Citroen Sorbetijs
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie. Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.- Voor alle melk-, room,- en sorbetijsrecepten heb je een ijsmachine nodig.
- Voor alle melk-, room,- en sorbetijsrecepten heb je een thermometer nodig.
- Een setje RVS bolzeven is handig om de compositie of fruitpuree door te passeren.
- Een afgeronde sauspan is ideaal, er zijn dan geen hoekjes waar je lastig bij kunt komen. Bovendien heeft deze pan een handige schenkrand.
- Het mengen en roeren in de pan werkt het beste met een draadgarde.
- Bij het koken van een fruitpuree of het schrapen van een kom is een setje siliconen spatels een uitkomst.
- Deze siliconen lepel is een ideaal hulpmiddel bij het verplaatsen van het ijs uit de machine naar de bewaarbak. Stevig genoeg om te schrapen, maar niet scherp.
- Een Gastronorm Container (GN 1/4) is handig om het ijs in te bewaren, indien gewenst met afsluitbaar deksel (GN 1/4).
- Bij sommige recepten heb je een staafmixer nodig.
- Weeg alle ingrediënten, ook vloeistoffen.
- Gebruik alleen de specifieke ingrediënten die staan aangegeven in het recept (juiste vet- en suikerpercentages). Laat geen ingrediënten weg en voeg geen andere ingrediënten toe, met uitzondering van het onderstaande.
- Wanneer je stukjes koek, cake, chocolade of nootjes wilt toevoegen aan het ijs, gebruik dan maximaal 10% ten opzichte van het totale mixgewicht. Toevoegen tegen het einde van het draaien. Voeg geen stukjes fruit toe, deze worden onbehandeld vaak te hard bij het verder aanvriezen.
- Wanneer je meer technische kennis hebt van ijs, kun je een recept omrekenen naar andere grondstoffen.
- Stabilisatoren zijn optioneel, maar het gebruik ervan beveel ik wel aan. IJs stabilisatoren zijn veelal van plantaardige afkomst. Voor het afwegen van stabilisatoren kun je het beste een precisieweegschaal gebruiken.
- Wil je niet de gesuggereerde Gecombineerde Stabilisator-Emulgator gebruiken? Dan kun je 1 blaadje gelatine (1,64 gram) gebruiken, eerst wellen natuurlijk. Deze zodra de compositie van het fornuis komt er met een staafmixer doorheen mixen. Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator of eigen samenstelling gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering. Te veel stabilisatoren kunnen een vreemd mondgevoel of slijmerige beleving veroorzaken. Verwarmen naar de specificatie van de gekozen ingrediënten (meestal 80 tot 85 graden).
Zelf Citroen Sorbetijs maken
Ben je op zoek naar een recept voor heerlijk fris Citroen Sorbetijs? Dan is dit recept zeker iets voor jou!
Dit Citroen Sorbetijs is verfrissend en sprankelend. Met zijn delicate balans van zoet en zuur is dit ijs perfect om die zomerse hitte te verslaan of als een verkwikkende afsluiting van een zonnige maaltijd. Laat je smaakpapillen betoveren terwijl ik je meeneem op een culinaire reis naar de verfrissende wereld van Citroen Sorbetijs.
Let op: je moet wel van een zuurtje houden om dit sorbetijs te kunnen waarderen. Een sorbet geeft een intensere smaak dan roomijs, dus het zuurtje komt zeker goed door.
Citroen Sorbetijs
20
uur30
minutenIngrediënten
- Compositie
160 gram Citroensap (versgeperst en gepasseerd)
360 gram Water
190 gram Sacharose
30 gram Dextrose
7,5 gram Inuline (POS)
1,5 gram Gecombineerde Stabilisator-Emulgator (optioneel, maar aanbevolen)
Instructies
- Pers de citroenen en passeer door een fijne bolzeef of kaasdoek, zorg dat je 160 gram citroensap hebt. Doe in een kan waar je straks ook de siroop bij kunt gieten. In deze kan laat je ook de compositie rijpen in de koelkast.
- Water in de pan doen. Optioneel wat schil van een goed gewassen citroen (zonder wit) toevoegen. Verwarmen naar 65 graden.
- Sacharose, dextrose, inuline en stabilisator mengen en toevoegen in de pan. Onder continu roeren verder verwarmen naar 84 graden.
- De siroop door een bolzeef bij het citroensap gieten, de eventuele schil haal je er dus ook uit. Het geheel mixen met een staafmixer.
- Spoedig terugkoelen en afgedekt laten overnachten in een koelkast van 4 graden.
- De volgende dag de compositie nog eens mixen met een staafmixer. Daarna ijs draaien volgens instructie van de ijsmachine.
– Bij een ijsmachine met compressor de machine voorkoelen.
– Bij een ijsmachine met vooraf bevroren mengkom kan het mengsel er direct in. - Lossen in voorgekoelde bak, bak afsluiten en in vriezer plaatsen om het ijs verder te laten bevriezen.
- 30 minuten voor serveren in koelkast plaatsen om op te warmen naar juiste scheptemperatuur.
Notities
- Inuline is een oplosbare voedingsvezel. De Inuline heeft een lange keten en een hoog vochtbindend vermogen. Dit verhoogt de viscositeit van de compositie en geeft een stabielere sorbet.
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.