Hi! Ik ben Rémon.

Over Bakkerij Rémon - Dit ben ik
Naast het bezig zijn met brood en mijn onderneming ben ik ook graag in de buitenlucht!

Brood bakken is voor mij niet altijd ‘makkelijk’ geweest. En dat is het nog steeds niet, er gaat nog regelmatig wat volledig verkeerd! Ik ben geen patissier of professioneel bakker, maar ik ben wel (zoals velen van jullie) een èchte hobbybakker!

Ik geniet van vers brood. Een brood dat helemaal gebakken is naar eigen smaak. Ook experimenteer ik graag met nieuwe ideeën, soms een succes, soms een volledige mislukking. Dat maakt het juist zo gaaf!

Enkele jaren geleden ben ik verzeild geraakt in het bakken van brood. De transformatie van een aantal ingrediënten met ieder hun eigen eigenschappen naar een volledig nieuw product fascineerde mij, het had iets bijzonders… Ik heb toen een tijdje ( vrij matige 😛 ) broden gebakken maar ben er ook vrij snel weer mee gestopt. Het leverde gewoon te veel frustratie op omdat ik de processen niet goed begreep.

Begin dit jaar (2020) begon het weer te kriebelen. Door persoonlijke omstandigheden was ik weer toe aan wat anders en wat afleiding. Brood bakken, dat zou het worden! Het lezen van boeken trok mij niet zo, dus een boek over brood dat vond ik niet echt wat voor mij. Door eigenwijs door te klooien en heel het internet afgezocht te hebben (ik heb iets met dat internet, het is trouwens ook mijn werk haha) kreeg ik het onder de knie. Het was een avontuur waarbij het ‘kaf van het koren’ gescheiden moest worden. Zo heb ik zelf mijn conclusies getrokken door dingen te proberen. Het een werkt wel, het ander werkt niet, gaandeweg kwam ik er achter. Welke invloeden hebben temperatuur, ingrediënten, een bepaalde werkwijze of een manier van bakken? De puzzelstukjes vielen samen.

Op deze website kun je informatie vinden die gebaseerd is op persoonlijke ervaringen. Ik heb geprobeerd de informatie te presenteren op een manier waarop ik het zelf graag zou hebben geleerd. Niet door met je neus in een boek te duiken en continu heen en weer te moeten bladeren, maar door relevante informatie daar op de plek te zetten waar je het nodig hebt, ik hou van die efficiëntie.

Natuurlijk kun je ook algemene informatie vinden die geordend is in de volgorde van het proces (alles onder het kopje ‘basis’ is van boven naar beneden chronologisch). Zo kun je dus snel de informatie vinden die je op dat moment nodig hebt. Tevens heb ik slimme linkjes gemaakt die naar elkaar doorverwijzen zodat altijd de juiste informatie aanwezig is daar waar je het eventueel nodig hebt. Iedere keer een uitgebreid recept typen vind ik overbodig, ik denk dat het belangrijker is om ècht te leren, daarom zijn mijn recepten erg beknopt met linkjes naar relevante technieken en informatie die bij dat recept van toepassing zijn, zo leer je echt het proces kennen op eigen tempo.

Met mijn kennisartikelen en tips gaat het bakken van het brood je waarschijnlijk een stuk gemakkelijker af. Naast het gebruik van de recepten kun je zelfs gaan experimenteren met het ontwikkelen van je eigen recept!

Goed om te weten, mijn eerste broden (die tot ongeveer oktober) op deze website zijn gebakken in een combi-magnetron. Niet echt ideaal. Ik zal deze broden nog eens opnieuw bakken en dan de foto’s bijwerken, dus ook de foto van het recept ‘Je eerste brood, witbrood uit de bus‘.

Mijn visie voor deze website

Ik wil (en mijn doel is) dat mijn lezers leren, echt leren. Dat zij (en jij waarschijnlijk) het proces leren begrijpen, dat ze aan de hand van een waarneming direct kunnen bepalen wat wel, of juist niet goed ging. Dat je brood leert bakken vanuit de basis, maar dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van bestaande recepten die je één op één volgt aan de hand van ellenlange teksten. Niet alleen mijn (al bondige) recepten, maar ook recepten uit andere boeken of van het internet.

Ik wil dat jij (net als ik) met een beknopte beschrijving een recept leert bakken. Dat je een recept leert controleren op samenstelling en weet hoe je de correctheid er van kunt inschatten. Dat je een recept uit een boek of website leert inkorten om het voor jezelf gemakkelijker te maken. Dat je de kennisartikelen boven mijn recepten niet meer nodig hebt maar dat jij begrijpt waarom je een bepaalde stap in een recept doet, dat je weet welke factoren er aan verbonden zijn en dat je bij wijze van spreken met 6 korte regels en een lijstje ingrediënten een recept kunt maken.

Alle informatie op Bakkerij Rémon is gratis toegankelijk voor iedereen. Hoewel het voor alle gebruikers gratis is zijn er voor de eigenaar (voor mij dus) wel kosten verbonden aan het onderhoud en beheer van deze website. Met dat als reden is deze website afhankelijk van (gulle) donateurs.

Ja, de informatie hier zal altijd gratis toegankelijk zijn voor een ieder die interesse heeft. Ik zou eerder overwegen de website offline te halen dan mensen er alsnog voor te laten betalen.

Ik ben van mening dat er te weinig goede & gratis (in ieder geval Nederlandstalige) bronnen zijn over het bakken van je eigen brood.

Jep, maar boeken zijn niet gratis, dat is de hele gedachte achter dit concept.

Naast dat de boeken niet gratis zijn is het een kwestie van concurrentie op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld ook al voldoende supermarkten maar komen er ook nog altijd nieuwe bij. Daarom ook deze extra bron van informatie. Het is goed voor de competitie, dat motiveert commerciële bedrijven weer om de best mogelijke kwaliteit aan te bieden. Jij hebt er dus alleen maar voordeel van.