Basisrecept bruin desembrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is beschermd met reCAPTCHA, zie hiervoor de privacyverklaring en servicevoorwaarden van Google.

11 Reacties

 1. Super leuk dat het zo flexibel is. Het is voor mij nog wel lastig te begrijpen waarom het allemaal precies logisch is. Maar je andere artikelen leggen het erg duidelijk uit. Wanneer ik meer tijd heb lees ik het verder.

  Ik hoop dat je nog wat andere recepten met desem gaat plaatsen. Ik ontvang je nieuwsbrief dus wanneer ik er één voorbij zie komen ga ik direct aan de slag.

  1. Hallo Martin,

   Wat leuk dat je hem ook hebt gemaakt! Het begrijpen van de ‘logica’ komt gaandeweg vanzelf. Inlezen en blijven oefenen, ervaring opbouwen en het deeg leren lezen laten je vanzelf inzien ‘waarom’ iets zo is. Alleen door te doen leer je de tekst in perspectief te brengen.

   Bakze!

 2. Heerlijk! Ik heb de variant met desem van rogge volkorenmeel, tarwebloem en volkoren tarwemeel gemaakt. Het is echt geweldig! Hij was nog iets compact maar ik blijf lekker oefenen. Mijn desem is nog wat jong en ik in je bericht over desem dat ze gaandeweg sterker worden. Ik ben mega enthousiast. Dank je wel voor het geweldige recept!

 3. Goedenavond Rémon,

  Ik lees me aandachtig door al jou
  Blogs heen en vind het leuk dat je alles zo gedetailleerd uitlegt. Ik had alleen een vraagje over het opbollen een desembrood. Doe jij natter deeg op de zelfde manier opbollen als met droger deeg. Ik heb vaak een beetje moeite met het kleven van het deeg aan het werkblad.(zou de ervaring kunnen zijn)

  Groetjes thomas

  1. Hoi Thomas, met een natter deeg kan het op dezelfde manier (op een nat werkblad werkt dat goed). Maar je kunt ook een grote deegkrabber gebruiken om het deeg onder zichzelf te drukken en zo op spanning te brengen.

 4. Beste, kan ik havermeel gebruiken bij mijn desembrood?
  Mijn starter is van tarwemeel.
  Ik volg je recepten en het lukt steeds beter maar ik vind nergens iets over havermeel.

  1. In kleine hoeveelheden kan dat. Havermeel is glutenvrij, dus vervang niet een te groot deel. Tot 10% heeft het niet enorm veel invloed en krijg je nog zeker een mooi ontwikkeld deeg.

 5. Hi Remon, wat een schatkamer van informatie is je website voor deze beginnende broodbakker. Geweldig!

  Ik heb een vraag over de temperatuur van de oven. Sommige recepten geven aan dat de oven op 250 graden of zelfs meer moet staan. Ik heb een oven die tot 300 C kan. Wat voor effect heeft één hogere of lagere temperatuur op het eindresultaat? Bijv. korstvorming?

  1. Één = een 😉

   En als ik dan toch bezig ben: wat is het effect van deeg direct uit de ijskast inschieten in de oven i.p.v. een uurtje op kamertemperatuur laten komen?

   Dank voor je advies!

 6. Beste,

  Recept werkt supergoed. Smaak zit goed, het bakken lukt ook, al denk ik dat het brood tijdens het bakken nog iets meer open mag springen.
  Zijn daar tips voor?
  Of ligt dit misschien aan de bloem/meel verhouding? Of soorten bloem?
  Ik gebruik onderstaande mengeling voor 500gr bloem/meel
  Bloem: (71,4%)
  – speltbloem: 178,5 gr
  – tarwebloem: 134 gr
  – roggebloem: 44 gr

  Meel: (28,6%)
  – tarwemeel 143 gr

  Leuke website trouwens. Een optie om foto’s toe te voegen zou een meerwaarde zijn