Hoeveel gram bloem/meel in broodblik?
Een makkelijke tool om het bloem- of meelgewicht te berekenen voor een bakblik
Wil je de inhoud van een broodbakblik berekenen? Wil je weten hoeveel bloem, meel of volkorenmeel in een broodbakblik past? Hieronder heb ik een aantal slimme rekenmachines gebouwd die voor jou het bloem- of meelgewicht berekenen op basis van de afmetingen van je bakblik. Dit is een indicatie op basis van mijn persoonlijke ervaringen van hoeveel brooddeeg in een bakvorm past. De rekenmachines gaan uit van Tarwe en/of Spelt.
Wil je het totale geschatte deeggewicht? Gebruik dan deze rekenmachine.
Toepasbaarheid afhankelijk van veel factoren
Zoals je waarschijnlijk weet is een brood afhankelijk van veel variabelen. Dit zijn dus richtlijnen in basisgewicht die je kunt aanpassen naar jouw eigen expertise. Deze tool maakt voor jou dus een berekening van het totale bloem- of meelgewicht. Hier voeg je de overige ingrediënten nog aan toe aan de hand van de bakkersformule! De soort bloem of meel die je gebruikt, het vocht, overige ingrediënten, rijstijden, hoe is het gekneed, welke verhoudingen heeft het blik, is het heel breed en laag of juist smal en hoog? Allemaal factoren die invloed hebben op de ‘vulling’ van het blik.
Probeer eerst eens de rekenmachine en stel dan bij (naar boven of naar beneden), afronden is trouwens prima. Het komt niet aan op een paar gram meer of minder. Schrijf altijd op wat je doet en gebruikt, net zo lang tot je alles onder de knie hebt en de juiste verhoudingen hebt gevonden die voor jou werken. Afhankelijk van de bloem- of meelsoort is bijstellen voor hetzelfde volume ook nodig.
Informatie van de leverancier
Soms geven leveranciers van dergelijke producten ook aan voor hoeveel deeg (met vulling) het blik is ontworpen. Je kunt dan een recept berekenen aan de hand van mijn rekenmachines. Hou wel in je achterhoofd dat ook de leverancier niet één gewicht kan aangeven die werkt en aan jouw wensen voldoet.
Rekenmachines die hulp bieden na het berekenen
- Rekenmachine voor het schalen van een recept op basis van de bakkersformule (bloem/meel of totaalgewicht)
- Rekenmachine voor het schalen vanaf een recept in grammen (totaalgewicht)
Voor welke soort bakblik ‘werkt’ deze rekenmachine?
Deze rekenmachines zijn voor gistbrood met een ‘normale hydratatie’, voor bloem circa 60%+ en volkorenmeel circa 70%+. Er is bloem en meel met goede kwaliteit en relatief hoge kwantiteit glutenvormende eiwitten gebruikt (zie ook: Welke bloem of meel voor brood). Alle broden zijn goed ontgast en onder voldoende spanning opgemaakt. De formules gaan uit van ‘gebruikelijke bakblikken’, ik heb de formules die ik gebruik niet getest op ‘mini’ blikjes. Wanneer je veel vulling gebruikt kun je het bloem of meelgewicht wat verlagen. Er is helaas geen ‘one-size-fits-all’ oplossing, dus het blijft hoe dan ook even testen. Het is in ieder geval een goed begin om mee te starten!
Tip: gebruikt je recept voor het grootste deel volkorenmeel? Gebruik dan de rekenmachine voor volkorenbrood. Gebruikt je recept voor het grootste deel bloem? Kies dan voor de rekenmachine op basis van bloem.
Hoe meet je de bakvorm goed op?
Zorg ervoor dat je de lengte en breedte – in millimeters – meet op de halve hoogte van je bakblik/bakvorm. Een bakvorm is vaak taps toelopend, door te meten op de halve hoogte krijg je de nauwkeurigste uitkomst. Zorg ook dat je de binnenmaat neemt! Je kunt ook aan de buitenkant meten en daar grofweg de dikte van het blik afhalen.
De formules die gebruikt worden in de rekenmachines zijn op basis van persoonlijke ervaring
Het kan zijn dat je een rekenmachine hebt gebruikt en dat je toch niet de gewenste hoogte van het brood bereikt. Je kunt dan beginnen met in het vervolg 10% meer bloem of meel toe te voegen in het recept (zorg er hierbij ook voor dat de rest van de bakkersformule in balans blijft!). Blijf dus lekker zelf experimenteren tot je de vragen: Hoeveel brooddeeg in bakvorm? Hoeveel deeg in bakvorm of hoeveel meel in broodbakblik hebt beantwoord. Je eigen ervaring is het beste leidraad voor het bakken van brood!