Licht meergranen nachtbrood
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zelf een Licht meergranen nachtbrood bakken
Een licht meergranen nachtbrood dat vol is van smaak. Bij dit brood hoef je niet te kneden of de ‘stretch & fold’ techniek toe te passen. Je maakt puur gebruik van de kracht van tijd en de wetenschap over celdeling van gisten.
Goed om te weten: Anders dan bij broden met een ‘regulier’ percentage gist vermeld ik bij nachtbroden de temperatuur van mijn keuken en ingrediënten. Daarnaast vermeld ik ook de fermentatietijd / duur van de bulkrijs. Dit helpt jou met het inschatten van hoe lang het bij jou gaat duren.
Ik gebruikte 600 gram bloem/meel voor dit brood.
De temperatuur van mijn keuken en ingrediënten: 17 °C
Duur bulkrijs: 9,5 uur
BAKKERSFORMULE
- 75% Tarwebloem (Ik gebruikte T65 van Holland Meel)
- 8,33% Volkoren Tarwemeel (Ik gebruikte Volkorenmeel GLX van Holland Meel)
- 8,33% Volkoren Roggemeel (Ik gebruikte Volkoren Roggemeel van Korenmolen “De Leeuw” Lettele.
- 8,33% Volkoren Speltmeel (Ik gebruikte Volkoren Speltmeel van Albona (Aldi).
- 68% Water
- 1,8% Zout
- 0,24% Instant Gist of 0,6% Verse Gist
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Dank voor dit recept, het brood was heerlijk! Ik heb de hydratatie verhoogd naar 70% (hij was bij mij na het mengen nog aan de droge kant) en de gist iets verlaagd naar 0,2% voor een langere bulkrijs. Een blijvertje!
Ik maak dit brood elke week, al ongeveer 3 maanden. Het is erg gemakkelijk en bijzonder lekker. Ik wissel wat af in hoeveelheden bloem en water om wekelijks een ander smaakje te kunnen eten. Ik maak 2 kleine broodjes met dit recept. Ik bak het brood in een gietijzeren pan. Hartelijk bedankt!
Leuk om te lezen, Nele!