Licht meergranen nachtbrood met zonnebloempitten en Duitse kruidenmelange
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Een licht meergranen nachtbrood met Duitse kruidenmelange en zonnebloempitten.
Goed om te weten: Anders dan bij broden met een ‘regulier’ percentage gist vermeld ik bij nachtbroden de temperatuur van mijn keuken en ingrediënten. Daarnaast vermeld ik ook de fermentatietijd / duur van de bulkrijs. Dit helpt jou met het inschatten van hoe lang het bij jou gaat duren.
Ik gebruikte 500 gram bloem/meel voor dit brood.
De temperatuur van mijn keuken en ingrediënten: 17,5 °C
Duur bulkrijs: 9 uur
Licht meergranen nachtbrood
9
uur5
minuten35
minutenRijsmandje van 22/25cm doorsnee, 800/1000 gram.
INGREDIËNTEN
400 gram Tarwebloem (Ik gebruikte T65 van Holland Meel)
75 gram Volkoren Speltmeel (Ik gebruikte Volkoren Speltmeel van Albona (Aldi).
25 gram Volkoren Roggemeel (Ik gebruikte Volkoren Roggemeel van Korenmolen “De Leeuw Lettele.
120 gram Niet geweekte zonnebloempitten (er is tijd genoeg voor opname dus we voegen extra vocht toe aan het deeg in plaats van dat we weken)
405 gram Water
10,5 gram Zout
4 gram Venkelzaad (Fijngemalen)
4 gram Karwijzaad (Fijngemalen)
4 gram Korianderzaad (Fijngemalen)
Instructies
- Meng in de avond alle ingrediënten samen. Zorg dat er geen droge stof meer is maar dat alle bloem en het meel vochtig is.
- Sluit de kom af (het liefst met een deksel tegen tocht) en wacht tot het deeg in volume is verdubbeld. Stort het hierna op je werkblad (geen bloem of olie op werkblad). Je kunt de glutenvorming goed waarnemen.
- Een (grote) goede deegkrabber is hier je beste vriend. Gebruik je deegkrabber en vouw links en rechts over elkaar heen, daarna boven en onder. Draai om en gebruik je deegkrabber om de deegbal onder verdere spanning te brengen.
- Laat het deeg 20 minuten rusten, draai om en herhaal het vouwproces, breng weer onder meer spanning.
- Leg het deeg met de naden naar beneden in een goed bestrooid (rond) deegmandje. Bestrooi het deeg ook ruim met roggebloem of rijstebloem. We leggen de naad naar onder zodat deze tijdens het bakken naar boven ligt, hij zal dan daar losborsten. Insnijden is hier niet nodig.
- De narijs gaat sneller, de gisten hebben zich door celdeling vermenigvuldigd. Hierdoor is de gistcultuur groter dan bij het mengen van het deeg. De narijs duurde bij mij 70 minuten (het was inmiddels weer dag en de temperatuur was 18,5 °C). De duur van de narijs komt ongeveer overeen met de ‘normale’ duur van een gistbrood met ‘regulier’ percentage gist.
- Bak het brood in een cloche, aardewerk schaal of gietijzeren pan op 230 graden (30 minuten met deksel), resterende tijd (tot het brood gaar is) zonder. Op een steen bakken kan ook, gebruik dan voldoende stoom.
BAKKERSFORMULE
- 80% Tarwebloem (Ik gebruikte T65 van Holland Meel)
- 15% Volkoren Speltmeel (Ik gebruikte Volkoren Speltmeel van Albona (Aldi).
- 5% Volkoren Roggemeel (Ik gebruikte Volkoren Roggemeel van Korenmolen “De Leeuw Lettele.
- 24% Niet geweekte zonnebloempitten (er is tijd genoeg voor opname dus we voegen extra vocht toe aan het deeg in plaats van dat we weken)
- 81% Water
- 2,1% Zout
- 0,24% Instant Gist of 0,6% Verse Gist
- 0,8% Venkelzaad (Fijngemalen)
- 0,8% Karwijzaad (Fijngemalen)
- 0,8% Korianderzaad (Fijngemalen)
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.