Video’s delen
Zijn mijn video’s behulpzaam? Ik zou het leuk vinden als je ze met anderen deelt. Bijvoorbeeld op Facebook of via Whatsapp. Je helpt mij dan nieuwe mensen bereiken!
Moet je een broodvorm/broodblik/broodbus invetten?
Wanneer je voor het eerst een brood gaat bakken vraag je jezelf misschien af of je jouw broodvorm moet invetten of niet. Dit is eigenlijk een vraag waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn. Het komt er op neer dat het volledig afhangt van het type bakvorm dat je gebruikt en het soort brood dat je gaat bakken.
Waarom zou je je broodvorm invetten?
Het invetten van je broodvorm doe je vooral om te voorkomen dat het brood vast blijft zitten aan je broodbakvorm. Daarnaast helpt het beetje vet om een mooie korst(kleur) te krijgen. Dit komt doordat het vetlaagje in het blik of de broodvorm werkt als een geleider van de warmte.
Zijn er ook broodvormen/bakvormen die je niet hoeft in te vetten?
Ja, bij broodbakvormen met antiaanbaklaag/coating is het in principe niet nodig om hem in te vetten. Toch zou ik het voor de zekerheid doen, bovendien helpt het zoals hierboven geschreven met de warmtegeleiding. Gebruik wel een heel dun laagje, beter zekerheid van het loskomen dan spijt achteraf. Een gaar brood zal dan gemakkelijk uit de vorm loskomen. Ga je werken met een rijk deeg? Dan kun je beter wel altijd je broodvorm invetten. Een rijk deeg heeft namelijk toch meer de neiging om vast te gaan zitten in een vorm, bijvoorbeeld door lekkende suikers. Vormen zonder antiaanbaklaag (zoals blauwstalen of alusteel bussen) moeten wel altijd ingevet worden met een heel dun laagje.
Toevoeging op blikken met een antiaanbaklaag
De kwaliteit en hittebestendigheid tussen de antiaanbaklagen verschilt nog al. Ik gebruikte altijd erg graag blikken met antiaanbaklaag, maar ben daar inmiddels van teruggekomen. De meeste blikken met antiaanbaklaag zijn namelijk ‘officieel’ geschikt tot circa 200/220 graden. Ze zijn daarom wel ideaal voor cake en ander gebak, die komen zelden boven die temperatuur. Brood bak je in de meeste gevallen op een hogere temperatuur. Met dat als reden vind ik een cakeblik met antiaanbaklaag top maar bak ik brood het liefst in een alusteel blik, blauwstaal werkt ook heel goed, maar vraagt wat meer zorg. Een uitzondering op de regel van blikken met antiaanbaklaag zijn bijvoorbeeld de blikken van Kitchen Craft, o.a. de Chicago Metallic serie. Deze zijn geschikt tot 232 graden. Zet ze dus niet op een voorverwarmde steen of steel van 250 graden! Dat kan de laag aan de buitenkant beschadigen. Overweeg je een blik met antiaanbaklaag? Probeer dan te achterhalen tot welke temperatuur ze geschikt zijn.
Invetten, waarmee dan?
Wanneer je jouw broodvorm in wilt vetten doe dit dan vooral dun! Het soort vet dat je hierbij gebruikt is niet heel erg belangrijk. Je kunt het doen met bijna ieder type olie of boter dat tegen hoge temperaturen kan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het gebruik van een bakspray (bijvoorbeeld Dr. Oetker) of pancoating (bijvoorbeeld van Sonneveld).
Bakblik afwassen?
Liever niet! Een bakblik kun je het beste even uitvegen met een (keuken)papiertje. Zo blijft er altijd een lekker dun vetlaagje achter. Heb je echter hardnekkig vuil dan kun je even een borsteltje gebruiken om het los te maken.
Moet ik mijn broodvorm bekleden met bakpapier?
Een broodvorm hoef je niet te bekleden met bakpapier. Niet wanneer je geen rijk deeg gebruikt in ieder geval. Ga je een suikerbrood of rozijnenbrood maken, dan kun je het bakblik wel bekleden om beschadiging te voorkomen. De suikers kunnen namelijk de antiaanbaklaag van je broodvorm beschadigen (als je die hebt). Wanneer je liever zonder bakpapier wilt werken dan wil ik je aanraden om één broodblik te hebben dat je specifiek gebruikt voor rijke deegsoorten. Je ‘gewone’ broden kun je dan in het ‘goede’ bakblik bakken.
Doe je een desembrood in je bakblik? Dan kun je eventueel wel een bekleden met bakpapier. Desem kan namelijk door de lage zuurgraad reageren met een antiaanbaklaag of het metaal en zo je bakblik dus aantasten. Bovendien zijn zware metalen (of stukjes anti-aanbaklaag) niet gewenst in voeding.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Goede middag Remon,
zou je een video kunnen maken van een krenten /rozijnen brood zonder spijs zou hier graag wat meer over willen weten, het lukt wel om ze maken maar wil ze nog beter maken de krenten /rozijn en verdelen gaat niet zo als ik het graag zou zien.
met vriendelijke groet Inge