Vloerbrood

Wil je een vloerbrood bakken? Hier kun je wat recepten vinden!

Een vloerbrood is een brood dat op de oven’vloer’ gebakken is. Het is dus een brood dat niet op een bakplaat of in een vorm is gebakken (hoewel sommige bakkers een blik op de ovenvloer zetten en het dan ook ineens een vloerbrood is, maar goed).

Dus wat is een vloerbrood dan precies en waarom bak je het op die manier?

Je bakt het brood dus niet op een plaat of in een vorm, maar op de ovenvloer. Dat klinkt een beetje gek. Is het dan de bedoeling dat je thuis het deeg zo, ‘plop’, op de bodem van je oven inschiet? Nee, zeker niet!

Waar bakkers zogenaamde ‘deck ovens’ hebben met een los instelbare temperatuur op de ‘kap’ (bovenwarmte) en ‘vloer’ (onderwarmte), imiteren wij dit thuis zo goed mogelijk door te bakken op een pizzasteen, pizzasteel (of eventueel in een gietijzeren pan of een cloche, hoewel dat voor een baguette wat lastiger is). Door op de vloer te bakken is de onderkant van het brood vaak wat krokanter en ziet het brood er vaak wat ‘wilder’ uit.

De recepten die je hier tegenkomt geven dus het mooiste resultaat wanneer je ze op de vloer bakt! Alle receptuur is afgestemd op een vloer van 40 x 30 cm. Heb je geen steen/steel/pan/cloche? Dan kun je er ook een plaatbrood van maken (je bakt het dan dus op een bakplaat). Het brood is dan net wat minder krokant aan de onder- en zijkanten en heeft vaak een wat minder spectaculaire ovenrijs.