Het bakken van je brood, hoe warm en welke manier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties

 1. Goedemorgen.

  Ik heb even hulp nodig.
  Ik bak vaker een zwitsers zopfbrood.
  500gr bloem, 300ml melk.
  200 graden, 30/35 min.
  Dat is een best groot brood.
  Ik zou eens willen proberen met hetzelfde recept ipv 1 groot, 2 kleinere te maken.

  Hoe zit ik dan qua baktijd?

  1. De starttemperatuur kan wat hoger, de baktijd wordt korter. Hoe lang de baktijd precies is, dat durf ik niet te zeggen. Het brood moet gaar zijn wanneer de kleur naar tevredenheid is. Dat is dus even spelen met je oven.

 2. Dank voor deze site. Ik lees op verschillende sites dat het brood gaar is als de kern 96 graden is. Wellicht is dat een nuttige toevoeging hier als je het hebt over baktemperatuur.

 3. Hallo,
  Ik bak mijn brood 45 minuten en toch is het deeg in de kern nog nat en plakkerig wat kan de oorzaak zijn?

   1. Hallo,

    Ik ben wel al een tijdje bezig, ik heb meermaals een temperatuur meter in het brood gestoken als het uit de oven kwam, en ik heb steeds meer dan 96 graden soms wel 100 graden en toch is het nog nat en plakkerig , kneden van het brood is perfect , steeds controle voor het vliesje, stretch and fold ook goed uitgevoerd, zou het kunnen dat mijn deeg langer moet rijzen nog voor ik het bak? Ik stop mijn deeg savonds rond 22u in de frigo op 10 graden en bak het smorgens af rond 10uur mijn oven is ook een laatste combi stoom Miele de oven

    1. Hoi Dimitry, zonder een recept is het opsporen van wat er mis gaat wat lastig. Zit er bijvoorbeeld veel Rogge in het deeg, of veel zaadjes en pitjes? Als je een recept geeft dan kan ik wellicht wat beter meedenken.

 4. Hoi hoi,
  Ik bak mijn brood thuis altijd met een brood programma 200° en dat gaat prima.
  Maar op de camping heb ik een ouderwetse oven op flessengas,. En bak mijn brood tussen de 180/200°
  Maar word zeer donker, durf hem niet nog lager te zetten ivbm gaarheid .
  Heb jij misschien een goede tip voor mij.
  Thanks

  1. Hoi Nel, gewoon lager zetten. Ook op een lagere temperatuur gaart hij wel. Gasovens zijn wat lastiger te sturen, maar met wat oefenen kun je ook hier de ‘sweetspot’ wel vinden. 🙂