Vierkant vloerbrood met semolina, volkoren tarwe en gebroken lijnzaad
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zelf vierkant vloerbrood met semolina, volkoren tarwe en gebroken lijnzaad bakken
Afgelopen donderdag kreeg ik een nieuw receptenboek binnen. Namelijk ‘Brood 2’ van Levine van Doorne. Naast het maken van je eigen receptuur is inspiratie opdoen en bewezen recepten volgen toch ook wel heel leuk.
Het plan was dan ook om het ‘Tarwe-speltbrood met lijnzaad’ te gaan maken (blz.113). Helaas is dat er niet van gekomen. Ik had namelijk nog wat Semolina (Semola Rimacinata Di Grano Duro) staan dat ik nog op moest maken. Zo is dus dit recept ontstaan. Hij is qua samenstelling en manier van opmaken geïnspireerd door het recept van Levine. De manier van opmaken is afkomstig van blz.115 uit ‘Brood 2’.
Zo zie je maar weer dat je bijna ieder deeg ook op een andere manier kunt vormen. Natuurlijk is het wel verstandig om rekening te houden met de eigenschappen van het deeg en de baktijd, groot brood relatief lang, kleine broodjes relatief kort. Meer daarover lees je in dit artikel: Het bakken van je brood, hoe warm en welke manier?
Dit recept is voor 1 vierkant vloerbrood. Maak je er batards van? Dan passen er ook 2 naast elkaar op een ovensteen, steel of bakplaat. 2 boules gaat wat krap worden, 2 busbroden kan uiteraard wel.
BAKKERSFORMULE
- 55% semolina
- 45% volkoren tarwemeel
- 66% + 6% water
- 1,6% bakkerszout
- 0,6% instant gist
- 2% roomboter
- 5% gebroken lijnzaad
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Ik heb vandaag jou recept gevolgd en wat een prachtig brood is het geworden!
net uit de oven gehaald, ruikt heerlijk en nu moet ik wachten tot het afgekoeld is!!!!
Bedankt voor je geweldige site!
Hoi Barbara,
Dank voor jouw mooie compliment, geniet van alle heerlijke zelfgebakken broden!
Rémon