Dwarsgebakken Tarwe melkwit met Tangzhong
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Dwarsgebakken Tarwe melkwit met Tangzhong
Wil je zelf een Dwarsgebakken Tarwe melkwit met Tangzhong bakken? Dan is dit recept wat voor jou! Door een Tangzhong te maken kun je voor het bakken al erg veel vocht in het zetmeel laten opnemen. Dit resulteert in een brood dat langer mals blijft. De boter maakt het brood ook extra zacht en helpt ook met de verlengde malsheid van het brood.
Wanneer je het brood in een houten bakraam bakt, zal er weinig korstvorming plaatsvinden. Het hout isoleert en houdt de broodkorst botermals. Het is niet zo gek dat het brood na het koelen heel iets inzakt. Er is tenslotte geen steun van een stevige korst. Zorg er wel voor dat het brood goed gaar is!
Ik heb een beukenhouten bakraam gebruikt van Bakkerijwereld. Een nieuw product dat ik mocht testen.
Dwarsgebakken Tarwe melkwit met Tangzhong
3
uur55
minutenIngrediënten voor 2 broden. Ingrediënten zijn afgerond op basis van de formule die onder het recept staat weergegeven.
Dit recept is gemaakt voor een beukenhouten bakraam met 2 bakruimten van 21×12,5×9 cm. Heb je geen houten bakraam? Dan kun je ook 2 broodblikken gebruiken van 30×10,5×8,5 cm. De baktijd in het broodblik zal korter zijn dan de baktijd voor het brood in het houten bakraam. Hout isoleert en metalen kunnen beter de warmte overdragen. De baktijd in een bakblik zal circa 40 minuten bedragen. Meten is weten.
Bakken in het bakraam: zet het bakraam op een met bakpapier beklede bakplaat, vul het bakraam en schuif de bakblaat (na de narijs) met bakraam en al in de oven.
Bakken in bakblikken: zet de gevulde bakblikken (na de narijs) op het rooster in de oven.
INGREDIËNTEN
Instructies
- Doe de ingrediënten voor de Tangzhong in een sauspan, meng met en garde tot een egale massa en verwarm tot 65 graden. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af met plastic om velvorming te voorkomen, zorg ervoor dat het plastic direct contact heeft met het papje.
- Kneedt van de Tangzhong en overige ingrediënten (behalve de boter) een deeg. Wanneer het deeg goed is samengekomen en er goede glutenontwikkeling is, voeg je in etappes de boter toe. Afkneden tot een soepel deeg.
- Bol het deegstuk op en plaats in een licht gevette kom of bak. Laat rijzen tot dubbel volume. (Bulkrijs)
- Verdeel na de bulkrijs het deeg in 8 gelijke stukken en bol deze losjes op. Geef vervolgens en bolrijs van circa 30 minuten om de gluten goed te laten ontspannen.
- De bolletjes langmaken op de breedte van je bakvorm en dwars in de gevette bakvorm plaatsen. Zorg er hierbij voor dat de sluitingen dezelfde kant op wijzen. In totaal gebruik je 4 langgemaakte stukjes per bakruimte of bakblik.
- Laat rijzen tot de broden klaar zijn om gebakken te worden. Bakken met stoom. Baktijd in beukenhouten bakraam: circa 50 tot 55 minuten op 180 graden. Baktijd in bakblik: circa 38 tot 42 minuten op 190 graden.
- Na het bakken het brood direct lossen en bestrijken met (geklaarde) boter. Volledig laten afkoelen voor gebruik.
BAKKERSFORMULE
Ik heb de formule voor het gemak opgesplitst in de percentages die in de Tangzhong en in het einddeeg gaan.
Voor de Tangzhong
- 5% Patentbloem
- 25% Volle melk
Voor het einddeeg
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Dwars gebakken brood in een houten bakframe. Klinkt leuk, Remon. Echter, wat bedoel je met dwars gebakken en waarom zou ik dat willen? Eind jaren 70 werkte ik bij een ambachtelijke brood-, koek-, banketbakker en daar werd op onregelmatige momenten dwarsgebakken brood gemaakt. Dat was naar aanleiding van de reclame Bums dwarsgebakken (van Kingkorn?) Het proces ging als volgt: er werd deeg afgewogen voor het maken van busbrood, na het langmaken ging de deegsteker er 3 maal dwars door het deeg heen en werden de 4 deegstukken een kwartslag gedraaid (dwars gebakken) om daarna in het bakblik (bus) gedaan. Na het rijzen werd het brood gebakken en na het bakproces zag het brood er wat anders uit. Aan de smaak veranderde er niets.