Bruine Tressé met Rode Wintertarwe (desem & gist)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Bruine Tressé met Rode Wintertarwe met desem, desem en gist of alleen met gist
Dit brood maakt gebruik van desem en gist, het is dus een ‘hybride’. Heb je geen desem? Je kunt dan ook alleen gist gebruiken. Het brood zal dan iets sneller rijzen. Wil je puur met desem bakken? Ook dat kan, hier duurt het proces dan weer wat langer! Het is bij gebruik van desem wel belangrijk om het deeg zo min mogelijk te ontgassen tijdens het volgen van de instructies voor het vormen. Het flapje uitrollen is wel echt nodig, hier hoef je natuurlijk niet de gassen te bewaren. Hoewel de Slaege Rode Wintertarwe behoorlijk wat water aankan, heb ik hier toch wat minder gebruikt, zo kan het opgemaakte brood beter in vorm blijven.
Let op: De handleiding voor het vormen van het brood (stap 4) is hier te vinden: Klassieke Franse vorm: ‘Le tressé’
BAKKERSFORMULE
Deze formule is voor de combinatie van desem en gist.
- 59,1% Slaege Volkoren Rode Wintertarwe
- 40,9% Holland Meel Diamant Patent, ook te vervangen door je eigen favo tarwebloem
- 1,8% bakkerszout
- 58,7% water
- 36,4% vloeibare actieve desem (100% hydratatie) o.b.v. tarwebloem
- 0,5% instant gist
- Totale hydratatie: 65,1%
- Totale zoutpercentage: 1,5%
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.