Deeg scheurt tijdens het vormen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Mijn meergranenbrood scheurt tijdens het rijzen. Vroeger had ik dat niet. Ik werk steeds op dezelfde manier en toch.
  Heb al geprobeerd het strakker op te spannen en ook minder strak op te spannen, geeft hetzelfde resultaat:scheuren.
  Kneden doe ik een 20 tot 25 minuten – dan 20 minuten rijzen – dan ontluchten en oppunten en 50 minuten rijzen – dan plat slaan en opbollen en 90 minuten rijzen en dan bak ik het op 210° gedurende 40 minuten.
  Wat klopt er niet?

  1. Iets losser opmaken kan helpen. Eventueel het gistpercentage iets verlagen kan ook helpen (of je deegtemperatuur omlaag halen). Als het deeg losscheurt komt het meestal dat het deeg niet voldoende kan ontspannen tijdens het rijzen (gasproductie gaat sneller dan de werking van het Protease enzym, het glutenknippende enzym dat het deeg laat ‘ontspannen’).

 2. Deeg scheurt,
  Geachte Remon, ik gebruik 6 granenmix van Soubry, en hanteer 25min. bulkrijs, 25min. opgepunt, en 25 a 30 min in het blik, en tijdens die rijs scheurt mijn deeg, tijdens het afbakken ook niet echt een ovenrijs,
  Brood is wel goed eetbaar, maar ziet er niet uit.
  Wat doe ik fout?
  Vriendelijke groet Niek