Help, mijn brood rijst niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

  1. Vindt u het erg als ik een vraag stel? Ik bak al jaren brood, de laatste maanden wil mijn witte brood niet rijzen bij de tweede rijs. Eerste rijs is het deeg prachtig, en daarna zit het in de vorm en doet bijna niets. In tegenstelling tot het bruinbrood, 4/5 bruine bloem, dat zich normaal gedraagt. Ik heb in januari een 25 kg zak bloem gekocht, kan het oud zijn?? Waar zou het verder aan kunnen liggen. ik meng alles koud, laat het staan voor ongeveer 8 uur. Het werkte erg goed tot voor kort. Kan een lage bewaartemperatuur (bevriezing) effekt hebben op de kwaliteit. Bij voorbaat dank.

    1. Een vraag stellen mag altijd. Wanneer het de eerste bulkrijs/eerste rijs wel goed rijst maar de narijs/2e rijs niet dan klinkt dat als een deeg dat overrezen is. 8 Uur is behoorlijk lang (als je van een ‘normaal’ percentage gist uit gaat). Is het deeg ook erg verslapt tijdens de narijs? Het kan zijn dat de tijdens die je tot voor kort toepaste prima waren, maar dat het met het iets warmere weer dat er nu is wat minder tijd nodig heeft. Lastig om dat vanaf een afstand te bepalen zonder het deeg te hebben gezien. Bloem is niet snel oud, zeker niet als je het relatief koel en droog bewaard. Invriezen zou geen invloed op de kwaliteit mogen hebben tenzij het vochtig is geweest (maar dan zou je ook geen goede bulkrijs hebben).

  2. beste ik heb pas in Tollembeek bij een bio en zonder E nummers bloem gekocht en gebruik mijn oud receptor brood te Bakke maar jammer genoeg rijst het een hel klein beetje wat zou dit kunne zijn

    1. Beste, zeer waarschijnlijk is het één van de dingen die in dit artikel staan aangegeven. Welke dat in jouw geval is kan ik zonder aangegeven werkwijze en receptuur niet inschatten. Groet, Rémon