Poffertjes van Boekweitmeel en Tarwebloem met gist
Poffertjes, geen brooddeeg, maar wel een gistbeslag. Wil je zelf ook poffertjes bakken? Gebruik dan de onderstaande tips voor de allerlekkerste poffertjes! Zoals traditioneel zijn deze poffertjes gebakken van een gegist beslag met boekweitmeel en tarwebloem. Als bakvet kun je kiezen uit iedere olie met een hoog rookpunt, Arachideolie is een goede neutrale soort. Wil je extra ongezond, maar wel zo lekker als de kraam op de Kerstmarkt? Bak de poffertjes dan in gesmolten Ossewit.
Een restauratieproject
Aanleiding voor dit recept is een restauratie die ik onlangs heb gedaan. Via Marktplaats heb ik twee oude Gietijzeren poffertjespannen van ‘Koopmans Meelfabrieken Leeuwarden’ op de kop weten te tikken. Zoals de naam al zegt is gietijzer niets anders dan ijzer. Ijzer kan snel roesten wanneer het niet beschermd is. De pannen die ik heb ontvangen waren in aardig nette staat, maar hier en daar zat en roestvlek.

Gietijzer is eigenlijk niet echt kapot te krijgen, tenzij je het laat vallen of laat schokken qua temperatuur. Ik heb de gietijzeren pannen volledig herstelt door ze op te schuren met staalwol en ze te laten weken in een azijnbad. Toen ze er weer goed uitzagen heb ik de pannen een aantal keren ingebrand (net zoals bij mijn plaatstalen pannenkoekenpan). De pannen zijn weer als nieuw en klaar om in gebakken te worden!

Welke gietijzeren poffertjespan kopen?
Wanneer je het niet erg vindt om je handen vies te maken dan zou ik op Marktplaats zoeken naar een poffertjespan van ‘Koopmans Meelfabrieken Friesland’. Deze heeft een mooie gladde onderkant, werkt dus goed op gas, inductie of open vuur, maar maakt ook goed contact met keramische bakplaten. Geen zin een project, maar wel een degelijke pan kopen? Deze Poffertjespan van The Windmill is van Nederlandse afkomst. Ook enorm degelijk, maar duidelijk lichter van gewicht.
Handige linkjes:
- Gietijzeren Poffertjespan van ‘The Windmill’ (Affiliate).
- Beslag-/doseerfles ‘GRILLTIDER’ van de IKEA.
Poffertjes van Boekweitmeel en Tarwebloem met gist
1
uur15
minuten15
minutenIngrediënten Voor ongeveer 110 poffertjes
150 gram Volkoren boekweitmeel
150 gram Tarwebloem
450 gram Volle melk (kamertemperatuur)
100 gram Heel ei (kamertemperatuur)
3 gram Zout
7 gram Instant gist
7 gram Vanillesuiker
60 gram Gesmolten boter (afgekoeld)
- Verder nodig
Poffertjespan (bij voorkeur van Gietijzer)
Invetkwastje (echte haren)
Arachideolie of gesmolten Ossewit (Traditioneel) om in te bakken
Saus- /doseerfles voor het beslag
Beslagkom met schenktuit
Garde of Deense Deegklopper
Klein vleesvorkje (2-tands) of een satéprikker
Instructies
- Smelt de boter op laag vuur in een sauspan en laat de boter afkoelen. Zorg dat je de boter gedurende het smelten blijft bewegen zodat het niet ontploft door stoom dat uit de boter probeert te ontsnappen.
- Meng de droge ingrediënten, doe hier de eieren en de helft van de melk bij. Roer dit tot een glad beslag zonder klontjes. Doe dan de rest van de melk erbij en meng dit homogeen. Meng er vervolgens de afgekoelde (maar nog vloeibare) boter doorheen.
- Laat het beslag rijzen tot dubbel volume, zorg dus dat je voldoende ruimte hebt in je beslagkom.
- Wanneer het beslag voldoende gerezen is (dubbel volume) roer je hier de lucht uit.
- Verhit de poffertjespan op middel tot middelhoog vuur. Gietijzer kan heel goed warmte vasthouden, maar het duurt lang voordat de pan egaal warm is. Een egaal voorverwarmde pan kan zeker 10 tot 15 minuten duren, neem hier echt de tijd voor. Wanneer je de gietijzeren poffertjespan op inductie gebruikt, kies dan een ring die overeenkomt met het formaat van de pan. Verwarm de pan op inductie langzaam om eventueel barsten van het gietijzer te voorkomen. Begin dus liever op een iets lagere stand.
- Vul de doseerfles met beslag en vet de doppen in met olie of het ossewit. Bij het eerste zichtbare walmpje vul je de doppen voor 3/4e met beslag. De poffertjes zullen tijdens het bakken wat rijzen. Wanneer de onderkant op kleur is, maar de bovenkant nog niet gestold keer je de poffertjes om met een vleesvork of satéprikker. Het is even oefenen, maar hoe vaker je dit doet, hoe handiger je er in zult worden! Wanneer de poffertjes ook onder op kleur zijn dan kun je ze direct warm serveren.
Notities
BAKKERSFORMULE
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.