Kleine bolletjes vormen met je handen – Hoe vorm je bolletjes?
Ga je bolletjes bakken, hoe vorm je bolletjes dan? Zachte bollen, harde bollen, de techieken zijn hetzelfde. Hier leg ik uit hoe je bolletjes opbolt of vormt. Deze techniek geeft de minste kans op gaten bovenin je bolletjes.
Sommige mensen ervaren het opmaken of opbollen van bolletjes als één van de makkelijkste manier om kleinbrood op te maken. Voor anderen is dit een lastige… Rare vormen, gekke gaten bovenin de bol, bollen die aan de zijkant openspringen. Ik zie ze allemaal voorbij komen. Hieronder leg ik middels een aantal foto’s, tekst en een video uit hoe ik mijn bolletjes maak. Op deze manier van opbollen heb ik vrijwel nooit gaten bovenin de bollen.
De juiste gereedschappen en materialen klaarleggen
Wanneer je deeg ongeveer is verdubbeld in volume kun je je gereedschappen en materialen verzamen. Ga je het deeg opdelen voor verschillende broden dan is een digitale weegschaal handig (ik gebruik zelf de Soehnle Page Compact). Verder heb je nodig:
- Je deegkrabber
- Een beetje olie om je handen vettig te maken
- Een digitale keukenweegschaal
- Schone theedoek die je over je deeg kan leggen
De bolletjes de eerste keer opbollen
Voordat je de bolletjes de uiteindelijke vorm gaat geven verdeel je het deeg over de aantal porties die je wilt. Je kunt dit op het oog doen of de bolletjes afwegen met je keukenweegschaal. Ik raad je aan om de weegschaal te gebruiken als je wilt dat al je bollen op hetzelfde moment gaar zijn en vrijwel de zelfde vorm hebben.
Vervolgens bol je de bolletjes op en dek je ze af met een schone doek. Je laat ze nu 15/25 minuten rusten zodat de gluten in het deeg kans hebben om te ontspannen, dat maakt het vormen van je bolletjes een stuk makkelijker.
Bolletjes opbollen






Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.