Je eerste brood: Witbrood uit de bus
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Wanneer je voor het eerst de keuken induikt om je eigen brood te gaan bakken is het misschien heel verleidelijk om voor een heerlijk bruin- of volkorenbrood te kiezen. Want dit is gezonder voor je! Mijn advies: niet doen! Begin met het bakken van een ‘simpel’ witbrood. Een brood van 4 grondstoffen waarmee eindeloos te variëren is (als je eenmaal de basis onder de knie hebt).
Schrik niet van de hoeveelheid informatie! Het valt gelukkig allemaal best wel mee, als je eenmaal alles door hebt genomen (wat ik ècht adviseer, en wat meer lijkt dan dat het is) zul je er elke keer dat je jouw eigen brood gaat bakken ontzettend veel gemak van hebben. Van een recept leer je niet, als je begrijpt wat er tijdens het proces gebeurt en waarom je bepaalde dingen doet, dan gaat het bakken van je eigen brood ècht heel erg tof worden!
Werk met ingrediënten op kamertemperatuur en weeg ieder ingrediënt af, dus ook het water!
Inhoudsopgave
Ingrediënten voor jouw bakbklik
Voor dit recept reken je zelf uit hoeveel bloem je nodig hebt om jouw blik goed te vullen. Je leert dan meteen hoe je een bakkersformule goed kunt toepassen.
Je eerste brood: Witbrood uit de bus
4
uur45
minutenEen witbrood is naar mijn ervaring een goede manier om de basis onder de knie te krijgen. Het is in de broodbakwereld een ‘makkelijk’ product om mee te werken. Je kunt een deeg voor een witbrood goed leren aanvoelen, je kunt leren herkennen wanneer je deeg goed gekneed is, wanneer je brood klaar is met rijzen en hoe je een brood kunt vormen zonder het glutennetwerk kapot te maken. Een deeg van bloem (bloem is de basis voor een witbrood, geen meel) is best ‘vergevingsgezind’.
Noteer alles wat je doet (en op welke tijden). Dit maakt het makkelijker voor je om in kaart te brengen wat er eventueel fout gaat tijdens het bakken van je eerste brood. Zo kun je jouw werkwijze stapsgewijs aanpassen (één stap per bakpoging). Je leert zo herkennen welke stappen, werkzaamheden en ingrediënten welk effect hebben op jouw bakresultaat. We kiezen voor de basis ook voor een witbrood uit de bus, een witbrood uit een bakblik dus. Je hoeft je in dit geval nog wat minder zorgen te maken om de technieken van het opbollen en opmaken. Het brood zal voldoende ondersteuning krijgen van het bakblik en kan maar één kant op, dat is naar boven!
Heel veel succes met het bakken van je eerste brood. Heb geduld (vooral bij de laatste rijs (narijs), wacht ècht tot je brood klaar is met rijzen, dit zal een resultaat opleveren dat het wachten waard is!).
Ingrediënten
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar.
- Na het mengen stort je je deeg op je werkblad en kneed je het samen tot een mooi soepel deeg. Het moet dus niet voelen als een stevige droge bonk klei. Zorg dat het niet te veel kracht kost om het deeg te rekken.
- Wanneer het deeg goed gekneed is, doe je het terug in de kom en sluit je hem af met het deksel of met een schone droge doek. Je laat het nu rijzen tot het volume ongeveer verdubbeld is. Je kunt er even diep met een vinger in prikken, het gat moet zich niet weer samentrekken.
- Bestuif je deeg heel licht in de kom en haal met je deegkrabber los uit de kom. Stort ondersteboven op je werkblad.
- Vorm voor, laat rusten en vorm het deeg vervolgens tot een busbrood. Leg met de sluiting naar onder in de bus.
- Laat het deeg rijzen tot het deeg klaar is om te bakken. Verwarm je oven voor op 250 graden, bak vervolgens ongeveer 20 minuten met stoom op 220 graden (boven- en onderwarmte). Daarna nog tot het brood gaar is op 200, draai terug bij te snelle kleuring. Wanneer het brood gaar is stort je het en laat je het afkoelen voordat je gaat aansnijden.
Het brood is gaar wanneer het lekker ‘hol’ klinkt. Maar hol is niet voor iedereen hetzelfde. Om zeker te weten dat je brood gaar is, kun je de kerntemperatuur meten met een digitale thermometer. Bij 95 graden of warmer is het brood gaar.
Wil je een donkere en harde korst? Bak dan op een hogere temperatuur. Je kunt ook starten op 230 graden en eventueel verlagen. Probeer te spelen met wat voor jouw oven werkt! Je weet dit natuurlijk al omdat je alle kennisartikelen boven dit recept hebt doorgenomen. 😉
Veel hulp ontvangen? Geef wat terug!
Is de informatie die je op mijn website kunt vinden ook waardevol voor jou? Heeft het ook jou geholpen of heb je weer nieuwe dingen geleerd? Is het kwartje gevallen waardoor je nu weet waarom iets mis ging? Wil je mij bedanken? Door een donatie te doen geef je wat terug voor de tijd, energie en passie die ik in deze website steek.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Over advertenties: Ik probeer ze zo min mogelijk te laten storen tijdens je bezoek. Ik heb ze wel nodig om deze website te kunnen onderhouden.