Desem Herman en een nieuw thuis
Bakboek

Desem Herman, een nieuw thuis en molenproducten

Zoals je in mijn vorige dagboekbericht kon lezen ben ik een desemcultuur gestart voor het bakken van broden. In eerste instantie maakte ik gebruik van speltmeel van de Aldi. Inmiddels heb ik mijn ingrediënten eens onder de loep genomen en werd het tijd om over te stappen van supermarktproducten naar molenproducten.

Tegenwoordig ‘verzorg’ ik Herman (Herman is de naam van mijn desemcultuur) met volkoren roggemeel van Korenmolen “De Leeuw” gevestigd in Lettele. Mijn lokale molen dus. Sindsdien is Herman helemaal happy en ruikt hij heerlijk fruitig.

Korenmolen De Leeuw
Korenmolen De Leeuw – Foto: Martin Podt Photography

Een nieuw thuis voor Herman

Naast het nieuwe dieet van Herman is hij ook overgeplaatst naar een nieuwe woning. Herman is geboren in een pot ‘Helaas Pindakaas’ maar woont tegenwoordig in een inmaakglas van de Dorcas. De hoofdzakelijke reden van de verhuizing was niet het formaat van de woning, maar het gemak. De randen van het inmaakglas zijn namelijk bijna volledig rechtstaand en zonder bolling. Hierdoor kan Herman goed van de ‘muren’ worden geschraapt. Het huis blijft netjes en alle voeding voor Herman is waar het hoort te zijn.

Desem Herman en een nieuw thuis
Desem Herman en een nieuw thuis

Wat heeft Herman er van gebakken?

Toen Herman nog niet volledig actief was maar wel toe was aan een verversing heb ik twee busbroodjes op basis van de roggedesem gemaakt (het recept kun je trouwens hier vinden: Meergranen bruin desembrood uit de bus). Omdat Herman nog niet heel actief was duurde de rijs iets langer. Daarom ben ik op tijd begonnen met het klaarmaken van mijn deeg. Zo konden de broodjes na het vormen rustig de tijd nemen om tot de juiste hoogte te komen en voldoende te rijzen. De volgende ochtend toen de broodjes klaar waren met rijzen heb ik ze afgebakken, hieronder het resultaat.

Meergranen bruin desembrood uit de bus
Meergranen bruin desembrood uit de bus

Het voedingsschema van desem Herman

Voor het voeden van Herman heb ik niet echt een voedingsschema. Herman staat vaak in de koelkast. Wanneer ik van plan ben om te bakken komt Herman uit de koelkast, krijgt hij ‘s avonds eten en zal hij de volgende dag gebruikt worden. Hij krijgt dan als voeding het totale gewicht dat ik van plan ben te gebruiken. Na gebruik gaat hij weer de koelkast in.

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *