Hoeveel gram deeg in broodblik?
Een makkelijke tool om het deeggewicht te berekenen voor een bakblik
Wil je weten hoeveel deeg voor een wit, bruin of volkorenbrood in jouw broodbakblik past? Hieronder heb ik een aantal slimme rekenmachines gebouwd die voor jou het geschatte benodigde deeggewicht berekenen op basis van de afmetingen van je bakblik. Dit is een indicatie op basis van mijn persoonlijke ervaringen van hoeveel brooddeeg in een bakvorm past. De rekenmachines gaan uit van Tarwe en/of Spelt.
Wil je het geschatte bloem- of meelgewicht? Gebruik dan deze rekenmachine.
Toepasbaarheid afhankelijk van veel factoren
Zoals je waarschijnlijk weet is een brood afhankelijk van veel variabelen. Dit zijn dus richtlijnen in basisgewicht die je kunt aanpassen naar jouw eigen expertise. Deze tool maakt voor jou dus een berekening van het totale deeggewicht. Dit is dus het bloem- of meelgewicht + alle overige ingrediënten. De soort bloem of meel die je gebruikt, het vochtpercentage, overige ingrediënten, rijstijden, hoe is het gekneed, welke verhoudingen heeft het blik, is het heel breed en laag of juist smal en hoog? Allemaal factoren die invloed hebben op de ‘vulling’ van het blik.
Probeer eerst eens de rekenmachine en stel dan bij (naar boven of naar beneden), afronden is trouwens prima. Het komt niet aan op een paar gram meer of minder. Schrijf altijd op wat je doet en gebruikt, net zo lang tot je alles onder de knie hebt en de juiste verhoudingen hebt gevonden die voor jou werken. Afhankelijk van de bloem- of meelsoort is bijstellen voor hetzelfde volume ook nodig.
Informatie van de leverancier
Soms geven leveranciers van dergelijke producten ook aan voor hoeveel deeg het blik is ontworpen. Je kunt dan een recept berekenen aan de hand van mijn rekenmachines. Hou wel in je achterhoofd dat ook de leverancier niet één gewicht kan aangeven die werkt en aan jouw wensen voldoet.
Rekenmachines die hulp bieden na het berekenen
- Rekenmachine voor het schalen van een recept op basis van de bakkersformule (bloem/meel of totaalgewicht)
- Rekenmachine voor het schalen vanaf een recept in grammen (totaalgewicht)
Voor welke soort bakblik ‘werkt’ deze rekenmachine?
Deze rekenmachines zijn voor gistbrood met een ‘normale hydratatie’, voor bloem circa 60%+ en volkorenmeel circa 70%+. Er is bloem en meel met goede kwaliteit en relatief hoge kwantiteit glutenvormende eiwitten gebruikt (zie ook: Welke bloem of meel voor brood). Alle broden zijn goed ontgast en onder voldoende spanning opgemaakt. De formules gaan uit van ‘gebruikelijke bakblikken’, ik heb de formules die ik gebruik niet getest op ‘mini’ blikjes. Wanneer je veel vulling gebruikt kun je het bloem of meelgewicht wat verlagen. Er is helaas geen ‘one-size-fits-all’ oplossing, dus het blijft hoe dan ook even testen. Het is in ieder geval een goed begin om mee te starten!
Tip: gebruikt je recept voor het grootste deel volkorenmeel? Gebruik dan de rekenmachine voor volkorenbrood. Gebruikt je recept voor het grootste deel bloem? Kies dan voor de rekenmachine op basis van bloem.
Hoeveel deeg in bakvorm?
Wanneer je een nieuwe bakvorm hebt gekocht vraag je je wellicht af hoeveel deeg in bakvorm past. Om te berekenen hoeveel deeg in bakvorm past, gaan we uit van de afmetingen van de bakvorm om het totale geschikte deeggewicht te berekenen. Deze rekenmachine geeft dus een totaal deeggewicht. Vervolgens kun je aan de hand van de bakkersformule, jouw recept op- of afschalen.
Hoeveel brooddeeg in bakvorm?
Ook voor deze vraag hou ik hetzelfde principe aan. Wanneer je de afmetingen weet kun je op deze pagina de hoeveelheid brooddeeg in bakvorm berekenen. Het hangt er natuurlijk vanaf of je gaat bakken met bloem of meel. Een brood van bloem zal beter rijzen. Je zult dus minder bloem nodig hebben dan meel. Meel rijst minder en heeft iets meer brooddeeg nodig om dezelfde inhoud te vullen van de bakvorm.
De formules die gebruikt worden in de rekenmachines zijn op basis van persoonlijke ervaring
Het kan zijn dat je een rekenmachine hebt gebruikt en dat je toch niet de gewenste hoogte van het brood bereikt. Je kunt dan beginnen met in het vervolg 10% meer bloem of meel toe te voegen in het recept (zorg er hierbij ook voor dat de rest van de bakkersformule in balans blijft!). Blijf dus lekker zelf experimenteren tot je de vragen: Hoeveel brooddeeg in bakvorm? Hoeveel deeg in bakvorm of hoeveel meel in broodbakblik? Hebt kunnen beantwoorden. Je eigen ervaring is de beste leidraad voor het bakken van brood!