Hoe bewaar je het brood na het bakken?
Heerlijk! Je hebt een brood gebakken. Je hebt genoten van de eerste plakken brood en wilt nu het brood wegleggen en bewaren voor een later moment. Maar, hoe bewaar je het brood nu eigenlijk goed?
Kan ik een niet afgekoeld brood aansnijden?
Ja, dat kan! Maar wees er in dat geval wel zeker van dat je het brood in één keer zult gaan nuttigen. Het zit namelijk zo: wanneer je een gebakken brood aan gaat snijden terwijl deze nog warm is verdwijnt er veel vocht uit het brood. Dit komt doordat het brood gezien de temperatuur nog vocht afgeeft. Wanneer je dus het brood gaat aansnijden heeft het vocht vanuit de binnenkant van je verse brood kans om te ontsnappen. Zo droogt hij dus eerder uit. Wil je je brood bewaren? Wacht dan dus geduldig af tot het brood volledig is afgekoeld.
Hoe bewaar ik mijn brood?
Het brood (waarbij het krokant houden van de korst geen prioriteit heeft), kun je het beste goed afgesloten in een plastic zak bewaren. Wil je het niet dezelfde dag opeten? Bewaar het dan in de vriezer. Haal er alleen uit wat je nodig hebt en laat het brood op kamertemperatuur ontdooien. Wanneer je op deze manier je brood bewaart, blijft het brood het langst lekker en mals.
Wat proberen te vermijden om de korst (zo lang mogelijk) knapperig te houden?
Vind je een knapperige korst het meest belangrijk en is het niet erg dat je brood eerder ‘oud’ is? Dan kun je het aangesneden brood met de aangesneden kant op een snijplank bewaren. Bewaar je het brood wel in een plastic zak en wil je de krokante korst terug? Dan kun je het brood nog een aantal minuten oppiepen in een oven van 200 graden. Wil je de oven niet voorverwarmen? Dan is het brood roosteren een goed idee!
Niet aangesneden brood bewaren
Een groot brood dat niet is aangesneden kun je prima in een broodzak doen en in de vriezer bewaren. Haal deze vervolgens een avond van tevoren uit de vriezer en laat hem ontdooien. Vervolgens kun je hem nog even oppiepen in je oven. Lekker vers brood in de ochtend zonder al te veel moeite! Wanneer je een klein broodje hebt, kun je het brood ook op dezelfde ochtend uit de vriezer halen en na een paar uur ontdooien oppiepen. Bij een groot brood werkt dit niet goed. Het brood is dan in het midden nog bevroren wanneer je hem in de oven doet.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Ik heb een vraag, mijn kleinzoon heeft brood gekocht in de winkel bij een Turkse winkel en die kinderen hebben twee sneetjes uitgehaald en ik nam ook twee, maar het moment dat ik dat brood pakt voel ik dat het heel erg droog is, en muffig ruikt, ik vroeg mijn kleinzoon van waar heb je dat brood hij zei van die Turk. Ik vroeg mijn dochter om op de verpakking te kijken naar verval datum. Er stond E Februari 2023 en F november 2022. Ik stuur die jongen dan terug van is gewoon oud brood dat allang verstreken is heeft hij verkocht. Hij wilde dat brood niet meer aannemen zegt is al open en dat brood vervalt pas feb 2023. Mijn vraag is klopt het dat brood zo lang in de winkel verst blijft dat bestaat helemaal niet. Kunt u mij uitleggen wat ik hiermee kan doen.
Brood kan lang ‘vers’ blijven als er veel emulgatoren in zitten, ook zuurstofvrij verpakken kan veel verschil maken (ze vervangen dan de ‘normale’ lucht door een specifiek gas). Verder kan ik er niet veel over zeggen. Ik heb namelijk geen zicht op het brood, de ingrediënten, de verpakking en manier waarop het bewaard/opgeslagen is.