Over
Genieten van vers brood, dat doe ik graag! Een brood dat helemaal gebakken is naar eigen smaak. Ook experimenteer ik graag met nieuwe ideeën, soms een succes, soms een volledige mislukking. Dat maakt het juist zo gaaf! Ik ben geen boulanger of patissier, maar ik ben wel (zoals velen van jullie) een echte hobbybakker!
Enkele jaren geleden ben ik verzeild geraakt in het bakken van brood. De transformatie van een aantal ingrediënten met ieder hun eigen eigenschappen naar een volledig nieuw product fascineerde me, het had iets bijzonders… Ik heb toen een tijdje vrij matige broden gebakken, maar ben er ook vrij snel weer mee gestopt. Het leverde gewoon te veel frustratie op omdat ik de processen niet goed begreep.
Ergens in het begin van 2020 begon het weer te kriebelen. Op dat moment was ik weer toe aan wat anders en wat afleiding. Brood bakken, dat zou het worden! Het lezen van boeken trok me niet zo, dus een boek over brood dat vond ik niet echt wat voor mij. Door eigenwijs door te klooien en heel het internet afgezocht te hebben (ik heb iets met dat internet, het is trouwens ook mijn werk, haha) kreeg ik het onder de knie. Het was een avontuur waarbij het ‘kaf van het koren’ gescheiden moest worden. Zo heb ik zelf mijn conclusies getrokken door dingen te proberen. Het een werkt wel, het ander werkt niet. Gaandeweg kwam ik erachter. Welke invloeden hebben temperatuur, ingrediënten, een bepaalde werkwijze of een manier van bakken? De puzzelstukjes vielen samen.
Met mijn kennisartikelen en tips gaat het bakken van het brood je waarschijnlijk een stuk gemakkelijker af. Naast het gebruik van de recepten kun je zelfs gaan experimenteren met het ontwikkelen van je eigen recept!
Mijn visie
Ik wil dat je (net als ik) met een beknopte beschrijving een recept leert bakken. Dat je een recept leert controleren op samenstelling en weet hoe je de correctheid er van kunt inschatten. Dat je een recept uit een boek of website leert inkorten om het voor jezelf gemakkelijker te maken. Dat je de kennisartikelen boven mijn recepten niet meer nodig hebt, maar dat je begrijpt waarom je een bepaalde stap in een recept neemt, dat je weet welke factoren er aan verbonden zijn en dat je bij wijze van spreken met 6 korte regels en een lijstje ingrediënten een recept kunt maken.
Sinds november 2021 heb ik trouwens ook een YouTube-kanaal. Je kunt hem hier vinden.