Doorgaan naar inhoud

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis Recept Sjabloon.

  • Home
  • BasisUitvouwen
    • Je eerste brood bakken
    • Begrippen
    • Ingrediënten
    • Gereedschappen
    • Mengen & kneden
    • Bulkrijs of eerste rijs
    • Verdelen & Opmaken
    • Narijs
    • Het bakken van je brood
    • Na het bakken
  • GeavanceerdUitvouwen
    • Begrippen
    • Enzymen
    • Bijzondere broodvormen
    • Zelf een brood samenstellen
    • Planning
    • Werken met ‘andere’ graansoorten
  • ReceptenUitvouwen
    • Witbrood
    • Bruinbrood
    • Meergranenbrood
    • Volkorenbrood
    • Gistbrood
    • Desembrood
    • Roggebrood
  • RekenmachinesUitvouwen
    • Recept schalen o.b.v. formule
    • Recept schalen o.b.v. grammen
    • Inhoud broodbakblik berekenen
    • Desem of Levain rekenmachine
    • Melk(poeder) converter
    • Rekenmachine voor deegtemperatuur
    • Bepaal droge stof in bloem of meel
  • Foutenanalyse
  • FAQ
  • NieuwsUitvouwen
    • Doe-het-zelf
    • Op bezoek bij…
    • Samenwerkingen
  • Video’s
  • MasterclassesUitvouwen
    • Zachte Witte Bolletjes
  • Contact
  • OverUitvouwen
    • Over Bakkerij Rémon
    • Mijn gereedschappen
    • Foto’s van broden
    • Zakelijk/Samenwerken
    • Leveranciers
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer
    • Algemene voorwaarden
Masterclass
Doneren
Bakkerij Rémon

'Zelf brood leren bakken vanuit de basis,

Zoeken
Facebook Instagram YouTube
Bakkerij Rémon
Doneren

Rekenmachine droge stof bloem-, meel of volkorenmeel

Bepaal het aandeel droge stof in je gebruikte bloem, meel en volkorenmeel

Dit is vooral voor de leuk, speciaal voor geïnteresseerden en enthousiastelingen.

Voor het drogestofgehalte, het benamen van producten en bijvoorbeeld gewichtsbepaling zijn veel wetten waar beroepsbakkers aan moeten voldoen. Een bakker kan niet zomaar willekeurig zeggen dat een brood half, midden of heel is.

Om een idee te krijgen van globaal geldene regels voor broden die in Nederland geconsumeerd worden:

  • Een ‘half’ brood bestaat voor 240 tot 265 gram uit droge stof.
  • Een. ‘midden’ of ‘middengroot’ brood bestaat voor 360 tot 400 gram uit droge stof.
  • Een ‘heel’ brood bestaat voor 480 tot 530 gram uit droge stof.
  • Zoals je waarschijnlijk al verwacht zijn er ook hier weer veel uitzonderingen op de regel, meer informatie kun je vinden op de site van het NBC.

Let op dat de wetgeving voor droge stof over het totale drogestofgehalte in een brood gaat. Dus niet alleen de droge stof in bloem, meel of volkorenmeel telt, maar ook de droge stof in gist, zout en andere ingrediënten tellen mee.

Met deze rekentool maak je alleen een berekening over je gebruikte bloem, meel en volkorenmeel. Je brood bestaat natuurlijk voor het grootste deel uit deze ingrediënten. Zo heb je een leuk inzicht van wat er (ongeveer) overblijft. Deze tool is niet zo geavanceerd als mijn andere rekenmachines. Als hobbybakker is dit soort kennis en informatie natuurlijk een stuk minder interessant, maar soms is het leuk om een idee te krijgen van het proces.

Alle regelgeving, flowcharts en handvatten voor het benaming van producten kun je vinden op de site van het NBC, te benaderen via de onderstaande knop.

Meer informatie van het NBC
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat nodig van Bol? Koop door op het bovenstaande plaatje te klikken. Het kost je niets extra’s, maar levert Bakkerij Rémon een klein percentage op.

  • Home
  • Over
  • Masterclasses
  • Contact
  • Leveranciers
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer
  • Algemene voorwaarden
  • Doneren
  • Archief
  • Zakelijk/Samenwerken

© Bakkerij Rémon | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | KvK: 64739848 | Een handelsnaam van Rémon Megelink

Masterclasses
  • Home
  • Basis
    • Je eerste brood bakken
    • Begrippen
    • Ingrediënten
    • Gereedschappen
    • Mengen & kneden
    • Bulkrijs of eerste rijs
    • Verdelen & Opmaken
    • Narijs
    • Het bakken van je brood
    • Na het bakken
  • Geavanceerd
    • Begrippen
    • Enzymen
    • Bijzondere broodvormen
    • Zelf een brood samenstellen
    • Planning
    • Werken met ‘andere’ graansoorten
  • Recepten
    • Witbrood
    • Bruinbrood
    • Meergranenbrood
    • Volkorenbrood
    • Gistbrood
    • Desembrood
    • Roggebrood
  • Rekenmachines
    • Recept schalen o.b.v. formule
    • Recept schalen o.b.v. grammen
    • Inhoud broodbakblik berekenen
    • Desem of Levain rekenmachine
    • Melk(poeder) converter
    • Rekenmachine voor deegtemperatuur
    • Bepaal droge stof in bloem of meel
  • Foutenanalyse
  • FAQ
  • Nieuws
    • Doe-het-zelf
    • Op bezoek bij…
    • Samenwerkingen
  • Over
    • Over Bakkerij Rémon
    • Mijn gereedschappen
    • Foto’s van broden
    • Zakelijk/Samenwerken
    • Leveranciers
    • Privacyverklaring
    • Disclaimer
  • Video’s
  • Masterclasses
    • Zachte Witte Bolletjes
  • Contact
Zoeken
Facebook Instagram YouTube

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis Recept Sjabloon.

Ik maak op deze website gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat de website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, ga ik er vanuit dat je ermee instemt. PrivacyverklaringOké