Vloerbrood

Volkoren Gelrestoete oet de Slaege

Volkoren Gelrestoete oet de Slaege

Aan de bak met Slaege (Gele) Tarwevolkoren Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Vandaag is niet de Rode Wintertarwe aan de beurt maar de E-weizen. De Gele Baktarwe van Jan en Ingrid uit Silvolde. Ook deze Tarwe lust wel wat water (en het…

Bruin haverbrood met 20% Havermeel

Bruin haverbrood met 20% Havermeel

Bruin haverbrood, ontstaan vanuit een vraag in een Facebook-groep Zoals een deel van jullie wellicht weet ben ik actief in meerdere Facebook-groepen over het bakken van brood. In één van die groepen kwam een vraag naar voren over het brood ‘AH Stevig Haver’ van de Appie. Zoals bij veel recepten gaat het niet altijd in…

Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe

Bruine lunchbroodjes met Slaege Rode Wintertarwe

Aan de bak met Slaege Rode Tarwevolkoren Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Om te beginnen heb ik een recept voor een ‘simpel’ bruinbrood gemaakt. Ik heb gekozen om deze te bakken als ‘lunchbroodjes’, dit zijn 350 grams broodjes die bij ons in…

Driegranen Vloerpunt

Driegranen Vloerpunt

Als je aan het spelen bent met samenstellingen van bloem- en meelsoorten kom je nog wel eens tot een heel smaakvol idee. In dit geval nam ik een combinatie van Tarwebloem, Volkoren Roggemeel en gezien er nog ruim voldoende havermout in de kast stond, Havermeel. Dit brood is extra op smaak gebracht door middel van…

Licht meergranen nachtbrood met zonnebloempitten en Duitse kruidenmelange

Licht meergranen nachtbrood met zonnebloempitten en Duitse kruidenmelange

Een licht meergranen nachtbrood met Duitse kruidenmelange en zonnebloempitten. Goed om te weten: Anders dan bij broden met een ‘regulier’ percentage gist vermeld ik bij nachtbroden de temperatuur van mijn keuken en ingrediënten. Daarnaast vermeld ik ook de fermentatietijd / duur van de bulkrijs. Dit helpt jou met het inschatten van hoe lang het bij…

Volkoren Boule met in bier geweekte pompoenpitten

Volkoren Boule met in bier geweekte pompoenpitten

Een heerlijke (tarwe)volkoren boule met een Quellstück van pompoenpitten in bier. Dit brood heeft een hoge hydratatie (89%) waardoor het kneden van het deeg enigszins moeizaam kan verlopen. Voor dit brood gebruik je de ‘autolyse’ techniek om het deeg al wat hanteerbaarder te maken. Je kunt een ‘slap & fold’ techniek gebruiken voor het kneden,…

Stol met rozijnen en spijs

Stol met rozijnen en spijs

Een luxe stol (of meerdere stolletjes) met rozijnen, spijs en speculaaskruiden. Bij dit brood niet gekozen voor een extra vulling van noten of fruit. Ook heb ik de poedersuiker ter decoratie weggelaten. Hoofdzakelijk omdat dit op was. Je kunt het brood mooi decoreren door het met gesmolten boter te besmeren wanneer het uit de oven…