Vloerbrood

Wil je een vloerbrood bakken? Hier kun je wat recepten vinden!

Een vloerbrood is een brood dat op de oven’vloer’ gebakken is. Het is dus een brood dat niet op een bakplaat of in een vorm is gebakken (hoewel sommige bakkers een blik op de ovenvloer zetten en het dan ook ineens een vloerbrood is, maar goed).

Dus wat is een vloerbrood dan precies en waarom bak je het op die manier?

Je bakt het brood dus niet op een plaat of in een vorm, maar op de ovenvloer. Dat klinkt een beetje gek. Is het dan de bedoeling dat je thuis het deeg zo, ‘plop’, op de bodem van je oven inschiet? Nee, zeker niet!

Waar bakkers zogenaamde ‘deck ovens’ hebben met een los instelbare temperatuur op de ‘kap’ (bovenwarmte) en ‘vloer’ (onderwarmte), imiteren wij dit thuis zo goed mogelijk door te bakken op een pizzasteen, pizzasteel (of eventueel in een gietijzeren pan of een cloche, hoewel dat voor een baguette wat lastiger is). Door op de vloer te bakken is de onderkant van het brood vaak wat krokanter en ziet het brood er vaak wat ‘wilder’ uit.

De recepten die je hier tegenkomt geven dus het mooiste resultaat wanneer je ze op de vloer bakt! Heb je geen steen/steel/pan/cloche? Dan kun je er ook een plaatbrood van maken (je bakt het dan dus op een bakplaat). Het brood is dan net wat minder krokant aan de onder- en zijkanten en heeft vaak een wat minder spectaculaire ovenrijs.

Knapperige witte pitabroodjes

Knapperige witte pitabroodjes

Zelf knapperige witte pitabroodjes maken Ben je op zoek naar een recept voor knapperige witte pitabroodjes? Hieronder kun je mijn recept vinden. Deze broodjes bak je bij voorkeur op een steen of steel. Zorg dat deze goed voorverwarmd is. Heb je geen steen of steel? Bak dan op een bakplaat, bij voorkeur een geperforeerde. Pitabroodje…

Bruin desembrood met Rode Wintertarwe en Zwarte Emmer

Bruin desembrood met Rode Wintertarwe en Zwarte Emmer

Recept voor een lichtbruin desembrood van Slaege Rode Wintertarwe, Slaege Zwarte Emmer en tarwebloem. In dit recept gebruik ik als tarwebloem de Diamant Patent van Holland Meel. Je kunt dit ook vervangen door een Franse T65. Het recept gaat uit van kneden, kan ik ook een ‘niet kneden’ methode gebruiken? Ja, dat kan zeker! Meng…

Vierkant vloerbrood met semolina, volkoren tarwe en gebroken lijnzaad

Vierkant vloerbrood met semolina, volkoren tarwe en gebroken lijnzaad

Afgelopen donderdag kreeg ik een nieuw receptenboek binnen. Namelijk ‘Brood 2’ van Levine van Doorne. Naast het maken van je eigen receptuur is inspiratie opdoen en bewezen recepten volgen toch ook wel heel leuk. Het plan was dan ook om het ‘Tarwe-speltbrood met lijnzaad’ te gaan maken (blz.113). Helaas is dat er niet van gekomen….

Bruine Tressé met Rode Wintertarwe (desem & gist)

Bruine Tressé met Rode Wintertarwe (desem & gist)

Bruine Tressé met Rode Wintertarwe met desem, desem en gist of alleen met gist Dit brood maakt gebruik van desem en gist, het is dus een ‘hybride’. Heb je geen desem? Je kunt dan ook alleen gist gebruiken. Het brood zal dan iets sneller rijzen. Wil je puur met desem bakken? Ook dat kan, hier…

Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)

Basisrecept lichtbruin desembrood (met desem o.b.v. tarwe, spelt of rogge)

Dit recept is voor mijn ‘comfort’ desembrood Ben je op zoek naar een basisrecept voor desembrood? Aan de hand van dit basisrecept kun je enorm veel leren. Het is echt super belangrijk om alle informatie op deze pagina volledig door te lezen. Scroll dus niet direct door naar het recept met de werkwijze. Gaat er…

Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain

Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain

Recept voor een Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain Wohoo, eindelijk tijd om recepten voor desembrood te plaatsen! Ik heb besloten de informatie over bakken met commerciële gist en het gebruik van desem te combineren. De basiskennis overlapt voor het overgrote deel. Bestaande informatie op deze website zal ik bijwerken om de…

Volkoren Gelrestoete oet de Slaege

Volkoren Gelrestoete oet de Slaege

Aan de bak met Slaege (Gele) Tarwevolkoren Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Vandaag is niet de Rode Wintertarwe aan de beurt maar de E-weizen. De Gele Baktarwe van Jan en Ingrid uit Silvolde. Ook deze Tarwe lust wel wat water (en het…

Bruin haverbrood met 20% Havermeel

Bruin haverbrood met 20% Havermeel

Bruin haverbrood, ontstaan vanuit een vraag in een Facebook-groep Zoals een deel van jullie wellicht weet ben ik actief in meerdere Facebook-groepen over het bakken van brood. In één van die groepen kwam een vraag naar voren over het brood ‘AH Stevig Haver’ van de Appie. Zoals bij veel recepten gaat het niet altijd in…

Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe

Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe

Aan de bak met Slaege Rode Tarwevolkoren Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Om te beginnen heb ik een recept voor een ‘simpel’ bruinbrood gemaakt. Ik heb gekozen om deze te bakken als ‘lunchbroodjes’, dit zijn 350 grams broodjes die bij ons in…

Driegranen Vloerpunt

Driegranen Vloerpunt

Als je aan het spelen bent met samenstellingen van bloem- en meelsoorten kom je nog wel eens tot een heel smaakvol idee. In dit geval nam ik een combinatie van Tarwebloem, Volkoren Roggemeel en gezien er nog ruim voldoende havermout in de kast stond, Havermeel. Dit brood is extra op smaak gebracht door middel van…