Koemelkvrije witte basis (Vegan “Roomijs”) – Zonder Inuline
Belangrijke informatie bij mijn ijsrecepten
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie. Alle recepten geven een compositie tussen 740 en 760 gram, exclusief eventuele vullingen. Dit kan in de meeste ijsmachines verwerkt worden en geeft ongeveer 1 liter ijs. Je kunt natuurlijk zelf op- of afschalen.- Voor alle melk-, room,- en sorbetijsrecepten heb je een ijsmachine nodig.
- Voor alle melk-, room,- en sorbetijsrecepten heb je een thermometer nodig.
- Een setje RVS bolzeven is handig om de compositie of fruitpuree door te passeren.
- Een afgeronde sauspan is ideaal, er zijn dan geen hoekjes waar je lastig bij kunt komen. Bovendien heeft deze pan een handige schenkrand.
- Het mengen en roeren in de pan werkt het beste met een draadgarde.
- Bij het koken van een fruitpuree of het schrapen van een kom is een setje siliconen spatels een uitkomst.
- Deze siliconen lepel is een ideaal hulpmiddel bij het verplaatsen van het ijs uit de machine naar de bewaarbak. Stevig genoeg om te schrapen, maar niet scherp.
- Een Gastronorm Container (GN 1/4) is handig om het ijs in te bewaren, indien gewenst met afsluitbaar deksel (GN 1/4).
- Bij sommige recepten heb je een staafmixer nodig.
- Weeg alle ingrediënten, ook vloeistoffen.
- Gebruik alleen de specifieke ingrediënten die staan aangegeven in het recept (juiste vet- en suikerpercentages). Laat geen ingrediënten weg en voeg geen andere ingrediënten toe, met uitzondering van het onderstaande.
- Wanneer je stukjes koek, cake, chocolade of nootjes wilt toevoegen aan het ijs, gebruik dan maximaal 10% ten opzichte van het totale mixgewicht. Toevoegen tegen het einde van het draaien. Voeg geen stukjes fruit toe, deze worden onbehandeld vaak te hard bij het verder aanvriezen.
- Wanneer je meer technische kennis hebt van ijs, kun je een recept omrekenen naar andere grondstoffen.
- Stabilisatoren zijn optioneel, maar het gebruik ervan beveel ik wel aan. IJs stabilisatoren zijn veelal van plantaardige afkomst. Voor het afwegen van stabilisatoren kun je het beste een precisieweegschaal gebruiken.
- Wil je niet de gesuggereerde Gecombineerde Stabilisator-Emulgator gebruiken? Dan kun je 1 blaadje gelatine (1,64 gram) gebruiken, eerst wellen natuurlijk. Deze zodra de compositie van het fornuis komt er met een staafmixer doorheen mixen. Wil je een andere Gecombineerde Stabilisator-Emulgator of eigen samenstelling gebruiken? Dat kan. Let wel altijd goed op de dosering. Te veel stabilisatoren kunnen een vreemd mondgevoel of slijmerige beleving veroorzaken. Verwarmen naar de specificatie van de gekozen ingrediënten (meestal 80 tot 85 graden).
Zelf Koemelkvrij “Roomijs” maken
Heb jij of een gezinslid last van een koemelkallergie en kun je daardoor al heel lang geen Roomijs meer eten? Dan is dit recept voor een Koemelkvrije witte basis zeker wat voor jou! Mensen met een Lactose-intolerantie kunnen natuurlijk gewoon voor een lactosevrije melk- of roomsoort kiezen, maar dat gaat bij een koemelkallergie helaas niet op.
“Roomijs” zonder koemelk, wat is er anders?
Eigenlijk mag dit ijs geen Roomijs heten, daarom staat de term ook tussen aanhalingstekens. Voor Roomijs moet er ten minste 5% melkvet in het ijs zitten. Dat gaat bij uitsluiting van koemelk uiteraard niet op. In dit “Roomijs” heb ik melk en room vervangen door Haverdrink en Kokosolie.
Om een ijs te verkrijgen met een aangenaam mondgevoel, zijn er verschillende knoppen waaraan je kunt draaien. Een hele belangrijke bij roomijs is de magere melkpoeder. Daardoor kan het drogestofgehalte van de compositie opgekrikt worden en voelt het ijs minder koud aan in de mond. Om toch een goede romige textuur te krijgen, heb ik ervoor gekozen het vetgehalte wat op te schroeven. In dit ijs zit ongeveer 14% vet. Dat kan nog wat naar beneden wanneer ik het alternatief voor magere melkpoeder (Inuline) heb ontvangen. Echter zijn sommige mensen ook erg gevoelig voor Inuline, dus heb ik ervoor gekozen ook de wat vettere witte basis te plaatsen. Door het missen van zowel de magere melkpoeder als de Inuline, voelt het ijs wel wat kouder aan dan een ‘echt’ Roomijs. Maar het is zeker geen straf om te mogen eten!
Alleen de specifieke ingrediënten gebruiken die staan aangegeven
Ja, echt. Bij een ijs waarin wel koemelk verwerkt zit, is het al belangrijk exact de juiste vet- en suikerpercentages te gebruiken. Bij een koemelkvrij ijs dat nog veel belangrijker. Melk- en roomalternatieven zijn er in enorm veel verschillende variaties. Ze hebben allemaal weer specifieke eigenschappen die hun sporen nalaten in het eindresultaat. Gebruik dus echt alleen de specifieke ingrediënten uit de ingrediëntenlijst.
Variëren met de witte basis
Deze witte basis is (zoals de naam al doet vermoeden) echt een basis van waaruit je zelf kunt gaan variëren. Voeg bijvoorbeeld na het passeren vanille toe, of laat tijdens het verwarmen en rijpen wat koffiebonen infuseren. Een oploskoffie toevoegen kan natuurlijk ook. Tegen het einde van de draaitijd kun je er ook vulling doorheen draaien. Verder kan de basis gebruikt worden om te combineren met een sorbet-compositie om er een koemelkvrij Demi-ijs van te maken. Ga echter niet spelen met de balans in de ingrediënten, dat kan onverwachte resultaten geven.
Gebruik van gelatine of andere stabilisatoren
Alleen koemelkvrij eten en geen vegan? Dan kun je gebruikmaken van een gelatineblaadje. Het ijs krijgt dan een nog betere textuur. Wanneer je een andere stabilisator wilt gebruiken, gebruik dan minder dan aanbevolen op de verpakking. In de gebruikte ingrediënten zitten al ook stabilisatoren.
Koemelkvrije witte basis (Vegan “Roomijs”)
20
uur30
minutenIngrediënten
- Compositie
305 gram Oatly Haverdrank Barista Edition
245 gram Oatly Haver cuisine
70 gram Jumbo Kokosolie Biologisch 500ML
80 gram Sacharose
50 gram Dextrose
Instructies
- Alle ingrediënten in pan doen en onder continu roeren verwarmen, totdat alles is opgelost. Bij gebruik van een stabilisator verwarmen naar de vereiste temperatuur (meestal 80 tot 85 graden).
- Eventueel een geweekt gelatineblaadje toevoegen en doorroeren.
- Compositie door bolzeef passeren.
- De compositie ten minste 2 minuten grondig mixen met een staafmixer.
- Spoedig terugkoelen en afgedekt laten overnachten in een koelkast van 4 graden.
- De volgende dag de compositie nog eens mixen met een staafmixer. Vervolgens ijs draaien volgens instructie van de ijsmachine.
– Bij een ijsmachine met compressor de machine voorkoelen.
– Bij een ijsmachine met vooraf bevroren mengkom kan het mengsel er direct in. - Lossen in voorgekoelde bak, bak afsluiten en in vriezer plaatsen om het ijs verder te laten bevriezen.
- 30 minuten voor serveren in koelkast plaatsen om op te warmen naar juiste scheptemperatuur.
Notities
Veelgestelde vragen bij ijsrecepten
Klik op één van de vragen voor een antwoord.Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.