DeSh~Stoom – Test en review van het DeSh stoombakje
Brood bakken met de DeSh stoom, hoe gaat dat? Zoals je in mijn artikel ‘Waarom en hoe kun je brood bakken met stoom?‘ kunt lezen krijg je door het introduceren van stoom in je oven een nog beter bakresultaat. In het artikel staan een aantal verschillende mogelijkheden omschreven voor hoe je de stoom in je oven kunt krijgen.
Vandaag komt daar een nieuwe manier bij, namelijk door het gebruik van een DeSh stoombakje. Alvorens je de DeSh~Stoom gaat aanschaffen is het goed om te weten op wie dit product gericht is, bij welke manier van bakken je de DeSh kunt gebruiken, hoe de resultaten zijn en vooral ook hoe de gebruiksvriendelijkheid van het product is (spoiler, dit is voor mij persoonlijk het belangrijkste punt geworden).
Frank Dellemann, de bedenker van de DeSh~Stoom heeft mij een exemplaar opgestuurd om uitgebreid te kunnen testen. In dit artikel zul je mijn ervaringen met het bakje lezen. Mocht je vragen hebben over het bakje die niet in dit artikel naar voren komen dan kun je met de onderstaande gegevens direct contact opnemen met Frank of even de website bezoeken. Je kunt de website hier vinden: https://stoom.store
Contactgegevens:
- Frank Dellemann
- +31 (0) 6 37 43 12 48
- [email protected]
Test en review van de DeSh~Stoom
Op wie is de DeSh~Stoom gericht?
Ieder product heeft een doelgroep. In het geval van DeSh lijkt het stoombakje gericht op de thuisbakker die geen stoomoven heeft en zijn brood niet in bijvoorbeeld een cloche, römertopf of gietijzeren pan bakt. Ben je desembakker en bak je altijd één brood per keer in je pan? Dan zul je waarschijnlijk niet veel toegevoegde waarde in het DeSh bakje zien, je hebt tenslotte al een perfecte omgeving voor jouw brood.
Wil je meerdere broden tegelijk bakken op een steen of steel? Wil je de flexibiliteit voor een goede bakomgeving voor al je stokbrood, kleinbrood, busbrood en alle andere vormen van brood? Wil je niet langer je vingers branden wanneer je kokend water over je lavastenen giet? Heb je wellicht nog steeds geen goede stoomoplossing gevonden die voor jou prettig werkt? In al deze gevallen kan de DeSh wel eens heel interessant voor jou zijn.
Voor het gebruik van het DeSh~Stoom bakje is het van belang dat je oven goed afgesloten is door middel van rubbers.
De eerste impressie
De ervaring begint altijd bij de eerste impressie, vind ik. Toen ik het product uit de doos haalde waarin hij (bijzonder goed verpakt) verzonden was werd ik begroet door een mooie rustige kartonnen verpakking van de DeSh. Geen felle kleurtjes die tegen je schreeuwen zoals we dat van diverse andere bakhulp producenten kennen.
Een erg leuk detail is dat je het stoombakje direct inkijkt door een in het karton gestanste steenoven. Frank schreef mij na het lezen van dit artikel dat de oven op de verpakking de ovenmond is van de oven uit de bakkerij van zijn ouders. Omgezet van foto naar tekening.
Verder ontving ik een stukje promotiemateriaal in A5 formaat die ook even bij op de foto mocht. Op de flyer een afbeelding van het DeSh stoombakje dat op zijn gemak geleidelijk het water laat verdampen.
Uitpakken van de productverpakking
Wanneer ik de verpakking van de DeSh open kom ik het bakje zelf tegen met daarbij een korte maar heel duidelijke handleiding. In de handleiding staat dat ik het bakje voor het eerste gebruik even goed moet spoelen met lauw water. Niet zo gek, er zitten namelijk nog flink wat stofjes en stukjes in het bakje vanaf het productieproces. Niets wat een beetje water niet op kan lossen.
Uitstraling
Het bakje voelt mooi glad aan en is goed afgewerkt. Het lijkt op het oog wat op een soort gegoten cement. Zo voelt het bakje ook aan. De exacte samenstelling zal natuurlijk niet prijsgegeven worden. Wat mij opvalt is dat het bakje wat wiebelt op een gelijke ondergrond, mijn exemplaar is dus niet helemaal recht aan de onderkant, ik vraag me af hoe dit het gebruik zal beïnvloeden. Verder ziet het iets meer dan 600 gram wegende bakje er heel degelijk uit.
Specificaties van de DeSh~Stoom
Wat zijn de specificaties van het DeSh stoombakje?
Technische specificatie | Waarde van de DeSh~Stoom |
---|---|
Materiaal | Keramisch vuurvast materiaal, exacte samenstelling niet gecommuniceerd. Uiteraard wel voedselveilig en zonder ‘onnatuurlijke stoffen’. Bovendien is het bakje TNO goedgekeurd voor voedselbereiding. |
Afmetingen (L*B*H) ≈ | 16*8 cm met een oplopende hoogte van 2,75 tot 4 cm. |
Gewicht ≈ | 635 gram |
Afwerking | Volledige gepolijst behalve de onderkant. Dit zorgt er voor dat hij stevig op zijn plek staat, mijn exemplaar wiebelt wat, dit komt doordat de onderkant dus niet gepolijst en glad is. Dit had geen negatieve invloed op de werking van het bakje. |
Hittebestendig tot | 1200 graden Celsius. |
Geschikt voor | Oven, Barbeque, Combimagnetron & Pizzaoven |
Meegeleverde informatie en handleiding
Bij het bakje krijg je een handleiding. Daar staat bondig in beschreven hoe je het bakje optimaal gebruikt en hoe je er mee leert werken. Wil je de handleiding inzien? Op de website van DeSh~Stoom is hij te bekijken. Verder staat op de achterkant van het doosje een promotietekst die de voordelen van de DeSh nog eens benoemt.
Gebruiksgemak
Iets wat de DeSh~Stoom vooral moet onderscheiden is het grote gemak. Het idee is namelijk dat je de DeSh in de oven zet en hem eigenlijk weer ‘vergeet’. Zoals bij alle fysieke producten raak je ook aan de DeSh stoom gewend en is het ‘spannende’ nieuwe er snel vanaf. In dit geval is dat juist erg positief. Iets wat je snel voor lief neemt begin je pas te missen wanneer het weer op een andere manier moet. Zo ook met de DeSh. Ik denk dat dit iets is wat je het bakje snel laat onderwaarderen. Waarom dat zo is leg ik je graag uit.
Mijn huidige werkwijze en de werkwijze met de DeSh~Stoom vergeleken op basis van gebruiksgemak
Waar het DeSh stoombakje zeker weten op wint is het gebruiksgemak. Heel eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Ik vond het nooit een erg storende factor om een braadslede in de oven te zetten en daar kokend water in te gieten. Na 10 tot 15 minuten haalde ik de braadslede er weer uit. Dit stelt niet zoveel voor.
Eerlijk is eerlijk. Nu ik de DeSh~Stoom heb getest en vervolgens weer terug ging naar een braadslede met het kokende water merkte ik pas hoeveel toegevoegde waarde de DeSh eigenlijk te bieden heeft. Niet alleen in bakresultaat en warmtebehoud in de oven, ook in gebruiksgemak. Ik denk trouwens dat het hierbij wel afhangt van wat je eerdere werkwijze was, je zult de overgang van braadslede of ovenschaal naar de DeSh waarschijnlijk meer waarderen dan wanneer je overstapt van het bakken in een pan of cloche.
Niet alleen geeft het bakje goed en geleidelijk stoom af (hij stoomt binnen ongeveer 4 tot 6 minuten leeg), wanneer het ding eenmaal staat hoeft je oven helemaal niet meer open tot aan het einde van de baktijd (korst droogbakken). Ik denk dat dit iets is dat je pas zult waarderen wanneer je eenmaal deze ‘luxe’ werkwijze hebt ervaren, zo heb ik dat in ieder geval ondergaan.
Waar ik voorheen met ovenhandschoenen de braadslede deels naar buiten moest halen, kokend heet water in de slede moest gieten, de meeste stoomontwikkeling buiten de oven belandde en het hele gevaarte er na ongeveer een kwartier weer uit moest halen (onderwarmte blokkade), hoef ik nu alleen nog maar wat heet water met een gietertje in de DeSh te doen. De rest van de baktijd hoef ik helemaal niets meer met het bakje te doen. Alleen de laatste paar minuten de stoom vrij laten en de korst droog laten bakken. Er is geen warmteverlies door het openen van de deur en er is geen onderwarmte die door een braadslede geblokkeerd wordt.
Bakresultaat
Het bakje is dus erg prettig in gebruik, ik ben hem al snel vergeten en heb het gemak er van vrij snel voor lief genomen, tot ik weer terugging naar een braadslede dus. Op dat moment werd de waardering ineens heel groot. Echter, dat een product makkelijk in gebruik is hoeft niet per se te betekenen dat het ook het gewenste resultaat levert. Hoe zit dat in het geval van de DeSh~Stoom?
Goed om te weten: Zoals ook duidelijk staat geschreven in de handleiding van de DeSh is het belangrijk dat je de juiste werkwijze moet vinden voor jouw oven. Het is dus aan het begin even spelen met hoe lang je gaat voorverwarmen en welke temperatuur water je in het bakje doet. Neem hiervoor wel echt even de tijd.
Stoomontwikkeling, ovenrijs en korst
Voor het gebruik van de DeSh is het belangrijk om de oven heter voor te verwarmen dan de temperatuur waarop je gaat bakken. Dit was voor mij niets nieuws, het is de meest logische werkwijze omdat je tijdens het openen van de deur flink wat warmte verliest. Dat wetende kom je al snel bij een heel belangrijk voordeel van de DeSh. Namelijk, wanneer het brood eenmaal in de oven staat hoeft de deur niet meer open.
Bij het het bakken met een braadslede of het bakken in een gietijzeren pan of cloche is dat andere koek. De oven zal hoe dan ook ergens in het proces open moeten om de braadslede uit de oven te halen of om het deksel van de pan/cloche er af te halen. Bij het gebruik van de DeSh dus niet, geen enkel warmteverlies. Het is daarbij wel goed om te weten dat het warmteverlies vooral erg duidelijk is wanneer je bakt in een blik of wanneer je een koude plaat in de oven schuift. Bij het gebruik van een steel, steen, pan of cloche zal de warmte beter vastgehouden worden (meer massa in de oven). Feit blijft wel, hoe minder vaak de oven open moet hoe beter je bakresultaat zal zijn (en hoe meer bakgemak je hebt).
Wanneer je vaak je brood in een blik of op een bakplaat bakt die je pas na het voorverwarmen in de oven zet komt de DeSh het allerbeste tot zijn recht. Op die manier gaat namelijk gedurende het bakproces geen enkele warmte verloren. De DeSh is dan zowel qua bakresultaat als qua gebruiksgemak superieur ten opzichte van kokend water in een braadslede of het gebruik van een plantenspuit o.i.d.
De korst is nèt wat dunner, nèt wat knapperiger, nèt iets minder snel taai na het bakken en de ovenrijs is nèt iets beter. Bovendien is het brood net wat sneller gaar omdat oven gedurende het bakken geen warmte kwijtraakt. Ik merk echter weinig verschil tussen bakken met DeSh en het bakken in een pan of cloche. Hier zul je dus vooral overwegen op basis van bakgemak en is de keuze erg afhankelijk van het soort brood dat je graag bakt.
Conclusie
Eigenlijk heb ik al een aantal conclusies getrokken in het artikel zelf. Ik denk dat het DeSh stoombakje vooral de overweging waard is wanneer je veiliger en vooral met meer gemak en flexibiliteit wilt bakken.
Qua korst winnen voor mij de broden die zijn gebakken in een pan/cloche en de broden die zijn gebakken met het DeSh stoombakje. De broden die gebakken zijn met braadslede en het kokende water hadden toch een nèt iets minder resultaat.
Ik denk dat je de aanschafprijs van het bakje pas echt kunt ‘goedpraten’ wanneer je het gemak van het bakje eenmaal ervaren hebt. De aanschafprijs is namelijk niet niks. Maar ik denk wel dat wanneer je het bakje eenmaal hebt gebruikt je stiekem niet anders meer wilt (tenzij je al je brood in een pan of cloche bakt). Bovendien haal je een in Nederland bedacht en geproduceerd product in huis. Dus geen stukje ‘goedkope import’ uit bijvoorbeeld China, hoewel daar ook niet altijd per definitie iets mis mee hoeft te zijn.
Ik denk dat wanneer je veel bakt en vooral erg veel gemak zoekt tijdens het bakken de DeSh een erg goede en duurzame aanwinst is in je verzameling bakgereedschappen.
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt, zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. Het kan wel zijn dat ik een product gratis of met korting heb ontvangen of dat ik betaald ben om content te maken over het onderwerp. De partij waarmee ik samenwerk heeft echter geen zeggenschap over wat ik schrijf over het onderwerp. Ook hebben ze geen inzicht in de gemaakte content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Naar aanleiding van je ondervindingen heb ik de Desh aangeschaft. Werkt dus, naar verwachting, prima. Beter dan dat geknoei met bakjes.
Dank, Remon, voor je artikel dat trok mij over de streep.
Groet Wil
Ooit bij een workshop van jou aanwezig geweest en sindsdien broodbak(fanaat)
Leuk! Heel veel bakplezier ermee! 🙂