Makkelijker handen wassen na het kneden van brooddeeg
Basis Kneden

Makkelijker handen wassen na het kneden van brooddeeg

Er is niets vervelender dan het ellenlange handenwassen na het kneden van brooddeeg. Je spuit je handen vol zeep, je zet de kraan aan en op het moment dat het water je handen aanraakt ontstaat er een lijmmassa. Een heel erg irritant fenomeen, je bent al aan het werk geweest met het kneden van je deeg, nu ook nog werken om je handen schoon te krijgen? Echt niet! Ik heb een tweetal tips die je helpen zodat het handen wassen na het kneden van brooddeeg een stuk makkelijker zal worden.

Tip 1: Gebruik je deegkrabber om vochtig deeg van je handen te schrapen

Wanneer je eenmaal een mooi deeg hebt gekneed zullen je handen waarschijnlijk niet meer helemaal schoon zijn. Zeker niet na het kneden van een deeg met een hoge hydratatie. Voordat je direct naar de kraan rent kun je de deegkrabber gebruiken om de vochtige stukjes deeg van je hand te krabben en terug te ‘plakken’ aan je bol deeg. Laat de droge stukjes lekker aan je handen zitten omdat je deze liever niet terug in je deeg hebt. Je zult merken dat er flink wat bruikbaar deeg verloren was gegaan wanneer je deze tip niet gebruikt. Bovendien zijn nu je handen al een stuk schoner.

Tip 2: Voordat je de kraan aanzet begin je met ‘droogwassen’

Nadat je de deegkrabber hebt gebruikt om het meeste deeg al van je handen te schrapen blijven de droge stukjes deeg nog over. Wanneer je nu direct je handen gaat wassen zullen de stukjes deeg gehydrateerd worden en veranderen in een soort behangplaksel. Om dit tegen te gaan kun je eerste je handen ‘droogwassen’.

Pak voor het droogwassen een kleine hoeveelheid bloem en wrijf dit tussen je handen en vingers. Je zult merken dat het resterende vocht in de bloem zal trekken en dat je gemakkelijk je handen schoon kunt ‘wassen’. De resterende stukjes deeg en ‘aangekoekte’ bloem kun je nu met een klein beetje zeep en warm water gemakkelijk van je handen afwassen.

Gebruik dezelfde tips bij het schoonmaken van je werkblad

Hetzelfde principe is van toepassing bij het schoonmaken van je werkblad. Meteen een natte doek over je werkblad halen zal resulteren in een plakkerig zooitje. Je kunt starten met het schoonmaken van je tafel met je deegkrabber. Vervolgens bestuif je de resterende stukjes met een beetje bloem en krab je nog een keer. Hierna kun je de tafel gemakkelijk afnemen met een theedoek.

Makkelijker handen wassen na het kneden van brooddeeg - Ook handig om je werkblad schoon te maken
Makkelijker handen wassen na het kneden van brooddeeg – De tips zijn ook handig om je werkblad schoon te maken

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *