Rozijnenbrood opgemaakt voor bakblik
Basis Opmaken

Moet je een broodvorm invetten?

Wanneer je voor het eerst een brood gaat bakken vraag je je misschien af of je je broodvorm moet invetten of niet. Dit is eigenlijk een vraag waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn. Het komt er op neer dat het volledig afhangt van het type bakvorm dat je gebruikt.

Waarom zou je je broodvorm invetten?

Het invetten van je broodvorm doe je eigenlijk alleen maar om te voorkomen dat het brood vast blijft zitten aan je broodbakvorm. Bij sommige broodbakvormen is het gelukkig niet nodig om hem in te vetten. Wil je het voor de zekerheid toch doen? Gebruik dan een heel dun laagje!

Welke broodvorm hoef je niet in te vetten?

Wanneer je een broodvorm hebt met antiaanbaklaag hoef je de broodvorm in principe niet in te vetten. Het brood zal gemakkelijk van je vorm loskomen. Ga je werken met een rijk deeg? Dan kun je voor de zekerheid wel je broodvorm invetten. Een rijk deeg heeft namelijk toch meer de neiging om vast te gaan zitten in een vorm. Vormen zonder antiaanbaklaag (zoals blauwstalen bussen) moeten wel altijd ingevet worden met een heel dun laagje vet. De broodbakvormen die ik zelf gebruik hoef je in ieder geval niet in te vetten!

Invetten, waarmee dan?

Wanneer je jouw broodvorm toch in wilt vetten doe dit dan dun! Het soort vet dat je hierbij gebruikt is niet heel erg belangrijk. Je kunt het doen met bijna ieder type olie dat tegen hoge temperaturen kan. Verder kun je een bakspray of zelfs boter gebruiken.

Moet ik mijn broodvorm bekleden met bakpapier?

Een broodvorm hoef je niet te bekleden met bakpapier. Niet wanneer je geen rijk deeg gebruikt in ieder geval. Ga je een suikerbrood of rozijnenbrood maken, dan kun je het bakblik wel bekleden om beschadiging te voorkomen. De suikers kunnen namelijk zo heet worden dat ze de antiaanbaklaag van je broodvorm beschadigen. Wanneer je liever zonder bakpapier wilt werken dan wil ik je aanraden om één broodblik te hebben dat je specifiek gebruikt voor rijke deegsoorten. Je ‘gewone’ broden kun je dan in het ‘goede’ bakblik bakken.

Delen:

Foutje gevonden?

Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.

Soortgelijke berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *