Bruin Tarwe Busbrood (50/50)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor een Bruin Tarwe Busbrood
Wil je een bruin busbrood bakken? Met dit recept kun je 2 bakblikken van 300 x 105 x 85 mm vullen. Het meelbestand voor dit brood bestaat uit 50% volkoren tarwemeel en 50% tarwebloem, daarom heb ik dit brood deze naam gegeven. Je zou, als je dat wilt, ook een Bruin Spelt Busbrood kunnen bakken. Je vervangt dan de tarwebloem door speltbloem en het volkoren tarwemeel door volkoren speltmeel. Kneedt het deeg dan (vooral machinaal) niet te intensief, de kwaliteit van de glutenvormende eiwitten is bij Spelt namelijk een stuk minder dan bij Tarwe. Ook handmatig kun je het overkneden, maar je moet daar behoorlijk je best voor doen.
Ander (formaat) bakblik? Geen probleem!
Bakken in een ander formaat bakblik? Reken dan hier uit hoeveel bloem/meel er in jouw bakblik past en gebruik dan de formule die onder dit recept staat om het recept te schalen. Zo handig, die bakkersformule! De totale baktijd zal bij een groter brood langer worden en bij een kleiner brood kun je de baktijd wat inkorten. Meten is weten, dus controleer altijd of je brood gaar is.
Bruin Tarwe Busbrood (50/50)
3
uur40
minutenVoor 2 broden, blikmaat 300 x 105 x 85 mm.
INGREDIËNTEN
Instructies
- Alle ingrediënten kneden tot een soepel deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is verdeel je het deeg in 2 stukken (als je 2 broden bakt). Bol de deegstukken op en laat rijzen tot circa dubbel volume.
- Ontgas de deegstukken en punt ze op. Laat circa 30 minuten ontspannen.
- De deegstukken opmaken als busbrood, plaats daarna in het ingevette blik.
- Zet het deeg weg voor de narijs. Wanneer het deeg klaar is met rijzen bak je het brood 40 minuten op 230 graden (met stoom), kleurt het te snel? Draai dan de oven wat terug. Wanneer het brood gaar is los je het direct uit het blik.
- Laat op een koelrekje volledig afkoelen, hierna pas aansnijden.
Receptvideo
Notities
BAKKERSFORMULE
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Ik kreeg de vraag waarom ik maar 550 gram bloem/meel per blik gebruik in plaats van de 575 gram die ik voor deze blikken aanbeveel. Dat komt doordat ik een volkorenmeel gebruik met erg veel glutenvormende eiwitten. Het eiwitpercentage in mijn volkorenmeel is bijna 18%! 550 gram geeft dus een mooi volume. Uiteraard speelt ook de deegontwikkeling en manier van opmaken mee. 😉
Hallo Remon,
Dank je wel voor je website met duidelijke informatie.
Bak al 10 jaar mijn eigen spelt zuurdesem brood maar door je uitleg wordt alles toch net even duidelijker,
hoe broodbakken in mekaar zit.
Een heel dikke pluim van mij.
Mocht ik een workshop nemen ben jij voor mij de beste.
Hallo Brigitte, bedankt voor jouw mooie compliment. Misschien tot gauw tijdens een workshop! Fijn weekend, Rémon