Een blauwstalen bakvorm bakblik inbranden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Reacties

 1. Hallo Rémon,

  Allereerst hartelijk dank voor je super informatieve artikel. Ik ben pas sinds ongeveer een maand weer zelf brood aan het bakken. Vroeger veel gedaan, maar met makkelijker ingrediënten :-). Nu probeer ik roggebrood te bakken, met een zo hoog mogelijk roggegehalte. Nog steeds in het experimentele stadium.

  Op zoek naar de zin en onzin van broodverbeteraar, kwam ik jouw artikel tegen en toevallig had ik ook nog een blauw metalen broodblik aangeschaft. Nog niet gebruikt, want ik werk met een broodmachine. Dus van de broodverbeteraar naar het inbranden van een broodblik hahaha.

  Erg interessant, want ik dacht dat schoonmaken en invetten met olijfolie (ik heb geen andere behalve kokosolie, wat dus ook niet mag!) klaar was, dus niet! Nou beter vooraf dan te laat.

  In jouw artikel kwam ik de volgende zin tegen:
  “Het vochtvrij maken van de bol opkomt roest en eventueel afbladderen van de ingebrande olie”
  en ik heb zo het idee dat dat niet helemaal is wat je wilde zeggen. Ik heb ervan gemaakt in plaats van “bol opkomt” “vorm voorkomt”, zo slim zullen de meeste mensen wel zijn, maar het is toch jammer van een zo zorgvuldig geschreven artikel.
  Niets vreselijks dus, als leek kan ik verder geen inhoudelijke opmerkingen maken en ben blij, dat er iemand is, die iets meer zegt, zodat ik in ieder geval het idee heb, dat ik er iets van snap en een gefundeerde beslissing kan nemen over wel of niet gebruiken van “broodverbeteraar”.

  Nogmaals dank en vriendelijke groet,
  Anne

  1. Hallo Anne,

   Haha, daar is inderdaad wat goed misgegaan bij het bijwerken van mijn website. Als het goed is, is dat nu opgelost! Dank voor het doorgeven van de foutjes.

   Veel succes met je verdere onderzoek en jouw broodbak avontuur.

   Groet, Rémon

 2. Wij bakken vrijwel altijd zuurdesem brood. Met iets meer water in het deeg gaat het beter rijzen. Tot nu toe hebben we ondanks inbranden en invetten meestal ruzie met de bakvorm als we het brood er weer uit willen krijgen. Is er iemand die goede ervaringen heeft met blauwstalen broodvorm en zuurdesem brood?
  Ben benieuwd
  Hans

 3. Beste Remon, ik heb een gloednieuwe blauwstalen broodvorm volgens jouw instructies ingebrand, dus met zonnebloemolie een uur op 250 graden op de kop op een rooster in de oven. Toen ik het blik eruit haalde, waren er op de rand kleine beschadigingen gekomen op de plek waar die rand het rooster raakte, alsof daar kleine stukjse waren weggesmolten. Ben daar niet blij mee! Waarom moest het blik op de kop staan?

  1. Beste Monica,

   Het blik staat op de kop zodat, wanneer er toch een te dikke laag olie in het blik zit, de olie eruit kan en dit niet gaat plakken aan de binnenkant van het blik. Zou je hem rechtop zetten, dan zou er in dat geval een poeltje olie ontstaan die niet goed polymeriseert.

   Een puntje op de rand zie je na verloop van tijd niets meer van, is ook geen beschadiging waarschijnlijk. Enkel een imperfectie in de olielaag.

   Bakze!

   Rémon

 4. PS Remon, haal mijn vorige bericht svp maar weg, ik denk dat ik het al weet. Het zijn denk ik geen beschadigingen van het staal, maar de plekjes waar de olie niet is ingebrand. Het lijkt echter alsof er iets af is gesmolten, maar ik denk dus dat dat niet zo is! Excuses!