Bakkerij Rémon Hero
Na het bakken Basis Mijn brood...?

Hoe bewaar je het brood na het bakken?

Heerlijk! Je hebt een brood gebakken. Je hebt genoten van de eerste plakken brood en wilt nu het brood wegleggen en bewaren voor een later moment. Maar, hoe bewaar je het brood nu eigenlijk goed?

Kan ik een niet afgekoeld brood aansnijden?

Ja, dat kan! Maar wees er in dat geval wel zeker van dat je het brood in één keer zult gaan nuttigen. Het zit namelijk zo: wanneer je een gebakken brood aan gaat snijden terwijl deze nog warm is verdwijnt er veel vocht uit het brood. Dit komt doordat het brood gezien de temperatuur nog vocht afgeeft. Wanneer je dus het brood gaat aansnijden heeft het vocht vanuit de binnenkant van je verse brood kans om te ontsnappen. Zo droogt hij dus eerder uit. Wil je je brood bewaren? Wacht dan dus geduldig af tot het brood volledig is afgekoeld.

Gebakken brood bewaren 250 gram meel broodje
Een broodje op basis van 250 gram meel aan het afkoelen op een rekje.

Hoe bewaar ik mijn brood?

Het brood kun je prima bewaren in een kast, brooddoos of broodbak. Zorg er hierbij voor dat het brood met de aangesneden kant op de bodem ligt. Zo heeft het vocht in je brood minder kans om te ontsnappen. Wanneer je op deze manier je brood bewaart blijft het relatief goed houdbaar en blijft je korst zo lang mogelijk knapperig.

Wanneer je het niet erg vind dat de korst sneller zacht wordt (elke korst zal na verloop van tijd zacht worden) kun je het brood na het aansnijden direct in een plastic zak bewaren.

Wat proberen te vermijden om de korst (zo lang mogelijk) knapperig te houden?

Je denkt misschien, laat ik het brood inpakken in plastic of folie, zo kan er geen zuurstof bijkomen en blijft het vocht in de afgesloten omgeving aanwezig. Deze punten kloppen inderdaad. Er is alleen één probleem. Wanneer je het brood in een volledig afgesloten omgeving bewaart en het vocht dus aanwezig blijft, zal de korst van de brood sneller slap worden. De lekkere bite verlies je dus op deze manier. Probeer dit te voorkomen als je de korst knapperig wilt houden.

Een brood dat niet is aangesneden kun je overigens prima in een broodzak doen en in de vriezer bewaren. Haal deze vervolgens een avond van tevoren uit de vriezer en laat hem ontdooien. Vervolgens kun je hem nog even natspuiten met een (schone) plantenspuit en nog even afbakken in je over. Lekker vers brood in de ochtend zonder veel moeite!

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *