BW SM5 + aankoopproces + review
Voor het kneden van mijn deeg gebruik ik de BW SM5 (Spiraalkneder) van Bakkerijwereld. Je kunt hier de spiraalkneder vinden > BW SM Kneder Tafelmodel. Het is niet de goedkoopste spiraalkneder op de markt. Maar de prijs-kwaliteitverhouding is bijzonder goed! Een bijzonder goede investering wanneer je veel en/of regelmatig brood bakt. Ik zou je even laten adviseren door Jan (eigenaar Bakkerijwereld). Hij neemt graag de tijd om je op basis van jouw behoefte een goed en gepast advies te geven. Inruil van een andere machine is vaak ook mogelijk.
Contactgegevens:
- Jan van Snippenberg
- +31 (0) 6 40 99 68 49
- [email protected]
Review van de BW SM5
Het onderzoeksproces
Een review van een nieuw apparaat begint natuurlijk bij het aankoopproces. Een boodschap of klein ‘hebbedingetje’ koop je nog wel eens impulsief. Bij een apparaat als dit gaat daar natuurlijk een heel proces aan vooraf. Te beginnen met het online inlezen en de zoektocht/vergelijking tussen meerdere apparaten.
Mijn online onderzoek
Aangezien ik toch wel met regelmaat bak (met name nu ik deze website beheer) betrapte ik mezelf op het feit dat ik soms niet bakte omdat ik dan ‘weer eens moest kneden’. Ik had soms geen zin om weer 25 minuten te staan ploeteren. Dat is jammer, want brood (en al helemaal zelf gebakken) is een prachtproduct. Tijd voor hulp dus.
Tijdens mijn onderzoek kwam ik al gauw bij de zogenoemde planeetmengers (De KitchenAid, Kenwood etc.). Bij veel van deze machines las ik dat het deeg aan de haak ‘omhoog kroop’, wat er toe leidde dat het deeg niet goed gekneed werd maar dat het in de kom rondgeslingerd werd. Daarnaast wil tijdens het kneedproces door (veel wrijving met de niet bewegende kom) het deeg aardig warm worden. Niet ideaal voor het bakken van je eigen brood. Bovendien las ik dat de levensduur van dergelijke machines aardig verkort zal worden wanneer je er regelmatig een ‘stevig’ deeg mee maakt (brooddeeg dus).
Een spiraalkneder was de oplossing, maar welke?
Een kneedmachine (spiraalkneder), puur gemaakt voor kneden. Dat was de oplossing. Efficiëntie, kracht en doen waarvoor het ding gemaakt is. Een iets hogere prijs dan een ‘premium’ keukenmachine (waarbij je vaak voor de merknaam neertikt). Al gauw kwam ik de merken Famag, Maxima en Rofco tegen. De machines variëren nogal in prijs, en waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je zo’n machine aan wilt schaffen?
Ik stuitte al snel op diverse verschillen in bouwkwaliteit. De een is door snaren aangedreven, andere door een ketting. De ene is een stuk zwaarder dan de andere, ook tussen de kappen zit veel verschil, soms plastic, soms zeer solide staal. Maar wat speelt er nog meer mee? Mijn zoektocht ging verder…
Waar op letten bij aankoop deegkneder?
Het kopje hierboven is precies wat ik in mijn zoekmachine intikte. Bovenaan het lijstje kwam ‘Bakkerijwereld’ naar voren. Natuurlijk klikte ik het aan en ontdekte een uitgebreide uitleg, geschreven door Jan van Snippenberg. Een overzichtelijke lijst met punten die ik mee kon nemen in mijn overweging. Jan beschreef waar je op kunt letten en welke merken er zoal zijn. Daarnaast gaf hij ook concurrerende producten als ‘zoekoptie’. Je moet wel een goed product hebben als je vrijwillig oppert om bij de concurrent te zoeken.
Lees hier het artikel van Jan: Een deeg-kneder aanschaffen? Lees hier belangrijke aandachtspunten!
Even een belletje doen…
Na veel online onderzoek te hebben gedaan werd het tijd om Jan te bellen. Natuurlijk moest ik hem wel even aan de tand voelen en zeer kritische vragen stellen. Geen probleem hoor. Jan is iemand die zijn vak verstaat en tot in detail weet waarover hij het heeft (en geeft ook aan nog altijd bij te leren). Hij geeft eerlijke en gepaste uitleg, ook als dat eventueel ten nadele kan zijn van zijn eigen omzet. Na een lang telefoongesprek wat iets weghad van een ellenlange interview heb ik mijn keuze gemaakt. Voor het kneden van mijn deeg komt er een BW SM5. Eerlijke adviezen, staan voor kwaliteit, korte lijntjes en oprechtheid, dat omschrijft Jan van Bakkerijwereld aardig goed!
Het aankoopproces
Na Jan verder gesproken te hebben maakten we een afspraak over wanneer ik de spiraalkneder op kon halen. Dit kon de volgende dag al! Na een nacht slecht geslapen te hebben (zo blij als een kind), de auto in en richting Ede. Eenmaal aangekomen werd ik spontaan door Jan ontvangen, eerst een bak koffie. Hoe heb je hem? ‘Zwart’, zeg ik. ‘Echte bakkerskoffie!’, lacht Jan.
Na een lang gesprek over de geschiedenis van zijn bedrijf en de rondleiding door de zaak werd het tijd om mijn nieuwe hulpje naar de auto te brengen. Het apparaat woog nog al wat (36KG, heel erg solide dus!), Jan tilde hem zeer kundig de kofferbak in. ‘Dat heeft hij vaker gedaan’, dacht ik. Al met al een geweldige ervaring! Toen ik toeterde om weg te rijden zei hij nog, ‘bij vragen, hulp of advies gewoon ff appen hè?’. Iemand die graag zijn klanten blij maakt en ook goede nazorg wil bieden, met een goed gevoel naar huis!
Mijn ervaringen met de BW SM5
We zijn inmiddels een kleine drie maanden verder. Je kunt gerust stellen dat ik meer dan voldoende tijd heb gehad om de spiraalkneder zeer uitbundig te testen. Dat heb ik dan ook gedaan. In de onderstaande review bespreek ik mijn ervaringen met de BW SM5.
Specificaties van mijn model
Mijn deegkneder is voorzien van een gerasterde veiligheidskap en heeft de volgende technische specificaties.
Technische specificatie | Waarde BW SM5 |
---|---|
Deeg capaciteit | 5 KG |
Meel capaciteit | 3 KG |
Inhoud mengkom | 8 Liter |
Kuip afmetingen (Diameter*Hoogte) | 260 * 140 mm |
Motorvermogen | 0,37 kW | 0,37 Kw |
Voltage | 230/50 | 400/50/3 |
Afmetingen (L*B*H) in centimeters | 52 * 29 * 44 |
Gewicht | 36 KG |
Uitstraling
Laten we voorop stellen dat het in vergelijking met een planeetmenger een echt bakbeest is. Maar dit is ook nodig. Het is een zware machine die zwaar werk moet verrichten. Persoonlijk stoor ik mij niet aan de iets wat vierkante uitstraling. Het is een werkpaard dat enorm goed is in wat hij doet en doet dit ook moeiteloos.
De machine is dus vooral vierkant. Zelf heb ik de ‘standaard’ witte uitvoering. Hij staat bij mij in de bijkeuken op een werkblad. Niet continu in het zicht in de keuken. Uiteraard is een ‘mooie’ uitstraling objectief. Maar in vergelijking met andere spiraalkneders zie ik de BW SM5 toch wel als een van de meer ‘stijlvolle’ machines.
De machine is hier en daar wat te personaliseren. Denk aan, zwenkwieltjes, de keuze uit 3 verschillende kleuren/tinten en een (bijna volledig) gesloten of gerasterde veiligheidskap. De open veiligheidskap vind ik persoonlijk prettig omdat ik makkelijk kan zien wat mijn deeg doet. Nadeel is (of kan zijn) dat er eventueel makkelijker wat in de kneder kan vallen wat daar niet thuishoort. Voordeel is dan weer dat je makkelijk extra vloeistoffen kunt bijwassen zonder dat je de veiligheidskap hoeft te openen. Echt een persoonlijke afweging dus.
Bouwkwaliteit
Eigenlijk kunnen we hier vrij kort over zijn. Het is een zeer solide machine vervaardigd uit hoge kwaliteit materialen en afwerking.
De spiraalkneder is aangedreven door een ketting. Deze ondergaat minder slijtage ten opzichte van een snaar aangedreven machine. Verder is de deeghaak (spiraalvorming / vorm varkensstaart) op zo’n hoogte afgesteld dat hij makkelijk alle stoffen in de kuip meeneemt. Het ontwerp van deze haak is ook zo dat het deeg intensief, maar niet te intensieve kneding ondergaat. Zo heeft de stof voldoende tijd om vocht op te nemen en kun je bij goede glutenontwikkeling nog extra water toevoegen (bijwassen).
De ketting ‘slipt’ niet zoals een snaar dat kan doen. Je kunt de kuip tijdens het kneden vastpakken en de 36KG wegende machine begint dan zelf om de kuip heen te draaien. Dit geeft een goed beeld van de solide aandrijflijn (ketting) en de krachtige en efficiënte motor die in de kneder verwerkt zit.
Frisse lucht voor het koelen trekt de motor vanaf achter- en onderkant van de machine. Er dringt dus niet gemakkelijk stof van je bloem en/of meel de machine in vanaf de zijkanten (zoals dat bij andere machines soms wel het geval is). Doordat de machine op pootjes (of optioneel op zwenkwielen) staat is er voldoende ruimte om adem te halen. De machine kan met gemak 25 minuten operationeel zijn zonder extreem heet te worden.
Gebruiksgemak
Natuurlijk erg leuk die technische gegevens, informatie over personalisatie en andere ‘feitjes’, maar hoe doet het ding nu eigenlijk zijn werk? Hoe is de machine in gebruik? Na de BW SM5 bijna 3 maanden in bezit te hebben en hem wekelijks meerdere keren gebruikt te hebben kan ik denk ik een aardig beeld vormen over hoe de machine zijn werk doet en hoe het gebruiksgemak van de BW SM5 is. Hieronder mijn bevindingen.
Het kneden van verschillende soorten (en hoeveelheden) deeg op verschillende niveaus van hydratatie
Uiteraard heb je een spiraalkneder om je deeg te kneden. Ik heb tot nu toe met minimaal 400 gram bloem en maximaal met 2000 gram bloem deegjes gemaakt. En eigenlijk telt overal hetzelfde. De machine draait er doorheen als een heet mes door zachte boter. Aan kracht dus geen gebrek.
Wat me wel opvalt is dat het bij kleinere hoeveelheden deeg niet veel uitmaakt of je eerst de droge stof of eerst de vloeistof er in doet. Bij deeg op basis van meer droge stof merk ik dat er soms droge stof op de bodem van de kuip blijft zitten. Dit is makkelijk te verhelpen door eerst (een laagje) vloeistof toe te voegen of later in het proces nog wat water bij te wassen. Eigenlijk komt ieder deeg er goed ontwikkeld uit. Bij kleine hoeveelheden bloem en/of meel duurt het kneden wat langer dan bij een grotere hoeveelheid (bij minder stof is er minder contact tussen spiraal en deeg).
Het kneden van ieder deeg gaat eigenlijk op dezelfde manier. Bij een ‘normale’ hydratatie voeg ik eigenlijk alle ingrediënten in één keer toe (tenzij dit veel vetstof of een vulling is). Bij hogere hydratatie laat ik eerst de gluten goed ontwikkelen op een ‘normale’ hydratatie en ‘was’ vervolgens extra water bij (langzaam door het ontwikkelde deeg kneden).
Warmtegeneratie
Tijdens het kneden is er niet enorm veel warmtegeneratie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen volledige procescontrole toepas. Ik heb geen rijskast of klanten die ik op tijd moet voorzien van brood, ik ga dus nogal flexibel om met de temperatuur van het deeg en dus de ingrediënten.
Eigenlijk voeg ik altijd mijn ingrediënten toe op kamertemperatuur. Door de efficiënte manier van kneden is het deeg nooit heel erg veel warmer dan toen de grondstoffen de kneder in gingen. Je zult dus niet snel een te warm deeg draaien (een te warm deeg kan resulteren in een minder ‘mooi’ eindproduct).
Is het hartje zomer dan kan het wel zijn dat compenseren met kouder water nodig is. Echter heb ik deze machine alleen nog maar in de winter gebruikt dus hier kan ik nog geen oordeel over geven. Logica zegt mij echter wel dat als ik bij 30 graden geen te warm deeg wil ik vanzelfsprekend relatief koud water nodig heb. Je kunt ook de formule voor gewenste deegtemperatuur toepassen, echter is de wrijvingswarmte altijd een variabele dat enigszins gegokt moet worden. Tenzij je altijd dezelfde hoeveelheden met dezelfde grondstoffen op exact dezelfde manier draait.
Schoonmaken
Het schoonmaken van de BW SM5 is eigenlijk niet heel spannend. Ik heb relatief grote handen en heb hier eigenlijk geen moeite mee. Als het deeg klaar is vernevel ik direct warm water in de kuip, op het mes en op de spiraal. Vervolgens haal ik met een keukenpapiertje de resterende stukjes deeg uit de machine (als deze er überhaupt zijn, de meeste degen maken de kuip tijdens het afkneden mooi schoon). Daarna ga ik er nog even doorheen met een warme vaatdoek waarna ik de kuip en spiraal goed afdroog. Deze vaatdoek trek ik trouwens ook altijd even onder de spiraal en het mes langs om eventuele stukjes deeg van de onderkant te verwijderen.
Conclusie
Mijn bevinden en een conclusie over de levensduur van de BW SM5 kan ik het niet geven. Maar wanneer ik naar de bouwkwaliteit kijk verwacht ik dat deze machine heel wat jaren (en wellicht wel een leven) mee zal gaan.
Update oktober 2022: Ik heb de BW SM5 inmiddels bijna 2 jaar in gebruik, hij draait nog altijd als een zonnetje. Ik heb er tot op heden nog geen problemen mee ondervonden. Hij is nog nooit uitgevallen of oververhit geraakt en heeft altijd zijn werk gedaan wanneer ik hem nodig had. Een servicebeurt heeft hij ook nog niet nodig gehad. Een onwijs betrouwbare machine dus. Deze deegkneder heeft mijn enthousiasme voor het brood bakken nog verder aangewakkerd. Sinds de dag dat ik hem heb bak nog meer brood dan dat ik eerder al deed. Een absolute top investering.
Update april 2024: Binnenkort stap ik over van de BW SM5 naar een BW SM5 Special Edition. Niet omdat de SM5 niet doet wat hij moet doen, maar zodat ik wat meer ‘speelgehalte’ heb bij de machine. Nog iets trager draaien of toch juist wat sneller bij een extreem hoog gehydrateerd deeg. Deze SM5 gaat terug naar Bakkerijwereld en is daar binnenkort als occasion te bestellen. Uiteraard ga ik ook een artikel schrijven over de Special Edition. Ik heb er al vaker mee gewerkt, maar binnenkort kan ik er helemaal mee losgaan! Oja. Deze SM5 draait nog altijd als een zonnetje.
Een zeer krachtige machine die niets te wensen overlaat. Wanneer je met regelmaat brood bakt (en beter brood wilt bakken) wil ik je ten zeerste aanraden om eens met Jan in gesprek te gaan. Ik ben in ieder geval onwijs blij met deze aankoop!
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt, zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. Het kan wel zijn dat ik een product gratis of met korting heb ontvangen of dat ik betaald ben om content te maken over het onderwerp. De partij waarmee ik samenwerk heeft echter geen zeggenschap over wat ik schrijf over het onderwerp. Ook hebben ze geen inzicht in de gemaakte content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Ik heb deze machine ook en kan niet anders dan beamen wat er in dit artikel staat. Een duur apparaat maar absoluut zijn geld waard.
Ook ik ben zeer tevreden over de service: smiddags gebeld en besteld, en savonds stond Jan voor de deur! Geweldige service.
Beste,
Jammer dat je ook de Rofco kneder niet heeft getest, ik ben in het bezit
van een Rofco KN4 sinds 13 jaar en ben er 100% tevreden over.
Ik gebruik hem 2 tot 3 keer per week en heeft dus minsten al 1500 kneed
beurten achter de rug zonder één probleem.
Hoi Etienne, bedankt voor je opmerking! Fijn dat je tevreden bent met jouw KN4 en dat hij al zo lang betrouwbaar werkt! Bakze!