Italiaanse Bollen
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
- Wat kun je verwachten?
- Wat is verschil tussen meel en bloem?
- Welke soort bloem of meel gebruik je voor het bakken van brood?
- Wat is een bakkersformule en hoe pas je het toe?
- Wat hydratatie?
- Wat de ‘ideale’ hydratatie voor jouw bloem of meel?
- Welke soorten gist zijn er en hoe gebruik je ze?
- Wanneer is een deeg goed gekneed?
- Waar en bij welke temperatuur laat je deeg of brood rijzen?
- Wat is voorvormen en hoe doe je dit?
- Wanneer is brood klaar is om te bakken?
- Hoe warm bak je het brood en welke ovenfunctie gebruik je?
- Waarom en hoe bak je met stoom?
- Wanneer is brood gaar? (binnenkort beschikbaar)
Heb je een recept gemaakt en wil je het delen? Dan nodig ik je uit om de link er bij te plaatsen, zo help jij met de promotie van deze website, bedankt!
Recept toepasbaarheid
Dit recept is qua hoeveelheid geschikt voor een standaard elektrische oven (standaard afmetingen). Wil je meer of minder maken? Dan kun je dit recept schalen door de rekenmachine te gebruiken. Op een pc/laptop klik je rechtsboven op ‘% > Gram‘. Op een mobiel apparaat kun je naar beneden scrollen. Daar zul je de rekenmachine vinden. Je kunt natuurlijk ook handmatig de gewenste portie berekenen op basis van de bakkersformule die onder het recept staat aangegeven. Bij broden uit een blik geef ik aan in welk blik ik ze gebakken hebt, je kunt dan een soortgelijke gebruiken of de inhoud aanpassen naar jouw eigen formaat bakblik.
Een recept voor heerlijke Italiaanse bollen. Lekker met kaas en tomaat, vlees of om te beleggen als pizza (en eventueel nog even af te grillen). Dit recept maakt gebruik van een Poolish voor wat extra smaakontwikkeling. De smaak van de Oregano is licht maar duidelijk aanwezig, je kunt dit eventueel wat verlagen. Ook kun je het vervangen door een Italiaanse kruidenmix.
Je kunt deze bollen bakken op een koude bakplaat en die in de (voorverwarmde) oven schuiven. Ze worden dan wat minder ‘bol’ en ‘rond in de hoogte’ (zoals de mijne, een pizza steel staat nog op mijn wensenlijst). Je kunt ze eventueel ook op een voorverwarmde bakplaat of op een pizzasteen- of steel schuiven. Ze krijgen dan een nog mooiere ovenrijs. Het deeg is soepel en heel licht plakkerig. Je kunt met een heel klein beetje olie werken of met minimale strooibloem. Gebruik absoluut niet te veel want je hebt weerstand van je werkblad nodig voor goede spanning in de bollen.
Dit recept is voor 1620 gram deeg (12 bollen van 135 gram, 2 bakplaten).
Inhoudsopgave
Italiaanse Bollen
11
uur25
MinutenINGREDIËNTEN
- Hoofddeeg
769,4 gram Tarwebloem (T65 van Holland Meel)
96,2 gram Semola (Semola di grana duro rimacinata 5 stagi)
500,1 gram Water
17,3 gram Zout
8,7 gram Instant Gist
14,9 gram Gedroogde Oregano
19,2 gram Olijfolie (Eventueel Extra vergine)
De Poolish
- Poolish
96,2 gram Tarwebloem (T65 van Holland Meel)
96,2 gram Water (koud)
0,2 gram Instant Gist
- Decoratie
Maisgries of maismeel
Instructies
- Maak een avond van te voren de Poolish. Laat op kamertemperatuur staan tot ongeveer in volume verdubbeld. Het is niet erg als de Poolish eventueel weer is ingezakt.
- Meng de Poolish met de overige ingrediënten, kneed tot het deeg goed gekneed is.
- Vorm tot bal en zet weg voor de bulkrijs.
- Wanneer de bulkrijs klaar is verdeel je het in de gewenste porties. Vorm voor en laat rusten. Bol vervolgens op, spuit of strijk licht nat met water en bestrooi met maisgries of maismeel. Als je spuit het liefst heel dun vernevelen, voorkom dikke druppels (die weken de korst en zorgen voor grote blazen).
- Wanneer het deeg bijna klaar is met rijzen (het mag best nog wat sneller terugspringen) snij je het met een scheermesje of lame 2 keer in.
- Bak vervolgens 5 minuten met stoom op 230 graden. Daarna stoom uit de oven laten en verlagen naar 200 graden tot gaar en de gewenste kleur.
BAKKERSFORMULE
- Hoofddeeg
- 80% Tarwebloem (T65 van Holland Meel)
- 10% Semola (Semola di grana duro rimacinata 5 stagi)
- 52% Water
- 1,8% Zout
- 0,9% Instant Gist
- 1,55% Gedroogde Oregano
- 2% Olijfolie (Eventueel Extra vergine)
- De Poolish
- Poolish
- 10% Tarwebloem (T65 van Holland Meel)
- 10% Water (koud)
- 0,02% Instant Gist
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.