Semolina-Tarwe Casinobrood
Je maakt gebruik van de volgende kennis & technieken
Klik op één van de onderstaande links voor meer informatie over dat onderwerp.Gewichten zijn waar nodig afgerond op basis van de onderliggende bakkersformule. Dat zorgt ervoor dat je de ingrediënten gemakkelijk op een gewone weegschaal kunt afwegen.
Recept voor Semolina-Tarwe Casinobrood
Met dit Semolina-Tarwe Casinobrood recept maak je een lekker wit casinobrood voor je tosti of sandwich. Naast Semolina zit er ook een deel Duits tarwemeel Type 1050 in dit brood (verkrijgbaar bij o.a. De Zuidmolen).
Receptenbundel casinobroden – 4 recepten
Receptenbundel voor casinobroden – 4 recepten als afdrukbare PDF. Recepten voor een casinoblik met inhoud van 3 liter.
- Zacht Wit Tarwe Casinobrood
- Bruin Tarwe Casinobrood
- Wit tosti brood met gerookte paprikapoeder en vier seizoenen peper
- Semolina-Tarwe Casinobrood
Inclusief document waarop QR-codes staan naar instructievideo’s.
Slechts € 3,95 – direct in huis, onbeperkt afdrukken & vies maken is dus geen probleem!
Tarwemeel Type 1050 is een meelsoort en geen bloemsoort. Daarom zou je dit brood ook in de categorie bruinbrood kunnen plaatsen. Omdat Type 1050 behoorlijk uitgezeefd is en op het randje van bloem hangt (en dit brood daarnaast voor het grootste deel uit Semolina bestaat) heb ik het toch binnen de ‘witbrood’ categorie geplaatst. De gebruikte soort Semolina is ‘Semola Rimacinata Di Grano Duro’.
Dit recept is goed voor het vullen van 1 casinoblik van circa 10x10x30 cm (o.a. te verkrijgen bij Bakkerijwereld). Je kunt aan de hand van de formule ook zelf een ingrediëntenlijst samenstellen die past bij jouw formaat bakblik.
Je kunt dit brood ook prima bakken in een ander blik (zonder deksel). Gebruik in dat geval wel stoom tijdens het bakken en verlaag eventueel de temperatuur. Het bakblik dat ik gebruik is licht van kleur, indien je een donkere gebruikt (blauwstaal bijvoorbeeld) verlaag dan de temperatuur met circa 20 graden (een blauwstalen blik kan beter warmte geleiden dan alusteel, deze is licht van kleur).
BAKKERSFORMULE
- 72% semolina
- 28% Tarwemeel Type 1050
- 66% Water
- 1,8% zout
- 1% Instant gist of 2,5% verse gist
- 2% Zachte roomboter
Foutje gevonden?
Je kunt het mij laten weten zodat ik het kan bijwerken 🙂 Geef een foutje door.
Hoi
ik heb een busblik gekocht van 34×13.5×12 cm. Hoe reken ik dit recept om, zodat het deeg in mijn vorm past?
Alvast bedankt! Ik kan niet wachten om mijn eerste casinobrood te bakken.
Hoi,
Je kunt de vergroting in volume uitrekenen. Dus mijn blik is 3 liter, de jouwe 5,5. Dat is 1,83x zo veel. Dan vergroot je de bloem met 1,83 (500*1,83=915). Dat is 100% bloem/meel. De rest kun je dan aan de hand van de gegeven bakkersformule meeschalen. Uitleg daarover staat ook hier op de website.
Hallo.
Ik heb een vraag: kan dit recept ook met gewone tarwe bloem???
Hallo Danielle, dat kan, maar het gaat dan wel een heel ander brood worden. Wanneer je tarwebloem gebruikt krijg je een wit tarwebrood. Ik zou dan beginnen met 60% water (300 gram), eventueel meer toevoegen naar behoefte.
Ik heb helaas geen tarwemeel T 1050 in huis. Door welk meel kan ik het eventueel vervangen? Kan het bv ook met T 55 worden gedaan?
Ja hoor, het aandeel Type 1050 is maar heel klein. Bij T55 of Type 550 krijg je een iets witter brood.
Dank je!
Succes met bakken!
Hoi Remon, ik wil graag een lichtbruin casinobrood maken. Kan ik ongestraft bv het tarwemeel vervangen door volkomentarwemeel of moet ik een ander recept gaan zoeken. Dan zou ik dus 360 gr semolina met 140 gr volkorenmeel tarwemeel mengen….
Hoi Petra,
Dat kan zeker. Wellicht heb je dan wel wat meer water nodig, dus even kijken hoe het deeg zich gedraagt.
Bakze!