Doorgaan naar inhoud
Volg een workshop brood bakken!
Volg een workshop brood bakken!
  • Home
  • BasisUitvouwen
    • Basisrecept Wit Gistbrood
    • Ingrediënten
    • Gereedschappen
    • Mengen & kneden
    • Bulkrijs of eerste rijs
    • Verdelen & Opmaken
    • Narijs / De laatste rijs
    • Het bakken van je brood
    • Na het bakken
  • GeavanceerdUitvouwen
    • Begrippen
    • Enzymen
    • Bijzondere broodvormen
    • Zelf een brood samenstellen
    • Planning
    • Werken met ‘andere’ graansoorten
  • ReceptenUitvouwen
    • Basisrecept Wit Gistbrood
    • Witbrood
    • Bruinbrood
    • Meergranenbrood
    • Volkorenbrood
    • Gistbrood
    • Desembrood
    • Roggebrood
    • Overige recepten
  • RekenmachinesUitvouwen
    • Hoeveel gram deeg in broodblik?
    • Hoeveel gram bloem/meel in broodblik?
    • Recept schalen o.b.v. grammen
    • Recept schalen o.b.v. formule
    • Desem of Levain rekenmachine
    • Melk(poeder) converter
    • Rekenmachine voor deegtemperatuur
    • Bepaal droge stof in bloem of meel
  • Video’s
  • Foutenanalyse
  • FAQ
  • Nieuws
  • OverUitvouwen
    • Over Bakkerij Rémon
    • Mijn gereedschappen
    • Leveranciers
    • Zakelijk/Samenwerken
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer
    • Algemene voorwaarden
  • ContactUitvouwen
    • Bijdragen
Volg een workshop
Bakkerij Rémon

'Zelf brood leren bakken vanuit de basis,

Facebook Instagram YouTube
Bakkerij Rémon

Hoeveel gram deeg in broodblik?

Je bent nu hier » Home » Hoeveel gram deeg in broodblik?

Een makkelijke tool om het deeggewicht te berekenen voor een bakblik

Wil je weten hoeveel deeg voor een wit, bruin of volkorenbrood in jouw broodbakblik past? Hieronder heb ik een aantal slimme rekenmachines gebouwd die voor jou het geschatte benodigde deeggewicht berekenen op basis van de afmetingen van je bakblik. Dit is een indicatie op basis van mijn persoonlijke ervaringen van hoeveel brooddeeg in een bakvorm past. De rekenmachines gaan uit van Tarwe en/of Spelt.

Wil je het geschatte bloem- of meelgewicht? Gebruik dan deze rekenmachine.

Toepasbaarheid afhankelijk van veel factoren

Zoals je waarschijnlijk weet is een brood afhankelijk van veel variabelen. Dit zijn dus richtlijnen in basisgewicht die je kunt aanpassen naar jouw eigen expertise. Deze tool maakt voor jou dus een berekening van het totale deeggewicht. Dit is dus het bloem- of meelgewicht + alle overige ingrediënten. De soort bloem of meel die je gebruikt, het vochtpercentage, overige ingrediënten, rijstijden, hoe is het gekneed, welke verhoudingen heeft het blik, is het heel breed en laag of juist smal en hoog? Allemaal factoren die invloed hebben op de ‘vulling’ van het blik.

Probeer eerst eens de rekenmachine en stel dan bij (naar boven of naar beneden), afronden is trouwens prima. Het komt niet aan op een paar gram meer of minder. Schrijf altijd op wat je doet en gebruikt, net zo lang tot je alles onder de knie hebt en de juiste verhoudingen hebt gevonden die voor jou werken. Afhankelijk van de bloem- of meelsoort is bijstellen voor hetzelfde volume ook nodig.

Informatie van de leverancier

Soms geven leveranciers van dergelijke producten ook aan voor hoeveel deeg het blik is ontworpen. Je kunt dan een recept berekenen aan de hand van mijn rekenmachines. Hou wel in je achterhoofd dat ook de leverancier niet één gewicht kan aangeven die werkt en aan jouw wensen voldoet.

Rekenmachines die hulp bieden na het berekenen

  • Rekenmachine voor het schalen van een recept op basis van de bakkersformule (bloem/meel of totaalgewicht)
  • Rekenmachine voor het schalen vanaf een recept in grammen (totaalgewicht)

Voor welke soort bakblik ‘werkt’ deze rekenmachine?

Deze rekenmachines zijn voor gistbrood met een ‘normale hydratatie’, voor bloem circa 60%+ en volkorenmeel circa 70%+. Er is bloem en meel met goede kwaliteit en relatief hoge kwantiteit glutenvormende eiwitten gebruikt (zie ook: Welke bloem of meel voor brood). Alle broden zijn goed ontgast en onder voldoende spanning opgemaakt. De formules gaan uit van ‘gebruikelijke bakblikken’, ik heb de formules die ik gebruik niet getest op ‘mini’ blikjes. Wanneer je veel vulling gebruikt kun je het bloem of meelgewicht wat verlagen. Er is helaas geen ‘one-size-fits-all’ oplossing, dus het blijft hoe dan ook even testen. Het is in ieder geval een goed begin om mee te starten!

Tip: gebruikt je recept voor het grootste deel volkorenmeel? Gebruik dan de rekenmachine voor volkorenbrood. Gebruikt je recept voor het grootste deel bloem? Kies dan voor de rekenmachine op basis van bloem.

Hoeveel deeg in bakvorm?

Wanneer je een nieuwe bakvorm hebt gekocht vraag je je wellicht af hoeveel deeg in bakvorm past. Het deeggewicht voor de bakvorm laat ik even buiten beeld. Om te berekenen hoeveel deeg in bakvorm past gaan we uit van de afmetingen om het bloem- of meelgewicht te berekenen. Wanneer je de afmetingen van je bakvorm weet kun je dus berekenen welke basis 100% is van je bakkersformule. Hierna kun je de overige ingrediënten afwegen op basis van de gebruikte formule. Je hebt nu de perfecte hoeveelheid deeg voor jouw bakvorm.

Hoeveel brooddeeg in bakvorm?

Ook voor deze vraag hou ik hetzelfde principe aan. Wanneer je de afmetingen weet kun je op deze pagina de hoeveelheid brooddeeg in bakvorm berekenen. Het hangt er natuurlijk vanaf of je gaat bakken met bloem of meel. Een brood van bloem zal beter rijzen. Je zult dus minder bloem nodig hebben dan meel. Meel rijst minder en heeft iets meer brooddeeg nodig om dezelfde inhoud te vullen van de bakvorm.

De formules die gebruikt worden in de rekenmachines zijn op basis van persoonlijke ervaring

Het kan zijn dat je een rekenmachine hebt gebruikt en dat je toch niet de gewenste hoogte van het brood bereikt. Je kunt dan beginnen met in het vervolg 10% meer bloem of meel toe te voegen in het recept (zorg er hierbij ook voor dat de rest van de bakkersformule in balans blijft!). Blijf dus lekker zelf experimenteren tot je de vragen: Hoeveel brooddeeg in bakvorm? Hoeveel deeg in bakvorm of hoeveel meel in broodbakblik hebt beantwoord. Je eigen ervaring is het beste leidraad voor het bakken van brood!

YouTube

Nieuwste recepten

Dwarsgebakken Tarwe melkwit met Tangzhong
Lichtbruin Tarwe-Rogge vloerbrood met geroosterde pitten
Bruin busbrood met gemalen lijnzaad, havermout en gerstemoutmeel
Wit Vloerbrood (Tarwe)
Wit Plaatbrood (Tarwe)
Wit Busbrood (Tarwe)

Nieuwste kennisartikelen

(Zuur)desem(deeg) en bakvormen/bakplaten, hoe zit dat?
Wat heb je allemaal nodig om brood te bakken? – De absolute basis
Kun je bloem vervangen door (volkoren)meel (en andersom)?
Een gerezen brooddeeg insnijden of scoren, waarom en hoe?
Een Batard vormen/opmaken op twee manieren
Brooddeeg kneden met de hand, hoe doe je dat?
Bijdragen | Leveranciers | Archief | Instalinks | Zakelijk/Samenwerken | Disclaimer | Privacyverklaring | Algemene voorwaarden
© Bakkerij Rémon | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | KvK: 64739848 | Een handelsnaam van Rémon Megelink

Volg een workshop brood bakken

Na afloop van een workshop weet jij precies wat je doet om tot een bepaald resultaat te komen. Je begrijpt ook waarom! Zo kun jij vol zelfvertrouwen jouw eigen brood bakken.

Reserveer nu
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}
Volg een workshop
  • Home
  • Basis
    • Basisrecept Wit Gistbrood
    • Ingrediënten
    • Gereedschappen
    • Mengen & kneden
    • Bulkrijs of eerste rijs
    • Verdelen & Opmaken
    • Narijs / De laatste rijs
    • Het bakken van je brood
    • Na het bakken
  • Geavanceerd
    • Begrippen
    • Enzymen
    • Bijzondere broodvormen
    • Zelf een brood samenstellen
    • Planning
    • Werken met ‘andere’ graansoorten
  • Recepten
    • Basisrecept Wit Gistbrood
    • Witbrood
    • Bruinbrood
    • Meergranenbrood
    • Volkorenbrood
    • Gistbrood
    • Desembrood
    • Roggebrood
    • Overige recepten
  • Rekenmachines
    • Hoeveel gram deeg in broodblik?
    • Hoeveel gram bloem/meel in broodblik?
    • Recept schalen o.b.v. grammen
    • Recept schalen o.b.v. formule
    • Desem of Levain rekenmachine
    • Melk(poeder) converter
    • Rekenmachine voor deegtemperatuur
    • Bepaal droge stof in bloem of meel
  • Video’s
  • Foutenanalyse
  • FAQ
  • Nieuws
  • Over
    • Over Bakkerij Rémon
    • Mijn gereedschappen
    • Leveranciers
    • Zakelijk/Samenwerken
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer
    • Algemene voorwaarden
  • Contact
    • Bijdragen
Facebook Instagram YouTube
Zoeken