Op verzoek: broodrecepten met broodverbetermiddel
Hoewel veel thuisbakkers hun brood zonder broodverbetermiddel willen bakken, krijg ik steeds meer vraag naar hoe men een broodverbetermiddel (BVM) in receptuur kan toepassen. Men wil dan bijvoorbeeld graag zo veel mogelijk het brood van de lokale bakker imiteren. Een andere motivatie is dat ze langere malsheid van hun brood willen. Een natuurlijk brood zonder toevoegingen zal wat sneller droger worden door retrogradatie.
Het leren toepassen van een verbetermiddel
Om zo veel mogelijk thuisbakkers te kunnen helpen en informeren, ga ik vanaf nu ook verbetermiddelen verwerken. Binnenkort zul je op deze website dus ook broodrecepten vinden die gebruikmaken van een broodverbetermiddel. Deze broden bieden over het algemeen een langere versheid-ervaring. Bovendien kun je de formule onder de recepten controleren om te kijken wat de dosering van het verbetermiddel in kwestie is, zo kun je zelf verbetermiddelen leren toepassen en doseren.
Wat je vooral gaat merken is dat de meeste recepten naast het broodverbetermiddel weinig/geen andere vetstoffen of smaakmakers bevatten, denk aan roomboter, citroenrasp, olie of ei(geel). Veelal worden deze bij ambachtelijke broodsoorten en samenstellingen wel toegepast. Volledige controle over de receptuur dus.
Verder zal bij de meeste recepten met BVM, de hydratatie wat lager zijn dan je gewend bent van ambachtelijke receptuur zonder BVM. Veel broodverbetermiddelen geven extra soepelheid op het deeg waardoor er minder vocht gebruikt kan worden, maar er toch relatief lange malsheid en mooie bakaard op het eindproduct te behalen is. Daarnaast moeten deze broden in het productieproces goed door de machines komen zonder te plakken. Bij het ambachtelijk verwerken van deeg, kan een bakker met de juiste vaardigheden een veel natter deeg verwerken dan een machine kan.
Liever zonder verbetermiddel bakken?
Zijn broodverbetermiddelen niet jouw ‘Cup of Tea’ en wil je liever zonder verbetermiddel bakken? Er staan al heel wat recepten voor je klaar. 🙂
De Zuidmolen
Graag wil ik De Zuidmolen uit Groesbeek bedanken, ze hebben me een pakketje met een aantal broodverbetermiddelen toegestuurd zodat ik deze kan gaan toepassen in de receptuur. De volgende brood- en meelverbeteraars komen als eerst aan bod:
- Enzymmix
- Broodverbetermiddel biologisch
- Broodverbetermiddel
- Witbroodpoeder
- Bruinbroodpoeder
- Volkorenbroodpoeder
- Hardbroodpoeder
Er heerst nogal wat verwarring over wanneer je een specifiek type verbetermiddel het ‘beste’ kunt toepassen. Door de verbetermiddelen in receptuur terug te zien, zul je beter leren begrijpen wanneer je welk middel kunt kiezen.
Dit artikel is ontstaan vanuit een samenwerking
Wanneer ik samenwerk met een leverancier of producent van een product, gereedschap of ingrediënt, zijn alle geschreven meningen en bevindingen van mijzelf. Het kan wel zijn dat ik een product gratis of met korting heb ontvangen of dat ik betaald ben om content te maken over het onderwerp. De partij waarmee ik samenwerk heeft echter geen zeggenschap over wat ik schrijf over het onderwerp. Ook hebben ze geen inzicht in de gemaakte content voordat ik het publiceer. Zij lezen het dus pas wanneer jij het ook kunt lezen.
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.