BakkerijWereld - BW SM5 Spiraalkneder
Mijn gereedschappen Bakboek Op bezoek bij...

BW SM5 + aankoopproces + (binnenkort) review

Voor het kneden van mijn deeg gebruik ik de BW SM5 (Spiraalkneder) van BakkerijWereld. Je kunt hier de spiraalkneder vinden > BW SM Kneder Tafelmodel. Het is niet de goedkoopste spiraalkneder op de markt. Maar de prijs-kwaliteit verhouding is bijzonder goed! Een bijzonder goede investering wanneer je veel en/of regelmatig brood bakt. Ik zou je even laten adviseren door Jan (eigenaar BakkerijWereld). Hij neemt graag de tijd om je op basis van jouw behoefte een goed en gepast advies te geven. Inruil van een andere machine is vaak ook mogelijk.

Contactgegevens:

Binnenkort kun je op deze website een uitgebreide review van de BW SM5 lezen/bekijken.

Logo BakkerijWereld

Review van de BW SM5

De review gaat in op:

 • Het onderzoeksproces
 • Mijn online onderzoek
 • Hoe kies je een spiraalkneder?
 • Het adviesgesprek en aankoopproces
 • Uitstraling (binnenkort)
 • Bouwkwaliteit (binnenkort)
 • Gebruiksgemak (binnenkort)
 • Het kneden van verschillende soorten (en hoeveelheden) deeg op verschillende niveaus van hydratatie + video (binnenkort)
 • Warmtegeneratie (binnenkort)
 • Schoonmaken + video (binnenkort)

Het onderzoeksproces

Een review van een nieuw apparaat begint natuurlijk bij het aankoopproces. Een boodschap of klein ‘hebbedingetje’ koop je nog wel eens impulsief. Bij een apparaat als dit gaat daar natuurlijk een heel proces aan vooraf. Te beginnen met het online inlezen en de zoektocht/vergelijking tussen meerdere apparaten.

Mijn online onderzoek

Aangezien ik toch wel met regelmaat bak (met name nu ik deze website beheer) betrapte ik mezelf op het feit dat ik soms niet bakte omdat ik dan ‘weer eens moest kneden’. Ik had soms geen zin om weer 25 minuten te staan ploeteren. Dat is jammer, want brood (en al helemaal zelf gebakken) is een prachtproduct. Tijd voor hulp dus.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik al gauw bij de zogenoemde planeetmengers (De KitchenAid, Kenwood etc.). Bij veel van deze machines las ik dat het deeg aan de haak ‘omhoog kroop’, wat er toe leidde dat het deeg niet goed gekneed werd maar dat het in de kom rondgeslingerd werd. Daarnaast wil tijdens het kneedproces door (veel wrijving met de niet bewegende kom) het deeg aardig warm worden. Niet ideaal voor het bakken van je eigen brood. Bovendien las ik dat de levensduur van dergelijke machines aardig verkort zal worden wanneer je er regelmatig een ‘stevig’ deeg mee maakt (brooddeeg dus).

Een spiraalkneder was de oplossing, maar welke?

Een kneedmachine (spiraalkneder), puur gemaakt voor kneden. Dat was de oplossing. Efficiëntie, kracht en doen waarvoor het ding gemaakt is. Een iets hogere prijs dan een ‘premium’ keukenmachine (waarbij je vaak voor de merknaam neertikt). Al gauw kwam ik de merken Famag, Maxima en Rofco tegen. De machines variëren nogal in prijs, en waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je zo’n machine aan wilt schaffen? Ik stuitte al snel op diverse verschillen in bouwkwaliteit. De een is door snaren aangedreven, andere door een ketting. De ene is een stuk zwaarder dan de andere, ook tussen de kappen zit veel verschil, soms plastic, soms zeer solide staal. Maar wat speelt er nog meer mee? Mijn zoektocht ging verder…

Waar op letten bij aankoop deegkneder?

Het kopje hierboven is precies wat ik in mijn zoekmachine intikte. Bovenaan het lijstje kwam ‘BakkerijWereld’ naar voren. Natuurlijk klikte ik het aan en ontdekte een uitgebreide uitleg, geschreven door Jan van Snippenberg. Een overzichtelijke lijst met punten die ik mee kon nemen in mijn overweging. Jan beschreef waar je op kunt letten en welke merken er zoal zijn. Daarnaast gaf hij ook concurrerende producten als ‘zoekoptie’. Je moet wel een goed product hebben als je vrijwillig oppert om bij de concurrent te zoeken.

Lees hier het artikel van Jan: Een deeg-kneder aanschaffen? Lees hier belangrijke aandachtspunten!

Even een belletje doen…

Na veel online onderzoek te hebben gedaan werd het tijd om Jan te bellen. Natuurlijk moest ik hem wel even aan de tand voelen en zeer kritische vragen stellen. Geen probleem hoor. Jan is iemand die zijn vak verstaat en tot in detail weet waarover hij het heeft (en geeft ook aan nog altijd bij te leren). Hij geeft eerlijke en gepaste uitleg, ook als dat eventueel ten nadele kan zijn van zijn eigen omzet. Na een lang telefoongesprek wat iets weghad van een ellenlange interview heb ik mijn keuze gemaakt. Voor het kneden van mijn deeg komt er een BW SM5. Eerlijke adviezen, staan voor kwaliteit, korte lijntjes en oprechtheid, dat omschrijft Jan van BakkerijWereld aardig goed!

Het aankoopproces

Na Jan verder gesproken te hebben maakten we een afspraak over wanneer ik de spiraalkneder op kon halen. Dit kon de volgende dag al! Na een nacht slecht geslapen te hebben (zo blij als een kind), de auto in en richting Ede. Eenmaal aangekomen werd ik spontaan door Jan ontvangen, eerst een bak koffie. Hoe heb je hem? ‘Zwart’, zeg ik. ‘Echte bakkerskoffie!’, lacht Jan. Na een lang gesprek over de geschiedenis van zijn bedrijf en de rondleiding door de zaak werd het tijd om mijn nieuwe hulpje naar de auto te brengen. Het apparaat woog nog al wat (36KG, heel erg solide dus!), Jan tilde hem zeer kundig de kofferbak in. ‘Dat heeft hij vaker gedaan’, dacht ik. Al met al een geweldige ervaring! Toen ik toeterde om weg te rijden zei hij nog, ‘bij vragen, hulp of advies gewoon ff appen hè?’. Iemand die graag zijn klanten blij maakt en ook goede nazorg wil bieden, met een goed gevoel naar huis!

Binnenkort meer over mijn ervaringen met de BW SM5!

 • Uitstraling (binnenkort)
 • Bouwkwaliteit (binnenkort)
 • Gebruiksgemak (binnenkort)
 • Het kneden van verschillende soorten (en hoeveelheden) deeg op verschillende niveaus van hydratatie + video (binnenkort)
 • Warmtegeneratie (binnenkort)
 • Schoonmaken + video (binnenkort)
Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *