Wit Vloerbrood (Tarwe)
Recept voor Wit Vloerbrood Wil je zelf een Wit Vloerbrood bakken van Tarwebloem? Dan is dit recept wat voor jou! Dit is hetzelfde recept als mijn basisrecept die je hier kunt vinden. Echter komt in…
Een vloerbrood is een brood dat op de oven’vloer’ gebakken is. Het is dus een brood dat niet op een bakplaat of in een vorm is gebakken (hoewel sommige bakkers een blik op de ovenvloer zetten en het dan ook ineens een vloerbrood is, maar goed).
Je bakt het brood dus niet op een plaat of in een vorm, maar op de ovenvloer. Dat klinkt een beetje gek. Is het dan de bedoeling dat je thuis het deeg zo, ‘plop’, op de bodem van je oven inschiet? Nee, zeker niet!
Waar bakkers zogenaamde ‘deck ovens’ hebben met een los instelbare temperatuur op de ‘kap’ (bovenwarmte) en ‘vloer’ (onderwarmte), imiteren wij dit thuis zo goed mogelijk door te bakken op een pizzasteen, pizzasteel (of eventueel in een gietijzeren pan of een cloche, hoewel dat voor een baguette wat lastiger is). Door op de vloer te bakken is de onderkant van het brood vaak wat krokanter en ziet het brood er vaak wat ‘wilder’ uit.
De recepten die je hier tegenkomt geven dus het mooiste resultaat wanneer je ze op de vloer bakt! Heb je geen steen/steel/pan/cloche? Dan kun je er ook een plaatbrood van maken (je bakt het dan dus op een bakplaat). Het brood is dan net wat minder krokant aan de onder- en zijkanten en heeft vaak een wat minder spectaculaire ovenrijs.
Recept voor Wit Vloerbrood Wil je zelf een Wit Vloerbrood bakken van Tarwebloem? Dan is dit recept wat voor jou! Dit is hetzelfde recept als mijn basisrecept die je hier kunt vinden. Echter komt in…
Ergens vorig jaar heb ik een boek gekocht van Lutz geißler. Hoewel ik er weinig uit bak, spreken die robuuste Duitse broden (die zo mooi wild zijn losgekomen tijdens de ovenrijs), mij altijd ontzettend aan….
Een aantal dagen terug kwam ik tot het besef dat ik eigenlijk nog nooit een volledig wit desembrood had gebakken. Wanneer ik ging bakken voegde ik eigenlijk altijd wel wat volkoren Tarwe, Spelt, Emmer of…
Zelf knapperige witte pitabroodjes maken Ben je op zoek naar een recept voor knapperige witte pitabroodjes? Hieronder kun je mijn recept vinden. Deze broodjes bak je bij voorkeur op een steen of steel. Zorg dat…
Recept voor een lichtbruin desembrood van Slaege Rode Wintertarwe, Slaege Zwarte Emmer en tarwebloem. In dit recept gebruik ik als tarwebloem de Diamant Patent van Holland Meel. Je kunt dit ook vervangen door een Franse…
Afgelopen donderdag kreeg ik een nieuw receptenboek binnen. Namelijk ‘Brood 2’ van Levine van Doorne. Naast het maken van je eigen receptuur is inspiratie opdoen en bewezen recepten volgen toch ook wel heel leuk. Het…
Bruine Tressé met Rode Wintertarwe met desem, desem en gist of alleen met gist Dit brood maakt gebruik van desem en gist, het is dus een ‘hybride’. Heb je geen desem? Je kunt dan ook…
Dit recept is voor mijn ‘comfort’ desembrood Ben je op zoek naar een basisrecept voor desembrood? Aan de hand van dit basisrecept kun je enorm veel leren. Het is echt super belangrijk om alle informatie…
Recept voor een Lichtbruin desembrood met Rode Wintertarwe en met stijve Levain Wohoo, eindelijk tijd om recepten voor desembrood te plaatsen! Ik heb besloten de informatie over bakken met commerciële gist en het gebruik van…
Aan de bak met Slaege (Gele) Tarwevolkoren Zoals je in mijn Bakboek kon lezen mocht ik van Slaege aan de slag met hun bakwaardige granen. Vandaag is niet de Rode Wintertarwe aan de beurt maar…
Je bent dan één van de eersten die mijn nieuwe kennisartikelen en recepten ontvangt. Bovendien ontvang je in de bevestigingsmail een download link naar mijn handige Recept Sjabloon. Print hem uit en stel je eigen receptenboek samen.