Poffertjes van Boekweitmeel en Tarwebloem met gist
Zelf Poffertjes van Boekweitmeel en Tarwebloem met gist bakken
Poffertjes, geen brooddeeg, maar wel een gistbeslag. Wil je zelf ook poffertjes bakken? Gebruik dan de onderstaande tips voor de allerlekkerste poffertjes! Zoals traditioneel zijn deze poffertjes gebakken van een gegist beslag met boekweitmeel en tarwebloem. Als bakvet kun je kiezen uit iedere olie met een hoog rookpunt, Arachideolie is een goede neutrale soort. Wil je extra ongezond, maar wel zo lekker als de kraam op de Kerstmarkt? Bak de poffertjes dan in gesmolten Ossewit.
Een restauratieproject
Aanleiding voor dit recept is een restauratie die ik onlangs heb gedaan. Via Marktplaats heb ik twee oude Gietijzeren poffertjespannen van ‘Koopmans Meelfabrieken Leeuwarden’ op de kop weten te tikken. Zoals de naam al zegt is gietijzer niets anders dan ijzer. Ijzer kan snel roesten wanneer het niet beschermd is. De pannen die ik heb ontvangen waren in aardig nette staat, maar hier en daar zat en roestvlek.
Gietijzer is eigenlijk niet echt kapot te krijgen, tenzij je het laat vallen of laat schokken qua temperatuur. Ik heb de gietijzeren pannen volledig herstelt door ze op te schuren met staalwol en ze te laten weken in een azijnbad. Toen ze er weer goed uitzagen heb ik de pannen een aantal keren ingebrand (net zoals bij mijn plaatstalen pannenkoekenpan). De pannen zijn weer als nieuw en klaar om in gebakken te worden!
Welke gietijzeren poffertjespan kopen?
Wanneer je het niet erg vindt om je handen vies te maken dan zou ik op Marktplaats zoeken naar een poffertjespan van ‘Koopmans Meelfabrieken Friesland’. Deze heeft een mooie gladde onderkant, werkt dus goed op gas, inductie of open vuur, maar maakt ook goed contact met keramische bakplaten. Geen zin een project, maar wel een degelijke pan kopen? Deze Poffertjespan van The Windmill is van Nederlandse afkomst. Ook enorm degelijk, maar duidelijk lichter van gewicht.
Handige linkjes:
BAKKERSFORMULE
- 50% Volkoren boekweitmeel
- 50% Tarwebloem
- 150% Volle melk (kamertemperatuur)
- 33,3% Heel ei (kamertemperatuur)
- 1% Zout
- 2,3% Instant gist
- 2,3% Vanillesuiker
- 20% Gesmolten boter (afgekoeld)
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.