Plukbrood met knoflook-peterselieboter, kaas en peper (Wit Tarwebrood)
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Zelf een hartig plukbrood met knoflook en kaas bakken
Ben je op zoek naar een recept voor een plukbrood met knoflook-peterselieboter, kaas en peper? Dan is dit recept iets voor jou! Een heerlijk brood om te delen. Ideaal voor bij de borrel, een zomerse barbecue of tijdens de feestdagen bij de gourmet.
Wit tarwebrood
Dit hartige plukbrood is een wit tarwebrood. Dat wil zeggen dat het volledige bloem- of meelbestand bestaat uit tarwebloem. In principe kun je bij dit recept de tarwebloem één-op-één vervangen door speltbloem. Let wel op dat spelt wat kwetsbaarder is dan tarwe. Controleer dus bij voorkeur wat vaker of het deeg al goed gekneed is. Zo voorkom je dat je het deeg per ongeluk overkneedt.
Hoe bak je dit brood?

De hartige plukbroden bak je in een alusteel vlaaipannen met een bovendiameter van 20 cm. De bodemdiameter is 18 cm en de hoogte 2,5 cm. Deze vlaaipannen zijn onder andere te bestellen bij Baktotaal. Je kunt de vlaaipannen op een ovenrekje zetten tijdens het bakken, maar deze broden bakken het mooiste wanneer je ze op een pizzasteen of pizzasteel schuift. De twee vlaaipannen passen samen op een 40×30 cm steen/steel.
Plukbrood met knoflook-peterselieboter, kaas en peper
3
uur20
minutenDit recept is voor twee vlaaipannen met een bovendiameter van 20 cm. Zet de vlaaipannen tijdens het bakken bij voorkeur op een voorverwarmde pizzasteen of pizzasteel.
Ingrediënten
- Voor de knoflook-peterselieboter (deels om in het deeg te verwerken, deels om mee af te strijken)
80 gram zachte Roomboter
1 teentje Knoflook
1 snufje Zout
Peterselie naar smaak, vers of droog
- Voor de broden
400 gram Patentbloem
248 gram Water
8 gram Zout
6 gram Instant Gist
30 gram van de gemaakte knoflook-peterselieboter
- Overig
Geraspte kaas naar smaak (richtlijn: circa 80-100 gram per broodje)
Versgemalen peper naar smaak
Instructies
- Knoflook-peterselieboter
- Hak eerst het teentje knoflook fijn, voeg hier een snufje zout aan toe en wrijf dit met het lemmet over de knoflook heen. Zo maak je een soort een knoflookpasta (het zout helpt met het verfijnen van de knoflook). Hoe fijner hoe beter.
- Doe de fijngehakte knoflookpasta bij de zachte roomboter. Voeg ook peterselie naar smaak toe. Roer dit goed glad door de boter. Neem 30 gram van deze boter voor het deeg. De rest bewaar je om later te smelten en om het brood mee te bestrijken.
- De plukbroden
- Kneed een soepel deeg van alle ingrediënten, tot je er een sterk vliesje van kunt trekken.
- Bol het deegstuk op en zet het deeg weg voor de bulkrijs tot het ongeveer in volume is verdubbeld.
- Vet de beide vlaaipannen goed in met een watervrije bakspray.
- Verdeel het grote deeg in twee gelijke deegstukken, per vlaaipan één. Hak ieder deegstuk in willekeurige kleinere deegstukjes (circa 14 tot 18 stukjes deeg). Bol de kleine deegstukjes op en leg ze met wat tussenruimte in de gevette vlaaipannen. Tijdens de narijs groeit bijna de gehele pan dicht.
- Laat de plukbroden rijzen tot ze klaar zijn om te bakken (voorzichtig indrukken met vingertop, kuiltje blijft even staan en veert dan langzaam terug).
- Smelt de helft van de overgebleven knoflookboter en smeer dit over de deegbolletjes. Werk af met geraspte kaas naar smaak en maal er dan wat verse peper overheen.
- Bak de plukbroodjes op 200 graden in ongeveer 20 minuten gaar (met stoom). Zet de laatste 3 minuten van de baktijd de oven op een kier om goed uit te wasemen. Strijk direct af met de resterende boter. Til vervolgens de plukbroden direct uit de vlaaipannen en laat afkoelen op een koelrekje of pluk er vanaf terwijl ze nog lauwwarm zijn. Zorg dan wel dat het brood in één keer op gaat.
Notities
BAKKERSFORMULE
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.