Busbrood vormen met je handen - Het gevormde busbrood
Basis Opmaken

Een busbrood vormen met je handen

Een busbrood is niets anders dan een brood dat gebakken is in een bakblik. Er zijn ook andere vormen om een brood te bakken. Bijvoorbeeld kleinbrood, vloerbrood na het rijzen op een ondergrond of vloerbrood na het rijzen in een rijsmandje.

Wanneer je een brood in een blik of bus wilt gaan bakken is het wel fijn om te weten hoe je deze kunt vormen. Er is trouwens niet echt een ‘goede’ of ‘foute’ manier. Het is namelijk maar net de vraag welk resultaat je wilt bereiken. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je een manier van vormen kiezen. Hieronder lees je hoe ik een busbrood opmaak en hoe jij dus een busbrood kunt vormen met je handen.

De juiste gereedschappen en materialen klaarleggen

Wanneer je deeg ongeveer is verdubbeld in volume kun je je gereedschappen en materialen verzamen. Ga je het deeg opdelen voor verschillende broden dan is een digitale weegschaal handig (ik gebruik zelf de Soehnle Page Compact). Verder heb je nodig:

Busbrood vormen met je handen - Gereedschappen
Busbrood vormen met je handen – Gereedschappen

Het deeg storten en eventueel afwegen

Haal het deksel van je kom en bestuif het deeg met wat bloem. Vervolgens maak je met de ronde kant van je deegkrabber het deeg los van de kom. Je kunt nu de kom op de kop zetten en het deeg zal met de bestoven kant op je werkblad vallen. Sla nu het deeg door, je duwt/slaat zo veel mogelijk alle gas uit het deeg. Bij niet goed en zorgvuldig doorslaan kunnen er grote (niet egale) gaten in het kruim van je brood komen. Je kunt nu het totaalgewicht van het deeg wegen en delen door het aantal broden dat je wilt bakken.

Busbrood vormen met je handen - Afwegen
Busbrood vormen met je handen – Afwegen

Het deeg voorvormen

Wanneer je het deeg hebt afgewogen raad ik je aan om het deeg voor te vormen. Het voorvormen zorgt voor meer spanning in het deeg en het beter kunnen behouden van de vorm. Voorvormen doe je door het deeg met de bestoven kant op je werkblad te leggen en vanaf de bovenkant (de plakkerige kant) plat te drukken.

Busbrood vormen met je handen - Voorvormen stap 1
Busbrood vormen met je handen – Voorvormen stap 1
Busbrood vormen met je handen - Voorvormen stap 2
Busbrood vormen met je handen – Voorvormen stap 2

Wanneer je het deeg hebt platgedrukt pak je het deeg vast en rek je dit voorzicht uit. Vervolgens plak je het deeg weer vast aan zichzelf.

Busbrood vormen met je handen - Voorvormen stap 3
Busbrood vormen met je handen – Voorvormen stap 3

Je herhaalt de stappen totdat je een ruw deegbolletje hebt.

Busbrood vormen met je handen - Voorvormen stap 4
Busbrood vormen met je handen – Voorvormen stap 4

Hierboven zie je een balletje dat aan alle kant is uitgerekt en aan zichzelf is vastgeplakt.

Busbrood vormen met je handen - Voorvormen stap 5
Busbrood vormen met je handen – Voorvormen stap 5

Wanneer je bolletje klaar is draai je het om en kun je met je handen de deegbal nog iets meer onder spanning brengen. Je bent nu klaar met het voorvormen van je deeg.

Het deeg laten rusten

Busbrood vormen met je handen - Laten rusten
Busbrood vormen met je handen – Laten rusten

Wanneer je het deeg hebt voorgevormd is de deegbal heel stevig. Het glutennetwerk staat wat ‘onder stress’. Je dekt nu de deegbal af met een theedoek of onder een bakje. Dit voorkomt dat het deeg uitdroogt. Je laat het deeg nu even 15 tot 20 minuten tot rust komen (bakkers noemen dit vaak de bolrijs). Het vormen van het deeg zal dan een stuk makkelijker worden.

Het deeg tot een busbrood vormen

Omkeren zodat de plakkerige kant boven is en de bestoven kant onder

Busbrood vormen met je handen - Na het rusten omkeren
Busbrood vormen met je handen – Na het rusten omkeren

Wanneer het deeg heeft gerust neem je je deegbol en bestuif je hem licht met wat bloem. Vervolgens draai je met behulp van je deegkrabber je deegbal om. Zo ligt de bestoven kant op je werkblad en heb je de plakkerige kant aan de bovenkant. Test tijdens alle werkzaamheden of het deeg niet aan je werkblad plakt. Is dit wel het geval? Strooi dan wat bloem rond het deeg een duw het onder je deeg met de krabber.

Het platduwen van het om een cirkel te vormen

Busbrood vormen met je handen - Uitdrukken
Busbrood vormen met je handen – Uitdrukken

Gebruik je vingers of handpalmen om het deeg in te duwen. Duw het deeg niet naar buiten, dit zal van nature gaan. Het deeg zal zich tot een cirkel vormen.

Het deeg aan weerskanten uitrekken

Busbrood vormen met je handen - Uitrekken
Busbrood vormen met je handen – Uitrekken

Wanneer je een cirkel van je deeg hebt gemaakt (en gecontroleerd hebt dat het deeg niet plakt) rek je het deeg aan weerskanten uit. Pak het deeg vast en rek dit uit. Probeer aan te voelen hoe ver het deeg wil maar ga niet verder. Het deeg zal dan scheuren.

Het deeg tot een driehoek vouwen

Busbrood vormen met je handen - Driehoek vouwen
Busbrood vormen met je handen – Driehoek vouwen

Het uitgerekte deel van het deeg vouw je nu naar binnen tot een driehoek. Deze driehoek is in ideale omstandigheden ongeveer de lengte van je bakblik.

Het deeg onder spanning oprollen

Busbrood vormen met je handen - Oprollen onder lichte spanning
Busbrood vormen met je handen – Oprollen onder lichte spanning

Pak het deeg aan de bovenkant vast en plak dit vast aan zichzelf. Je zult zien dat het deeg nu onder lichte spanning komt. Vervolgens rol je het deeg op en plak je het iedere keer goed vast aan zichzelf. Je kunt dit makkelijk doen door je handen in een soort ‘L-vorm’ te brengen en met je duimen het deeg vast te drukken. Wanneer je rol af is zorg je dat je de naad van het doeg goed dichtplak. Je kunt eventueel met je duim en wijsvinger het deeg mooi dichtknijpen.

Het deeg bestuiven en in de bus plaatsen

Busbrood vormen met je handen - Naad aan de onderkant
Busbrood vormen met je handen – Naad aan de onderkant

Na het vormen bestuif je het gevormde brood met wat bloem. Het klinkt gek, maar dit helpt tegen het uitdrogen. Vocht dat naar buiten wil zal tegengehouden worden door het laagje bloem.

Busbrood vormen met je handen - Het gevormde busbrood
Busbrood vormen met je handen – Het gevormde busbrood

Na het bestuiven draai je het brood om en leg je hem met de naad naar beneden in het bakblik. Het geeft niet als er hoekjes over zijn waar geen deeg te zien is. Dit komt vanzelf goed tijdens de rijs. Ga in ieder geval niet het gevormde deeg induwen om de hoekjes op te vullen.

Het deeg laten rijzen

Busbrood vormen met je handen - Opgemaakt en klaar om te rijzen
Busbrood vormen met je handen – Opgemaakt en klaar om te rijzen

Je bent nu klaar met het vormen van je busbrood. Het is nu tijd om je brood (afgedekt) te laten rijzen totdat het brood klaar is om te bakken.

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *