Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Aan de bak met Slaege Rode Tarwevolkoren
Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Om te beginnen heb ik een recept voor een ‘simpel’ bruinbrood gemaakt. Ik heb gekozen om deze te bakken als ‘lunchbroodjes’, dit zijn 350 grams broodjes die bij ons in één keer op gaan. Lekker om even op te warmen in de oven en te eten met lekkere knapperige korst. Je kunt ze alle 4 tegelijk bakken op één standaard bakplaat (wel wat krap, dus goed neerleggen is belangrijk) of verdelen over 2. Uiteraard kun je ook gewoon het recept opschalen of verkleinen aan de hand van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven.
Wat me opvalt is de hoge wateropname van het Slaege Volkoren Tarwemeel en de geweldige bakeigenschappen. Natuurlijk heeft de bloem hier ook wat aan meegeholpen, het deeg was heerlijk soepel en erg goed te verwerken. Binnenkort ga ik ook aan de slag met een volkorenbrood van deze mooie Tarwe.
Over Slaege Rode Tarwevolkoren
Rode tarwe is bijzonder om zijn hoge doses anti-oxidanten en om zijn robuuste, nootachtige smaak. Het beste Achterhoekse graan als een puur ingrediënt zonder kunstgrepen. – Tekst van de verpakking
Dank aan Jan en Ingrid van Slaege voor het toesturen van hun bloem en meel.
Heb je een steen of steel in huis? Voor een nog mooier resultaat bak je daar het brood op!
BAKKERSFORMULE
- 50% Slaege Volkoren Tarwemeel (Van Rode Wintertarwe, te koop bij Bouwhuis)
- 50% Tarwebloem (Ik gebruikte Patent Extra van Holland Meel)
- 65% Water + 6,3% Voor het bijwassen (71,3% totaal)
- 2% Zout
- 1% Instant Gist of 2,5% Verse Gist
- 3% Zonnebloemolie
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt, zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. Het kan wel zijn dat ik een product gratis of met korting heb ontvangen of dat ik betaald ben om content te maken over het onderwerp. De partij waarmee ik samenwerk heeft echter geen zeggenschap over wat ik schrijf over het onderwerp. Ook hebben ze geen inzicht in de gemaakte content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Superlekkere broodjes. Heb er 2 weggegeven en nu al spijt van
Wat leuk om te lezen dat ze in de smaak vallen, gauw nieuwe bakken! 😛
Rémon
Wat een mooi broodrecept. Gisteren vergat ik mij desemvoordeeg klaar te maken, dus vanmorgen de keus: 1) bakker 2) supermarkt of 3) gedroogde gist gebruiken. Met zulke mooie rode en volkoren Emmer tarwe in huis koos ik voor het laatste, maar dan busbroden. Hoewel de kruim nog niet helemaal naar mijn zin is, zijn het mooie broden geworden. Volgende keer weer met desem. Bedankt voor het mooie recept.