Busbrood opmaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Dag Rémon,
  wat een geweldige site. Net alsof je in een klas zit en alles wordt goed uitgelegd. Ik heb al veel broodbakvriendinnen en familie deze site aanbevolen. ze zijn ook heel enthousiast. Ik bak sinds juni 2022 ook mijn eigen brood. Van de bakker hoef ik het niet meer. Ik kneed het in drie broodbakmachines tegelijk, (Marktplaats) en bak ze vervolgens , 3 tegelijk in de oven. Rijzen, rusten opbollen en vormen, ik doe het allemaal zelf. Ik vind die filmpjes van jou zo duidelijk. De bakkersformule is een uitkomst. Zo ben ik steeds aan het veranderen of vergroten. Nu de vraag: wat is de reden dat je de broodrol voor een bus aan een zijkant legt? Ik leg hem altijd in het midden.

  1. Dag Winy,

   Dank voor je mooie compliment en aanbevelingen. Super leuk om te lezen dat het bakken van brood een bezigheid is waar je voldoening uithaalt en waar je nu zelfs mee durft te experimenteren!

   Het brood zo in het blik leggen zorgt ervoor dat de sluiting uiteindelijk mooi midden onder het brood doorloopt. Verder zorgt het ook voor het mooi egaal volrijzen van het deeg. Tijdens de ovenrijs zet het brood ook nog wat uit, als je de rol in het midden legt, heb je de kans dat de sluiting (het flapje aan het einde van de deegrol), losschiet. Nu is dat alleen visueel een ‘probleem’, maar het kan zorgen voor een nogal wild gebakken brood. Het geeft zo dus met een mooi woord een ‘geleidelijke ovenwerking’. In tegenstelling tot een blindganger (brood in blik dat helemaal niet loskomt tijdens de ovenrijs), of een brood met wilde bakaard (brood dat onvoorspelbaar ‘ruw’ loskomt).

 2. Dag Rémon
  Bij het bakken van mijn busbroden heb ik regelmatig een gat in het midden van het brood net onder de korst .
  Wat zou hier de reden van zijn ?
  Grt. Piet