Bruin busbrood met gemalen lijnzaad, havermout en gerstemoutmeel
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Bruin busbrood met gemalen lijnzaad, havermout en gerstemoutmeel
Zelf een Bruin busbrood met gemalen lijnzaad, havermout en gerstemoutmeel bakken? Dan is dit recept wat voor jou. De toevoeging is heel subtiel, maar het geeft extra smaak en net een iets andere textuur aan het brood. Omdat het een relatief laag percentage vulling is, krijgt het brood nog veel volume. Je kunt lijnzaad en havermout fijnmalen in bijvoorbeeld een vijzel, maar je kunt het ook pulseren in een elektrische hakmolen. Je zou zelfs een koffiemolen kunnen gebruiken.
Welk bakblik?
Dit recept is goed voor het vullen van 1 busbroodblik van circa 300x105x85 mm. Je kunt aan de hand van de formule ook zelf een ingrediëntenlijst samenstellen die past bij jouw formaat bakblik.
- Bakblik alusteel 300x105x85 mm
- Bakblik blauwstaal 300x105x85 mm
- Welk materiaal bakvorm past bij mij?
Bruin busbrood met gemalen lijnzaad, havermout en gerstemoutmeel
3
uur40
minutenIngrediënten voor één brood.
INGREDIËNTEN
300 gram Tarwebloem (bij voorkeur geen supermarktbloem, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
275 gram Volkoren Tarwemeel
25 gram Fijngemalen Lijnzaad
25 gram Fijngemalen Havermout
386 gram Water
10 gram Zout
8 gram Instant Gist
11 gram Zonnebloem- of arachideolie
5 gram Donker Gerstemoutmeel
Instructies
- Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is bol je het deegstuk op en laat het rijzen tot circa dubbel volume.
Bak je 2 of meer broden? Verdeel dan het deeg direct na het kneden in het gewenste aantal deegstukken. Bol de deegstukken op en laat rijzen tot circa dubbel volume. - Ontgas het deegstuk/de deegstukken en punt hem/ze op. Laat circa 30 minuten ontspannen.
- Het deegstuk/de deegstukken opmaken als busbrood, plaats daarna in het ingevette blik.
- Zet het deeg weg voor de narijs. Wanneer het deeg klaar is met rijzen bak je het brood circa 20 minuten op 220 graden (met stoom), verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 200 graden en bak nog ongeveer 20 minuten verder. Kleurt het te snel? Draai dan de oven wat verder terug.
- Laat op een koelrekje volledig afkoelen, hierna pas aansnijden.
Receptvideo
BAKKERSFORMULE
- 52,2% Tarwebloem (bij voorkeur geen supermarktbloem, zie deze pagina voor geschikte grondstoffen)
- 47,8% Volkoren Tarwemeel
- 4,3% Fijngemalen Lijnzaad
- 4,3% Fijngemalen Havermout
- 67,1% Water
- 1,7% Zout
- 1,4% Instant Gist
- 1,9% Zonnebloem- of arachideolie
- 0,9% Donker Gerstemoutmeel
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.