Lichtbruin Tarwe-Rogge vloerbrood met geroosterde pitten
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Lichtbruin Tarwe-Rogge vloerbrood met geroosterde pitten
Wil je zelf een Lichtbruin Tarwe-Rogge vloerbrood met geroosterde pitten bakken? Dan is dit recept wat voor jou! Door het roosteren van de pitten krijgt ze extra smaak en aroma. Het maakt echt een groot verschil in het uiteindelijke brood. Wanneer je de pitjes niet roostert, dan krijgen ze tijdens het bakken die aroma’s niet. Dat komt doordat de interne deegtemperatuur tijdens het bakken niet boven de 100 graden komt. Het roosteren in de pan of oven gebeurt op hogere temperaturen. Met dank aan de hogere temperatuur kan deze smaak-, kleur- en aromaontwikkeling wel ontstaan.
Dit recept is geschikt om te bakken in een ‘standaard’ thuisoven. Het recept is voor twee batards die passen op een pizzasteen of pizzasteel van 40x30cm. Wil je één brood bakken? Dan kun je alle ingrediënten halveren. Verdelen na de bulkrijs is dan niet nodig (je doet dan eigenlijk een bolrijs). Ontgas het deegstuk heel licht en bol het losjes op. Daarna kun je het verder verwerken. Als je in een ronde braadpan wilt bakken, dan kan het handig zijn er een Boule van te maken. Uiteraard kun je in plaats van een couche ook rijsmandjes gebruiken.
BAKKERSFORMULE
- 55,6% Franse T65
- 38,9% Volkoren Tarwemeel
- 5,5% Volkoren Roggemeel
- 5% Zonnebloempitten (Geroosterd)
- 5% Pompoenpitten (Geroosterd)
- 2% Zout
- 0,7% Instant Gist
- 64,4% + 5,6% Water (de 5,6% gebruik je om bij te wassen)
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Vorige week de workshop gedaan bij Remon en vandaag geprobeerd 2 vloerbroden te bakken. Resultaat is zeker verbeterd naar de workshop. Broden zien er goed uit. Over de smaak kan ik nog niets zeggen want morgen worden ze pas aangesneden. Nogmaals dank Remon voor je leuke en leerzame workshop. Ik kan iedereen de workshops aanbevelen want je doet er een hoop kennis en het is nog gezellig ook.
Lukte direct goed en de smaak is voortreffelijk. Roggemeel voegt het extra toe wat betreft de smaak en stevigheid bij het snijden. Fijn recept om vaak te gebruiken.
De workshop in juni heeft mij nuttige basis dingen geleerd zo ook inzicht in de bakkersformule.
Ik durf nu veel meer uit te proberen en weet waarop te letten.
Beste Remon,
kan ik hier ook desem van roggemeel bij gebruiken ipv gist?
Dat kan, maar dan zul je de desem wel moeten verrekenen met de andere ingrediënten om hem weer in balans te krijgen. 🙂
Rémon
Mooi recept!
-waarom moet bij dit recept er slechts licht ontgast worden?
-klopt het dat 6 gram gist relatief weinig is? Wat voor rijstijden kan ik verwachten bij een kamertemperatuur van 20 graden?
Hi Brood Bakker,
Het weinig ontgassen zorgt voor het minder ‘verfijnen’ van het kruim, waardoor de structuur wat wilder blijft.
Doordat er niet enorm veel ontgast wordt, wordt er minder gist gebruikt. Zo heeft het deeg toch wat meer tijd voor smaakontwikkeling, totale tijden over het gehele proces zullen niet enorm veel afwijken van een broodje waar meer gist op zit, maar die wel meer ontgast wordt. Minder ontgassen = minder benodigde tijd in de narijs.
– Rémon