede rijs. Eerste rijs is het deeg prachtig, en daarna zit het in de vorm en doet bijna niets. In tegenstelling tot het bruinbrood, 4/5 bruine bloem, dat zich normaal gedraagt. Ik heb in januari een 25 kg zak bloem gekocht, kan het oud zijn?? Waar zou het verder aan kunnen liggen. ik meng alles koud, laat het staan voor ongeveer 8 uur. Het werkte erg goed tot voor kort. Kan een lage bewaartemperatuur (bevriezing) effekt hebben op de kwaliteit. Bij voorbaat dank.

  1. Een vraag stellen mag altijd. Wanneer het de eerste bulkrijs/eerste rijs wel goed rijst maar de narijs/2e rijs niet dan klinkt dat als een deeg dat overrezen is. 8 Uur is behoorlijk lang (als je van een ‘normaal’ percentage gist uit gaat). Is het deeg ook erg verslapt tijdens de narijs? Het kan zijn dat de tijdens die je tot voor kort toepaste prima waren, maar dat het met het iets warmere weer dat er nu is wat minder tijd nodig heeft. Lastig om dat vanaf een afstand te bepalen zonder het deeg te hebben gezien. Bloem is niet snel oud, zeker niet als je het relatief koel en droog bewaard. Invriezen zou geen invloed op de kwaliteit mogen hebben tenzij het vochtig is geweest (maar dan zou je ook geen goede bulkrijs hebben).

 2. beste ik heb pas in Tollembeek bij een bio en zonder E nummers bloem gekocht en gebruik mijn oud receptor brood te Bakke maar jammer genoeg rijst het een hel klein beetje wat zou dit kunne zijn

  1. Beste, zeer waarschijnlijk is het één van de dingen die in dit artikel staan aangegeven. Welke dat in jouw geval is kan ik zonder aangegeven werkwijze en receptuur niet inschatten. Groet, Rémon

 3. Beste Remon,
  je legt alles heel goed uit. Toch heb ik een vraag. Id iJe hebt het steeds over kamertemperatuur. Dat is echter voor iedereen verschillend. Is het misschien beter om aan te geven bij welke lage temperatuur de gist niet meer werkt en bij welke temperatuur het doordat de temperatuur te hoog is dood is?

  1. Hoi Aad, ergens op deze website staat het inderdaad beschreven, niet de exacte temperaturen waarop de rijs stagneert en waarop het doodgaat, maar wel over de invloed van temperatuur op snelheid. Volgens mij de pagina over welke soorten gist er zijn en hoe ermee gewerkt kan worden.

 4. De laatste tijd scheurt mijn deeg bij het rijzen, eigenlijk is het meer barsten en lijkt het op een maanlandschap. Dit zijn mijn ingrediënten:
  1000 gr meergranen bloem – 630 gr volle melk – 15 gram instant gist – 10 gr kristalsuiker – 18 gr zout – 20 gr roomboter – 50 gr broodverbeteraar van Avave.
  Kneden tot soepel deeg en 20 min. rijzen – oppunten en 50 min. rijzen – lang maken en 90 min. rijzen in bakblik – oven voorverwarmen op 230° en bakken op 210° gedurende 40 minuten.
  Bulkrijs oké – 2de rijs wordt maanlandschap en narijs wordt ook maanlandschap.
  Toch bak ik het af en is het lekker brood, maar het is geen zicht.
  Wat doe ik fout?