Zonder commercieel bindmiddel

IJsrecepten zonder stabilisatoren, bindmiddelen en emulgatoren
Een ijsrecept waarin geen Gecombineerde Bindmiddelen / Gecombineerde Stabilisator-Emulgator zit, is gevoeliger voor krimp, het vormen van grotere waarneembare ijskristallen, is minder stabiel en blijft minder lang lekker dan een ijsje waarin dergelijke hulpstoffen wel zitten. Dit zijn dan ook geen ijsjes om lang in de vriezer te bewaren, je kunt ze het beste ‘s ochtends draaien, overdag verder laten invriezen en ‘s avonds nuttigen. ‘s Avonds draaien en de volgende dag nuttigen kan natuurlijk ook. Ik wil aanraden ze niet veel langer dan een dag of twee te bewaren. Dan kan het ijs een onaangenaam mondgevoel hebben en ervaar je het ijsje als minder lekker, zonde!

In deze recepten kunnen wel andere bindmiddelen gebruikt worden. Denk hierbij aan ei(geel), gelatine of zetmeelsoorten. Ook ijsjes op custardbasis zal ik hier dus plaatsen. Ik geef ze wel de benaming ‘roomijs’ wanneer het voldoet aan het minimale melkvetpercentage. Vanuit vaktechnisch oogpunt zouden ze er officieel niet onder mogen vallen in verband met de vreemde vetten.