Donkere vlekken op zachte bolletjes of kadetten
Heb je last van donkergekleurde vlekken op je zelfgebakken zachte bolletjes of kadetten? Vraag je je af waardoor dat kan komen en hoe je het kunt voorkomen? In dit artikel bespreek ik het.
Luchtbelletjes kort onder de deeghuid
Donkere (of verbrande) vlekken op je zelfgebakken zachte bolletjes of kadetten komen meestal door het niet goed ontluchten of opbollen van het deeg. Het gevolg is dat er relatief grote luchtzakjes dicht onder de deeghuid zitten. Wanneer je de bolletjes gaat bakken zit er weinig massa onder het deeghuidje. Hoe minder massa ergens is, hoe sneller het op temperatuur is en hoe sneller het dus kleurt in de oven.
Vochtige deeghuid of condens
De luchtbelletjes onder de korst kunnen ook ontstaan door condensvorming. Soms is dit gewenst, soms absoluut niet. Probeer grote druppels vocht op het deeg te voorkomen, deze weken de deeghuid en veroorzaken dan blazen. Deze ontstaan (bij de mensen die een rijskast gebruiken) door druppels die van bovenin de kast naar beneden op het deeg vallen. Ze kunnen ook ontstaan door een koude narijs (in de koelkast). Die condensvorming is niet veel tegen te doen.
Vergelijk het met een ballon
Je kunt de bovenstaande situatie vergelijken met een ballon. Stel dat je een ballon opblaast met lucht en er een aansteker onder houdt, dan knapt de ballon vrijwel direct. Vul je de ballon met water, dan bevat de ballon meer massa en zal hij niet direct knappen wanneer je er een aansteker onder zult houden. De massa ‘koelt’ de ballon, het duurt dus langer voor hij op temperatuur is en zal knappen. Hoe beter je bolletjes opgebold zijn, hoe egaler de bolletjes in de oven kleuren.
Niet alleen van toepassing bij bolletjes of kadetten
Alle broden waarbij er een luchtzakje direct onder de deeghuid zit, kunnen ‘last’ hebben van het bovenstaande fenomeen. Het is dus niet alleen van toepassing bij zachte bolletjes of kadetten. De één stoort zich er niet aan, voor de ander is het een probleem. Het brood zal er vast niet minder om smaken, maar je weet nu in ieder geval waardoor het komt en hoe het te voorkomen is.
Bolletjes verdelen en opbollen
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Probleem van scheuren goed benaderd. Ga mijn deeg langer laten rusten. Bedankt.