Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Aan de bak met Slaege Rode Tarwevolkoren
Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Om te beginnen heb ik een recept voor een ‘simpel’ bruinbrood gemaakt. Ik heb gekozen om deze te bakken als ‘lunchbroodjes’, dit zijn 350 grams broodjes die bij ons in één keer op gaan. Lekker om even op te warmen in de oven en te eten met lekkere knapperige korst. Je kunt ze alle 4 tegelijk bakken op één standaard bakplaat (wel wat krap, dus goed neerleggen is belangrijk) of verdelen over 2. Uiteraard kun je ook gewoon het recept opschalen of verkleinen aan de hand van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven.
Wat me opvalt is de hoge wateropname van het Slaege Volkoren Tarwemeel en de geweldige bakeigenschappen. Natuurlijk heeft de bloem hier ook wat aan meegeholpen, het deeg was heerlijk soepel en erg goed te verwerken. Binnenkort ga ik ook aan de slag met een volkorenbrood van deze mooie Tarwe.
Over Slaege Rode Tarwevolkoren
Rode tarwe is bijzonder om zijn hoge doses anti-oxidanten en om zijn robuuste, nootachtige smaak. Het beste Achterhoekse graan als een puur ingrediënt zonder kunstgrepen. – Tekst van de verpakking
Dank aan Jan en Ingrid van Slaege voor het toesturen van hun bloem en meel.
Heb je een steen of steel in huis? Voor een nog mooier resultaat bak je daar het brood op!
Bruinbrood met Slaege Rode Wintertarwe
4
uur30
minutenIngrediënten
400 gram Slaege Volkoren Tarwemeel (Van Rode Wintertarwe, te koop bij Bouwhuis)
400 gram Tarwebloem (Ik gebruikte Patent Extra van Holland Meel)
520 gram water + 50 gram water voor het ‘bijwassen’ (toevoegen wanneer er goede gluten zijn en dit er doorheen kneden)
16 gram Zout
24 gram Zonnebloemolie
Instructies
- Meng het Slaege Volkoren Tarwemeel met de bloem, het zout, de gist, olie en 520 gram (63%) van het water en kneed tot het deeg goed gekneed is. Voeg daarna langzaam het resterende water toe tot het is opgenomen. Het deeg zal licht plakkerig zijn maar goed werkbaar.
- Zet het deeg weg voor de bulkrijs. Wanneer het deeg bijna in volume is verdubbeld sla je het door, vorm je het weer tot een bal en laat het deeg nogmaals rijzen. Wacht nu tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in 4 stukken (ongeveer 350 gram) en vorm dit voor als bol (opbollen). Laat even rusten.
- Vorm tot 4 batards/punten zoals in de video staat aangegeven. duw de zijkanten wat naar binnen zodat ze mooi op de bakplaat passen.
- Wanneer het brood klaar is met rijzen snij je het naar wens in en bak je het 10 minuten op 230 graden met stoom. Als het deeg niet meer verder rijst in de oven laat je de stoom vrij en bak je verder tot het brood gaar is en de gewenste kleur heeft, dat zal nog ongeveer 20 minuten zijn.
Receptvideo
BAKKERSFORMULE
- 50% Slaege Volkoren Tarwemeel (Van Rode Wintertarwe, te koop bij Bouwhuis)
- 50% Tarwebloem (Ik gebruikte Patent Extra van Holland Meel)
- 65% Water + 6,3% Voor het bijwassen (71,3% totaal)
- 2% Zout
- 1% Instant Gist of 2,5% Verse Gist
- 3% Zonnebloemolie
Informatie over samenwerkingen
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. De partij waarmee ik samenwerk, heeft geen zeggenschap over wat ik schrijf over het product. Ook hebben ze geen inzicht in de geschreven content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Superlekkere broodjes. Heb er 2 weggegeven en nu al spijt van
Wat leuk om te lezen dat ze in de smaak vallen, gauw nieuwe bakken! 😛
Rémon