Witbrood uit de bus
Recepten Busbroden Gistbrood Witbrood

Je eerste brood: Witbrood uit de bus

Deel het resultaat op Instagram met #bakkerijremon om het mij te laten zien!

Wanneer je voor het eerst de keuken induikt om je eigen brood te gaan bakken is het misschien heel verleidelijk om voor een heerlijk bruin- of volkorenbrood te kiezen. Want dit is gezonder voor je! Mijn advies: niet doen! Begin met het bakken van een ‘simpel’ witbrood. Een brood van 4 grondstoffen waarmee eindeloos te variëren is (als je eenmaal de basis onder de knie hebt).

Schrik niet van de hoeveelheid informatie! Het valt gelukkig allemaal best wel mee, als je eenmaal alles door hebt genomen (wat ik ècht adviseer, en wat meer lijkt dan dat het is) zul je er elke keer dat je jouw eigen brood gaat bakken ontzettend veel gemak van hebben. Van een recept leer je niet, als je begrijpt wat er tijdens het proces gebeurt en waarom je bepaalde dingen doet, dan gaat het bakken van je eigen brood ècht heel erg tof worden!

Werk met ingrediënten op kamertemperatuur en weeg ieder ingrediënt af, dus ook het water!

Je eerste brood: Witbrood uit de bus

Recept door Rémon
Bereiding & Wachten ≈

4

uur 
Baktijd ≈

45

Minuten

Een witbrood is naar mijn ervaring een goede manier om de basis onder de knie te krijgen. Het is in de broodbakwereld een ‘makkelijk’ product om mee te werken. Je kunt een deeg voor een witbrood goed leren aanvoelen, je kunt leren herkennen wanneer je deeg goed gekneed is, wanneer je brood klaar is met rijzen en hoe je een brood kunt vormen zonder het glutennetwerk kapot te maken. Een deeg van bloem (bloem is de basis voor een witbrood, geen meel) is best ‘vergevingsgezind’.

Noteer alles wat je doet (en op welke tijden). Dit maakt het makkelijker voor je om in kaart te brengen wat er eventueel fout gaat tijdens het bakken van je eerste brood. Zo kun je jouw werkwijze stapsgewijs aanpassen (één stap per bakpoging). Je leert zo herkennen welke stappen, werkzaamheden en ingrediënten welk effect hebben op jouw bakresultaat. We kiezen voor de basis ook voor een witbrood uit de bus, een witbrood uit een bakblik dus. Je hoeft je in dit geval nog wat minder zorgen te maken om de technieken van het opbollen en opmaken. Het brood zal voldoende ondersteuning krijgen van het bakblik en kan maar één kant op, dat is naar boven!

Heel veel succes met het bakken van je eerste brood. Heb geduld (vooral bij de laatste rijs (narijs), wacht ècht tot je brood klaar is met rijzen, dit zal een resultaat opleveren dat het wachten waard is!).

Bakkersformule

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar en laat even met deksel rusten (20/30 minuten).
  • Na het rusten stort je je deeg op je werkblad en kneed je het samen tot een mooi soepel deeg.
  • Wanneer het deeg goed gekneed is doe je het terug in de kom en sluit je hem af met het deksel. Je laat het nu rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is.
  • Bestuif je deeg in de kom en haal met je deegkrabber los uit de kom. Stort ondersteboven op je werkblad.
  • Vorm het deeg tot een busbrood en leg het bestoven in de bus.
  • Laat het deeg rijzen tot het deeg klaar is om te bakken. Verwarm je oven voor op 250 graden, bak vervolgens ongeveer 45 minuten met stoom op 180 graden (boven- en onderwarmte). Wanneer het brood gaar is stort je het en laat je het afkoelen voordat je gaat aansnijden.

    Het brood is gaar wanneer het lekker ‘hol’ klinkt. Maar hol is niet voor iedereen hetzelfde. Om zeker te weten dat je brood gaar is kun je de kerntemperatuur meten met een digitale thermometer. Bij 95 graden of warmer is het brood gaar. Op 180 graden zal je je brood niet zo heel snel verbranden. Dus zet het gerust 5 of 10 minuten langer in de oven (dit mag ook zonder bakblik). Hou het dan wel even extra goed in de gaten, zolang er niets verbrand ruikt is alles prima.
Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *