Niet kneden brood

Niet kneden brood of No Knead Bread

‘Niet kneden brood’ of ‘no knead bread’. De uitkomst wanneer je geen zin hebt om te kneden of dit niet lukt wegens een complicatie. Bovendien zijn deze broden rijk aan smaak en karakter. Het brooddeeg van het ‘niet kneden brood’ is lang onderweg. Zeker wanneer je dat vergelijkt met een brood dat je binnen, pak hem beet 4 uur bakt.

Minder werk en nog lekkerder! Het is alleen wel even oefenen met het vormen. De nachtbroden hebben vaak een iets hogere hydratatie dan de rest van de broden die je hier kunt vinden.

Een brood is op vele manieren te bereiden. Er zijn talloze processen die tot een goed brood kunnen komen. Bij de nachtbroden kom je broden tegen waarbij je het deeg alleen mengt, deze broden zijn vaak wat platter omdat ze minder spanning in het deeg hebben. Ook zijn er broden waarbij je mengt en door middel van verschillende technieken toch een mooie structuur en stevigheid in het deeg krijgt, dit leidt op zijn beurt weer tot een hoger brood dat beter zijn vorm kan behouden.

Wat beide technieken wel gemeen hebben is het lage gistpercentage. Dit lage percentage is noodzakelijk om het deeg voldoende tijd te geven zelf de gluten te ontwikkelen voordat het voedsel in het deeg opraakt en het deeg weer verzwakt.

Zie ook: De theorie achter een ‘niet kneden’ brood

De nachtbroden hebben deze naam omdat ze gedurende de nacht de smaak en gluten ontwikkelen. Deze nachtbroden staan dus voor een perfecte balans tussen minimale inspanning, tijd en smaak.

Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met Pompoenpitten

Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met Pompoenpitten

Recept voor Roggebrood van Volkoren en Gebuilde Rogge met Pompoenpitten Dit Roggebrood is stevig, zwaar en compact. Het heeft een Fris aroma en is niet te zuur qua smaak. Het vraagt een totaal andere werkwijze…