Een makkelijke tool om het gewicht te berekenen voor een bakblik

Wil je de inhoud van een broodbakblik berekenen? Hieronder heb ik een aantal slimme rekenmachines gebouwd die voor jou het bloem- of meelgewicht berekenen op basis van de afmetingen van je bakblik. Dit is een indicatie op basis van mijn persoonlijke ervaringen.

Toepasbaarheid afhankelijk van veel factoren

Zoals je waarschijnlijk weet is een brood afhankelijk van veel variabelen. Dit zijn dus richtlijnen in basisgewicht die je kunt aanpassen naar jouw eigen expertise. Deze tool maakt voor jou dus een berekening van het totale bloem- of meelgewicht. Hier voeg je de overige ingrediënten nog aan toe aan de hand van de bakkersformule! De soort bloem of meel die je gebruikt, het vocht, overige ingrediënten, rijstijden, hoe is het gekneed, welke verhoudingen heeft het blik, is het heel breed en laag of juist smal en hoog? Allemaal factoren die invloed hebben op de ‘vulling’ van het blik. Probeer eerst eens de rekenmachine en stel dan bij (naar boven of naar beneden), schrijf altijd op wat je doet en gebruikt, net zo lang tot je alles onder de knie hebt en de juiste verhoudingen hebt gevonden die voor jou werken. Afhankelijk van de bloem- of meelsoort is bijstellen voor hetzelfde volume ook nodig.

Informatie van de leverancier

Soms geven leveranciers van dergelijke producten ook aan voor hoeveel deeg (met vulling) het blik is ontworpen. Je kunt dan een recept berekenen aan de hand van mijn rekenmachines. Hou wel in je achterhoofd dat ook de leverancier niet één gewicht kan aangeven die werkt en aan jouw wensen voldoet.

Rekenmachines die hulp bieden na het berekenen

Voor welke soort bakblik ‘werkt’ deze rekenmachine?

Deze rekenmachines zijn voor gistbrood met een ‘normale hydratatie’ en voor ‘reguliere bakblikken’, ik heb de formules die ik gebruik niet getest op ‘mini’ blikjes of blikken met deksel (Bijvoorbeeld Casinoblikken of bepaalde Emile Henry vormen). Wanneer je veel vulling gebruikt kun je het bloem of meelgewicht wat verlagen. Er is helaas geen ‘one-size-fits-all’ oplossing, dus het blijft hoe dan ook even testen. Het is in ieder geval een goed begin om mee te starten!

Ook zijn deze rekenmachines niet gemaakt om uit te rekenen hoeveel je in bijvoorbeeld een gietijzeren pan kwijt kan (ik specificeer dit nu even omdat ik hier al een aantal keer een vraag over heb gekregen).

Zelf gebruik ik de volgende bakblikken: op basis van ongeveer 250 gram bloem of meel, op basis van ongeveer 500 gram bloem of meel.

Tip: gebruikt je recept voor het grootste deel volkorenmeel? Gebruik dan de rekenmachine voor volkorenbrood. Gebruikt je recept voor het grootste deel bloem? Kies dan voor de rekenmachine rekenmachine op basis van bloem.

Waarom deze rekenmachines?

Er zijn veel mensen die zich het volgende afvragen:

  • Hoeveel deeg in bakvorm?
  • Hoeveel brooddeeg in bakvorm?
  • Hoeveel meel in broodbakblik?

De bovenstaande rekenmachines helpen deze mensen met het beantwoorden van hun vraag. Het is bij het gebruik van deze rekenmachines wel van belang om te weten wat een bakkersformule is en hoe je deze kunt toepassen.

Hoeveel deeg in bakvorm?

Wanneer je een nieuwe bakvorm hebt gekocht vraag je je wellicht af hoeveel deeg in bakvorm past. Het deeggewicht voor de bakvorm laat ik even buiten beeld. Om te berekenen hoeveel deeg in bakvorm past gaan we uit van de afmetingen om het bloem- of meelgewicht te berekenen. Wanneer je de afmetingen van je bakvorm weet kun je dus berekenen welke basis 100% is van je bakkersformule. Hierna kun je de overige ingrediënten afwegen op basis van de gebruikte formule. Je hebt nu de perfecte hoeveelheid deeg voor jouw bakvorm.

Hoeveel brooddeeg in bakvorm?

Ook voor deze vraag hou ik hetzelfde principe aan. Wanneer je de afmetingen weet kun je op deze pagina de hoeveelheid brooddeeg in bakvorm berekenen. Het hangt er natuurlijk vanaf of je gaat bakken met bloem of meel. Een brood van bloem zal beter rijzen. Je zult dus minder bloem nodig hebben dan meel. Meel rijst minder en heeft iets meer brooddeeg nodig om dezelfde inhoud te vullen van de bakvorm.

Hoeveel meel in broodbakblik?

Bij deze vraag werken de rekenmachines op deze pagina ook. Het is eigenlijk zelfs de ideale vraag. Dit omdat ik met deze rekenmachines altijd uitga van het totale meelgewicht. Dit maakt het makkelijker om de rest van de ingrediënten af te wegen. Zo hoef je niet van een totaal meelgewicht terug te rekenen naar alleen het meelgewicht. Op de vraag ‘Hoeveel meel in broodbakblik’ is deze rekenmachine dus het antwoord!

De formules die gebruikt worden in de rekenmachines zijn op basis van persoonlijke ervaring

Het kan zijn dat je een rekenmachine hebt gebruikt en dat je toch niet de gewenste hoogte van het brood bereikt. Je kunt dan beginnen met in het vervolg 10% meer bloem of meel toe te voegen in het recept (zorg er hierbij ook voor dat de rest van de bakkersformule in balans blijft!). Blijf dus lekker zelf experimenteren tot je de vragen: Hoeveel brooddeeg in bakvorm? Hoeveel deeg in bakvorm of hoeveel meel in broodbakblik hebt beantwoord. Je eigen ervaring is het beste leidraad voor het bakken van brood!